A darabbeli nagyanya testamentumot
hagy unokájára, az anya ikreire, Wajdi
Mouawad pedig ránk. A libanoni származású kanadai drámaíró (aki gyerek volt, mikor a családja Franciaországba menekült a háborúk elől) a gyűlölködés pusztításáról mesélve emlékezni tanít. Mert könnyen felejtünk, s így a barbárság könnyen kaphat lángra újra és újra, és terjed, akár a futótűz.

 
Kováts Adél nagy erejű alakítása mindent elhitet - Fotó: Domolky Dániel

Mouawad a görög sorstragédiákhoz hasonlatos történetbe kódolja a jelen század traumáit. Alföldi Róbert pedig tőle szokatlan mód most háttérbe húzódik rendezőként, ő is tudja, a szónak és a történetmesélésnek önmagában is ereje van. Ráadásul remek színészek tolmácsolják azt az évad egyik legfontosabb előadásában.

Kováts Adél nagy erejű alakítása mindent elhitet. Tragikus hősnőjének tekintete és sorsa az elménkbe fúródik. László Zsolt nagyszerű karakterformálása nemcsak életszerűvé, de izgalmasan titokzatossá is teszi a körülményeskedő közjegyzőt. Martinovics Dorina és Olasz Renátó anyjuk után nyomozó ikerpárjának lelki rezdülései magával sodornak.

Lovas Rozi szenvedélyesen jeleníti meg a kitörni vágyót. Sodró Eliza plusz színt hoz abszurdba hajló ápolónőjével. Mouawad maga higgadtan, minden részletre kiterjedőn igyekszik feltérképezni a gyűlölködés mechanizmusát. És álláspontja nyilvánvaló: meg kell szakítani a bosszú és harag ördögi körét. Amely kört Gazsó György árvaházi gyerekorvosa véres orvosi köpenyben el is mantráz nekünk. Sűrítménye hátborzongató tárgyilagosságú és fájdalmasan logikus.

Nincs hát más út, ki kell menekülni ebből a mocsárból – szelíddé csendesülten, ám annál kérlelhetetlenebbül adja ultimátumként a kemény, súlyos szavakat Csomós Mari nagyanyaként. Ha egyszer ilyen ostoba az emberiség, és nem hajlandó tanulni saját hibáiból, sem veszteségeiből, és minduntalan zsigerből, felkorbácsolt indulatai vezérelve cselekszik (amit hideg fejjel irányítanak néhányan üzleti érdekeiknek megfelelően), akkor valóban csak az marad: mondani, mondani, mondani, hogy Mondj nemet! Tiltakozz! Ne hagyd magad! Tanulj meg gondolkozni!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!