Mourinho esete a tartalékosokkal, Moyesé a különös kirúgással. - Hegyi Iván cikke a Gól rovatban.

 
Steven Gerrard, a kapitány és Brendan Rodgers, a sikeredző. Lesz-e negyedszázad után újra bajnok a Liverpool?

Noha a Liverpool labdarúgócsapata 2005-ben elhódította a BL-trófeát, és még 2007-ben is döntőt vívott az első számú európai klubtornán, csaknem negyedszázada vár arra, hogy angol bajnok legyen. Most itt a ragyogó alkalom az aranyérem elnyerésére, hiszen három fordulóval a Premier Liga 2013/14-es kiírásának befejezése előtt a listavezető „vörösök” előnye – a vesztett pontokat tekintve – három pont a Manchester Cityvel és öt a Chelsea-vel szemben. Ráadásul José Mourinho, a londoni együttes edzője azt tervezi – és elképzelésére mind a klub, mind a liga vezérkara áldását adta –, hogy a Chelsea vegyes csapatát küldi ki ma délután az Anfield Road pázsitjára a Liverpool elleni rangadón. Azért veti be a „fakót” – miközben a legjobbakat pihenteti –, mert együttese szerdán visszavágót vív a BLelődöntőben az Atletico Madriddal, és az edző hiába folyamodott halasztásáért a liverpooli meccs ügyében, felvetését nem akceptálták. (Pedig az Atletico péntekre hozhatta előre bajnoki meccsét a Chelsea múlt heti látogatása előtt, míg a Real Madridnak a spanyol szövetség engedélyezte legutóbbi La Liga-találkozójának elodázását.)

Természetesen a „mixed” team szerepeltetése felborítja a valós erőviszonyokat, és – a papírforma szerint – azzal jár, hogy a londoni csapatnak végképp le kell mondania a bajnoki címről. De nem csupán a Chelsea-t és a Liverpoolt, hanem a Manchester Cityt is érinti ez a döntés, hiszen vendégsiker esetén akár „nevető harmadik” (azazhogy első) is lehetne a jelenleg bronzérmes pozícióban lévő együttesből. Manuel Pellegrini, a City chilei trénere őrjöng a londoni eljárás miatt, de bármennyire forr is benne az indulat, a liga elöljáróinak „megértő” határozatát nem tudja felülírni.

Hogy aztán hol van az a híres-neves brit fair play?

Fájdalom, az már réges-régen csak a szavak szintjén létezik.

Nem mennék vissza a Heyselig vagy Charleroiig, az angol hordák rettenetes pusztításáig, csupán a most záruló hét egy másik szigetországi eseményét idézném fel. A Manchester United legalább féléves késéssel megtette azt, amit meg kellett tennie, és menesztette „csődbiztos” szakvezetőjét, David Moyest. Ez eddig rendben van, hiszen az Evertontól – Sir Alex Ferguson javaslatára – szerződtetett tréner manchesteri periódusa maga volt a kieső idő. A Premier Ligában persze bennmarad az átmenetileg(?) a játékos-edző Ryan Giggsre bízott MU, de hetedik helyével és tizenegy vereségével a legkevésbé sem dicsekedhet. Ám még a sikertelen szakvezető is megérdemel annyit, hogy személyesen közöljék vele: mehet isten hírével. Moyes viszont a médiából értesült arról: nincs tovább.

Az írott és íratlan szabályok betartására és a hagyományok ápolására oly büszke Angliában ez méltatlan és alattomos „megoldás”; nem csoda, ha a visszataszító sunyiság még Fergusont is mélyen felháborította.

Az edzővel együtt kidobták a fair playt is.

Ne szépítsük: efféle gyakorlat esetén egy másik manchesteri menedzserlegenda, Sir Matt Busby talán még köpött is volna egyet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!