Tudták, hogy a Keresztapa-trilógiában a narancs kulcsmotívum? És hogy a filmek egyik legtöbbet idézett mondata Don Vito Corleonétól származik? „Az én ajánlatomat nem fogja visszautasítani” – mondta a keresztfiának Johnny Fontane-nak, aki egy elszállt filmszerepen kesergett.

 
Luca Brasi: Don Corleone, nagy megtiszteltetés, hogy engem is meghívtál a házadba a lányod esküvőjének napján. Remélem, hogy az első gyermekük fiúgyermeknek fog születni. (Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke Indiában a mobiljával fotózza Orbán Viktort. Forrás: Orbán Viktor, Facebook)

A meglopott tulajdonosokat kötelezték a fák újratelepítésre Csabdi-Tükörpusztán, ahol Orbán Viktor vejének családja 50-100 köbméter akácost vágott ki jogtalanul, védett területen – közölte a Népszabadság. Az ügyben igencsak akadozott a rendőrségi vizsgálat, a természetvédelmi eljárást a környezetvédelmi hatóság pedig lezárta azzal, hogy a madaraknak nem okozott jelentős kárt a fairtás. A 3200 négyzetméteres területre, ahonnan lényegében kiirtották az akácállományt, visszatelepítési kötelezettséget írt elő a Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága. A terület áron aluli eladásához csinálhat kedvet ez az újratelepítési kötelezettség. Tiborczék már felkeresték a tulajdonosokat, és a Népszabadság szerint „nevetséges összegű vételi ajánlatot tettek”.

Egy másik idézet Michael Corleonétól: „Ez nem személyes. Ez szigorúan üzlet.”

Közel 200 millió forinttal ajánlott többet a HunGast Dél-Magyarország Kft. a pécsi étkeztetésért, mint amennyivel tavaly a drágaságra hivatkozva visszautasították a pályázatát – értesült a Világgazdaság. Míg 2011-ben évi 1,3 milliárd forintot sokallt a rendkívüli eladósodottsággal küzdő város önkormányzata az iskolák és a szociális otthonok ételeinek tízéves biztosításáért, idén 76 millióval ki is egészítették az erre szánt keretet, hogy a HunGast majdnem 1,5 milliárdos ajánlatát ki tudják fizetni. Mindezt úgy, hogy a vesztes Mecsekhús ajánlata jó 200 millióval olcsóbb volt. A 2008-ban alakított sok (fideszes) önkormányzati pályázatot elnyerő cégben közvetlen fideszes szálakat nem lehet találni, de az S-Food Kft. (amely összefogja a különböző, HunGast néven működő cégeket) tulajdonosa az a György Tamás, aki korábban érdekelt volt a több városban fürdőt építő Aquaplus Kft.-ben. Ez utóbbi cég alapította az Aquaholdingot, melynek 2010-ig résztulajdonos volt Bánki Erik fideszes EP-képviselő is.

Ne feledkezzünk meg a konkurens családokról sem. A híres Las Vegas-i gengszter kellemetlenné vált a Corleone-klán számára: „Én Moe Greene vagyok! Én már akkor is ebben az üzletágban voltam, amikor te még az ágyba pisáltál!”

A rezsicsökkentéssel szembeni aljas támadásnak tartja Papcsák Ferenc azt a hangfelvételt, amelyen 100 millió forintos nagyságrendű kenőpénz beszedésével gyanúsították meg őt és egyik bizalmi emberét – írta az Index. A Népszava 3 hete közölte a felvételt, amelyen Zugló fideszes alpolgármesterének, Ferdinandy Istvánnak egy helyi vállalkozó arról panaszkodik, hogy az önkormányzati közbeszerzésén elnyert építési munka értékének 20 százalékát vissza kellett fizetnie. A vállalkozó szerint a pénzről tudnia kellett a polgármesternek is. Papcsák szerint bosszúhadjárat folyik ellene, mert kiszorította Zuglóból a baloldali gazdasági érdekcsoportokat. Papcsák nem magyarázza meg, hogy Ferdinandynak mi köze van a baloldali gazdasági csoportokhoz, csak lehazugozza.

Don Corleone: „Egy napon, ami talán el sem jön soha, majd én is kérek tőled valamit. Addig is ez a kis szívesség a nászajándékom a lányom lakodalmáról.”

Becsempészett egy félmondatot a Fidesz egy törvénytervezetbe, hogy felmentse a parlamenti képviselőket az egyik összeférhetetlenségi szabály alól – derítette ki a hvg.hu. Egyesen a parlamentből ülhetne át legalább két képviselő a havi 498 ezer (az elnök esetében 797 ezer) fixet biztosító Független Rendészeti Panasztestületbe. Ezzel akarnak újabb menekülési útvonalat biztosítani az országos politikából kiszoruló képviselők számára.

„És a barátja milyen szívességet tenne cserébe Mr. Woltznak?” – teszi fel a kérdést a producer Don Corleone consigliere-jének. Tom Hagen válasza: „Ha bármilyen baja támadna, az ügyfelem elsimítja.”

A Fővárosi Település Tisztasági és Környezetvédelmi Kft.-t (FTSZV) illegális iszaptemető üzemeltetése miatt szeptember végén felmentett igazgatója a Fővárosi Vízművekhez került mérnökként, és korábbi bérével megegyező fizetést kap – tudta meg a nol.hu. Wohner Zsolt közös megegyezéssel és többhavi fizetéssel a távozott; visszamenőleg is megkapta jutalmait. Közben lejárt az iszaptemető kármentesítésére szabott határidő, és bár azóta valóban elszállítottak 500 köbméter szennyezett földet, az évek alatt odatemetett 8,2 tonna veszélyes hulladék túlnyomó része ott maradt.

Végül a kedvenc idézetünk a Keresztapából, a már Don Michael Corleonétól: „Egész életemben arra törekedtem, hogy feljebb emelkedjem. Oda, ahol minden törvényes, egyenes… De minél feljebb van, annál korruptabb. Hol van ennek a vége?”

(Cikkünk és a Keresztapa szereplőinek párhuzamba állításával semmit nem akartunk sugallni. A valósággal való bármilyen egyezés a véletlen műve.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!