A hét képe, vicce, mondata, javítása és a hét száma.

 
Fotó: Sóki Tamás, MTI

A hét képe
Bármennyire is fura, de a kép nem illusztráció az „Éltes urak zavarbaejtő ingviselési szokásai” című divatanyaghoz. Pedig a kép jobb szélén, tökéletes testtartásban pózoló Áder János akár szakmát is válthatna, hiszen ragyogóan hozza a lezser, pozitív példát mutató úr figuráját, miközben a villányi borkultúrát és a karóráját egyszerre, hanyag eleganciával népszerűsíti. Ő mégis inkább a klímaváltozás bortermelésre gyakorolt jövőbeni hatásairól beszélt a fotó elkészülte előtt (vagy után), amivel kicsit megidézte a szépségversenyek „világbéke” hangulatát is. Tartalom és forma ritkán kerül ilyen szép összhangba.

A hét vicce
Talán a nagy meleg zavarhatta össze Simicska Lajos fejében a gondolatokat – más oka nem lehet annak, hogy a Közgép mostanában azzal a taktikával indul a közbeszerzési pályázatokon, hogy jóval aláígér a költségeknek. Ki tudhatná pedig jobban, mint a Lajos, hogy nálunk épp fordítva megy a dolog: az nyer, aki drágábban dolgozik. Ennek issza most a levét a Közgép, hiába ajánlották fel, hogy 430 millióért felújítanak egy felüljárót, nem ők, hanem az A-HÍD–Strabag konzorcium nyert, akik 238 millióval többért végezhetik el a megtisztelő feladatot. Őket meg kizárták a pályázatból, mert „az ajánlattevő bizonyos egységárai túlzottan alacsonynak(!) bizonyultak, úgy a többi ajánlattevő, mint ugyanezen vállalkozó saját (korábbi) egységáraihoz viszonyítottan”.

A hét mondata
„Magyarország nem oktat ki egy országot sem emberi jogokból, pláne nem azokat, akik megtisztelnek minket azzal, hogy idejönnek” – bizony, ezt Orbán Viktor mondta, méghozzá ezen a héten, amikor a gazdag arab bankárokkal ült le parolázni. És nem szakadt rá a plafon. Azt is mondta a miniszterelnök, hogy mi egy nyitott és barátságos ország vagyunk, úgyhogy csak remélhetjük, hogy senki sem súgta meg az arab bankároknak, hogy valójában épp a bevándorlók ellen harcolunk, nagy erőkkel. Még a végén máshová vinnék a pénzüket…

A hét javítása
Szeletelt sajt jöhet, párizsi nem. Legalábbis vasárnap, a bátrabbaknak. A blokkk.com szúrta ki a csendben kozmetikázott rendeletet, melynek értelében vasárnap azokban a boltokban, amik nyitva lehetnek, akár szakképesítés nélkül is lehet majd árusítani. Kivételt képeznek a húsáruk, amik nagyon szigorú szabályozás alá esnek, de minden más jöhet, vagyis, ha eztán a nagyi vagy a sógor beugrik a kisboltba kisegíteni, anélkül taperolhatja például a tejtermékeket, az állateledeleket vagy a kozmetikai cikkeket, hogy értene hozzá. Úgyhogy csak óvatosan vásároljunk, már ahol egyáltalán lehet!

A hét száma: 31
Mást sem hallunk a „Gyere haza fiatal” programról, mint hogy igazi sikertörténet. Röpködnek a számok, ha a kivándorolt magyarok visszacsalogatásáról van szó, Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár beszélt már 40 ezer regisztrált érdeklődőről is, amit később kénytelen volt drasztikusan lecsökkenteni (hogy a valóságot és ne a vágyakat fedje) 800-ra. Amúgy a program első fázisában 100 millió forintból 50 ember hazai munkavállalását akarják segíteni. Mint most kiderült, összesen 31-en érdeklődnek komolyabban a lehetőség iránt. Ilyen ütemben viszont egy kicsit sokáig fog tartani a mintegy 350 ezer, külföldön dolgozó magyar hazacsábítása, főleg, hogy közben még többen hagyják el az országot…

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!