Válogatás Heti abszurd rovatunkban.

  <h1>Illusztráció</h1>-
  <h1>Fotó: Máthé Zoltán, MTI</h1>-

Illusztráció

- – Kép 1/2

A hét távgyógyítás-felkészülése 
Már 278 településen nincs háziorvos, és egyre több és több az árva praxisok száma – januárban még csak 238 faluban nem akadt doktor. Nem csoda, hogy senki nem aspirál vidéki orvosnak, éjjelnappal riaszthatják, nemegyszer több települést kell ellátni, kevés a hivatalos juttatás és a hálapénz. Így a doktorhiányt a kormány nem tudja orvosolni. De lehet, hogy nem is kell – eljön a távgyógyászat ideje, a gyógyszert majd belegondolják a betegekbe („Gyurcsók doktor” után szabadon), a műtéteket pedig távirányítással lehet elvégezni. És nem, ez nem feltétlenül fantazmagória: emlékszenek a kisnyugdíjasra, aki maga metszette ki a vérrögöt a combjából? Prímán van.


A hét voksdemográfiája
Fenébe az adókedvezményekkel, a lakásvásárlási támogatásokkal – de nem anyag juttatásoktól sokasodik intenzívebben a magyar. A demográfiai csodafegyvert Baján találták meg, és úgy lehetne hívni: választás. A 2013-as rendkívül fontos időközi voksolás idejére ugyanis – mint az most kiderült – több mint 1400-zal ugrott meg a Duna menti városka lakosainak száma. Az, hogy a Fidesz győzött rendkívül szoros versenyben, most mellékes, a metódus a fontos: legyenek évente a választások, mert úgy látszik, ilyenkor jobban kedvet kapnak egymáshoz magyar férfiak és asszonyok. Az pedig fatális véletlen, hogy a választás után 1600-zal csökkent Baja népessége, mindössze arról lehet szó, hogy elmenekült 3 ezer nyugger, mert nem bírta házsártos fülük a voksbébik sírását.
 

A hét forintfehérítése
Nem érdekli az adómorál, csak a pénz a kormányt, úgyhogy annak, aki elég sokat lopott (finomabban szólva: kaszált feketén), simán megbocsátja, hogy nem adózott, ha hazahozza a pénzét. Ezt megteheti, ha megtakarítási számlát nyit, és az oda lehelyezett pénzt államkötvénybe fekteti – öt évre.
Ha kitelt az ideje, a pénzét visszakapja, adóznia nem kell, és a kamatok is megilletik. Idén mintegy 44 milliárdot hoztak haza a „legális pénzmosási program” keretében, a számlákon átlagosan 80 millió forint áll. Azt nem tudni, hogy a számlatulajdonosok között mekkora a közéleti szereplők aránya. 

 A hét tarlóssága
A főpolgármester lebutázott mindenkit, aki szerint az EU visszautasította, hogy pénzt adjon a 3-as metró beruházására. És tényleg: senki nem is kért pénzt erre az uniótól, úgyhogy az nem is tagadhatta meg a támogatását. A kérdés már csak az, mi a helyzet azzal az állítással, hogy a főváros gigahitelt kénytelen felvenni (mintegy 130 milliárdot) a 3-as metró felújítására. Mert ha Tarlós István részben igazat mondott, hogy Budapest nem tesz ilyet, akkor nem lesz projekt sem, és bizony 3-as metró sem. Kivéve, ha az utazóközönséget nem zavarja, hogy lángoló szerelvényen zötyög.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!