Válogatás Heti abszurd rovatunkban.

 
 

A hét stílusa 
Hatalmas torlódás alakult ki az osztrák–magyar határon, mert a magyarok fokozott ellenőrzéseket tartottak. Ausztria szerint jogtalan a magyarok intézkedése, mert ez nem schengeni határszakasz. A magyar választ Szijjártó Péter külügyminiszter adta meg a maga szokásos kurucos módján: az országnak joga van ehhez, és furcsa, hogy miközben magyarok tízezrei szenvednek, mert Ausztria két Schengen-tagállam határán ellenőrzést tart, még nekik áll feljebb. Szijjártó szerint az lenne a helyes, ha mindenki az uniós előírásoknak megfelelően járna el és megvédené a külső határokat, ahogy Magyarország teszi. A kérdés már csak az, hogy az EU felől vajon mitől védi az országot a külügyminiszter.


A hét száma: 4 000 000
forint kártérítést fizet összesen a magyar állam az első fokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt férfinek, aki társaival együtt 2005-ben megölt egy kalocsai házaspárt és kirabolt egy pénzszállítót a budaörsi Tesco parkolójában. Az ok: az elítélt „rossz körülmények között sétált”, ezért 500 ezer forint kártérítést kap, a silány élelem miatt 1 millió forintot, és 10 ezer forint jár neki azért, mert panaszkodott a hajvágásra.


A hét szennyezője
A Mátrai Erőmű a 27. a Európai Unió legszennyezőbb erőműveinek listáján. A négy környezetvédelmi szervezet összeállítása szerint évi 6,4 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki. A legszennyezőbb a lengyel Belchatów ligniterőmű 37,1 millió tonnával.

A hét törvénykövetői
A tanárok feladata lesz az összevont, új természettudományos tárgy kidolgozása – nyilatkozta az Eduline-nak Palkovics László oktatási államtitkár. Tegyük most félre az ellenérzésünket, hogy nemhogy tanárok veszíthetik el munkahelyüket, mert nem lesz annyi óra, amennyit a fizetésükért tanítani tudnának, de a kormány még annak terhét is rájuk hárítja, hogy találják ki, mit taníthatnak azok a szerencsések, akik maradhatnak. A Pedagógusok Szakszervezete ugyanakkor sérelmezte, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) sürgeti az iskolák vezetőinek vagyonnyilatkozatát, miközben ez már felesleges, mivel az intézményeknek nincs önálló költségvetésük. A Klik visszautasítja, hogy bárkinek is a zsebében turkálna, ők csak törvénykövető módon járnak el.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!