A hét képe, a hét kicsinyes húzása, a hét száma és a hét cicaharca.

 
Forrás: Weiler Péter Facebook oldala

A hét képe
A művészet mindig megtalálja az aktuális eseményben rejlő témát. Modern korunk legaktuálisabb performanszát így múlt vasárnap egyértelműen Weiler Péter festő-grafikus adta elő, aki egy bezárásra ítélt bevásárlóközpont parkolójában lerobbant autója csomagtartójából vécépapírt és vizet árult. Remélhetőleg néhány évtized múlva már művészettörténészek elemzik a korszakos tettet, addig viszont örülhetünk, hogy a létszükségletet jelentő cikkekhez legalább hozzá lehet jutni. Állítólag Weiner mutatványa olyan népszerűvé vált művészkörökben, hogy többen jelezték: a következő vasárnap maguk is csatlakoznak a kezdeményezéshez.

A hét kicsinyes húzása
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) sérelmezi, hogy miután kiszedte a Kishantosi Biogazdaság alól a földet (egy elég kétes pályáztatási folyamat eredményeképp), a tiltakozó gazdák pedig a Greenpeace aktivistáit segítségül híva megakadályozták, hogy az új tulajdonosok a parcellákat birtokba vegyék, kénytelen volt biztonsági őröket alkalmazni. Most úgy döntöttek, hogy az őrzés-védés költségeit nem szívesen fizetnék ki, így ügyvédi követeléssel élnek, és több mint 9 millió forintot várnak el a biogazdaságtól és a civil szervezettől káruk megtérítésére, illetve további csaknem 5 milliót azért, mert 2013 novembere és 2014 áprilisa között az új bérlők nem kaptak haszonbérleti díjat.

A hét száma
4 milliárd forint
Kiverte a biztosítékot az Európai Bizottságnál a hír, miszerint a magyar kormány az M4-es autópálya bizonyos szakaszának megépítésére annyi támogatást kért az EU-tól, ami alapján 1 kilométernyi aszfaltot 4 milliárd forintért sikerülne csak megalkotni. Ráadásul a Bizottság még némi gyanakvással azt is felvetette, hogy az útépítő cégek kartelleztek a pályázaton – ami manapság mifelénk egyáltalán nem is lenne meglepő dolog.
A kormány persze gyorsan lépett, M4 helyett M5-öt akar építeni, a bírságot pedig az útépítő cégeken verné le. Nyilván véletlen, hogy közülük a legnagyobb a miniszterelnök újsütetű fő ellenfelének, Simicska Lajosnak a cége.

A hét cicaharca
Egymásnak ment a Békemenetet szervező CÖF–CÖKA és a Jobbik. Sümegi rendezvényükön a békemenetesek közül többen is szót emeltek a Fideszt lassan megközelítő Jobbik ellen, mire a párt másnap álcivileknek nevezte a két szervezetet, és felszólította őket pénzügyeik tisztázására. Emellett önmérsékletre is intették a Békemenet jeles tagjait, akik a párt szerint úgy beszéltek többes szám első személyben, mintha kormánypárti politikusok lennének, miközben egyikük luxusautóval jelent meg a helyszínen (ami egyébként még bele is illene a kormánypárti urizálás tematikájába…).

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!