Válogatás Heti abszurd rovatunkban.

Kósa Lajos

- – Kép 1/4

A hét öngólja
Hiánypótló videoriport jelent meg a Nemzeti Sport online felületén – bizonyára azért nem a lapban, mert a nyomdafesték már nem tűrte volna a migránskérdés ilyen szervilis és manipulatív feldolgozását. A lap Ásotthalmon kérdezte a megyei I. osztályban játszó csapat tagjait. Már a kezdés is erős, amikor a megyei bajnokságban játszó védő elmondja: „mikor má’ úgy nagyobb létszámban jöttek a négerek, arabok, akkor az már úgy zavaró volt. Szerencsére azzal, hogy a kerítés megépült (…) már nem tapasztalunk semmit igazából”. Más arról számolt be, hogy a menekültek a fák gyümölcseit ették, megijesztve ezzel a helyieket. Azért az is elhangzik, hogy sokan a háború elől menekülnek, de jó lenne, ha nem akarnának mecseteket építeni és vallásilag keveredni. Szöllősi György, a Puskás Akadémia volt sajtófőnöke, a Magyar Sportújságíró-szövetség elnöke, és immár a magyar futball nagykövete is, ha mással nem, ezzel letette a névjegyét a Nemzeti Sport főszerkesztőjeként – mert a nála a focikérdés is migránskérdés.


A hét paranoiája

„A külföldi = ellenség” kormányzati irányelv jegyében a TV2 és a Ripost karaktergyilkos anyagait is alulmúló cikkben ment neki a Habony-média politikai bulvárlapja, a 888.hu Lovász Lászlónak, az MTA újraválasztott elnökének. Lovász bűne az volt, hogy az MTA nevében a kormánnyal szemben kiállt a CEU mellett. Az írás azt érzékelteti, ennek köze lehet ahhoz, hogy Lovász – aki 1987-től a Princetoni Egyetem, illetve 1993–1999 között a Yale Egyetem tanára volt – a magyar mellett amerikai állampolgársággal is rendelkezik, és ez akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet a lap szerint. Ha ezt a 888.hu komolyangondolja, akkor nyilván szól a szolgálatoknak, hogy rögvest kezdjék figyelni a szintén magyar-amerikai kettős állampolgárságú Andy Vajnát is. A hét aprója

Miközben a kormányt támogató békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) teljes mellszélességgel kiáll a kormánynak a civil szervezeteket megbélyegző és listázó törvényjavaslata mellett – képviselői pedig gyakori vendégek a közmédiában, ha migránsozni vagy brüsszelezni kell –, kiderült, hogy a CÖF mögött álló alapítvány tavaly 508 millió forintot kapott az állami energiaóriástól, az MVM-től. A szervezet közlése szerint ezt a pénzt civil misszióra fordítják, kidolgozzák például a „népfelség elvére alapozott civilitika tudományágát” – akármit is jelentsen ez. A CÖF egyébként a korábbi években rendre 20–40 millió forintot kapott a Fidesz pártalapítványától is. Utóbbi csak aprópénz az MVM félmilliárdjához képest, ami nagyobb összeg, mint amennyi állami pénzt 2016-ban bármelyik ellenzéki párt kapott. Ezzel a pénzzel a politikába beleszóló civileket kritizáló szervezet a kormány után a legjelentősebb politikai szereplővé lépett elő.

 

A hét karrieristái

Németh „Filosz” Szilárd verbális ámokfutásai után kevés meglepetés érheti az embert, de a salgótarjáni ifjúfideszesek – az önmagában is színvonaltalan Soros/Simicska marionettbábus plakátkampányt magyarázva – még a rezsibiztost is alulmúlják. „Közel egy hónapos kampány során több mint kétezer kampányt fognak országszerte kihelyezni a fidelitasosok, és amely során a plakátnak a támogatását a Fidesz anyapártunktól kaptuk, és kértük tőlük. Köszönjük a sajtónak a megjelent képviseletet.” Ez egy szó szerint idézet volt, ami után kérdésekre is válaszoltak a fidelitászosok. A felületes szemlélő úgy ítélheti meg, hogy mindezzel leszerepeltek, még plakátragasztást sem bíznak rájuk a jövőben. De ez tévedés: a jövő államtitkárai lehetnek, a későbbiekben pedig hivatkozhatnak a szereplésükre úgy is, hogy ők már akkor belülről bomlasztották a rendszert.A hét standuposa
Tudományos értekezéssel állt elő a minap egy újságírói kérdésre Kósa Lajos. A zsurnaliszta azt firtatta, miért kezdenek eltűnni a kormány konzultációs plakátjai az utcákról, sikerült vajon megállítani Brüsszelt?
A Fidesz-frakcióvezető úgy válaszolt, hogy az MTA földrajzi bizottsága megvizsgálta a kérdést, és megállapította, hogy Brüsszel áll az európai vonatkozási pontok szerint, ebben az értelemben tehát sikeres volt a kampány. Viszont, tette hozzá, az MTA egy másik, csillagászokból álló csoportja arra is rájött, hogy a Föld forog a saját tengelye és a Nap körül is, ráadásul ez az egész kering a Tejútrendszerben, sőt mozog a galaxisok halmazában is, úgyhogy „még mindig kell a plakát”. Kósa a plakátok eltűnését végül azzal magyarázta, hogy Chuck Norris Szamosangyaloson együtt kávézott minap Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével, és hogy a kedvében járjon, levett egy plakátot. Nagy tapsot kérünk a versenyzőnek, köszönjük, majd értesítjük! 

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!