Simicska Lajos végre ismét megszólalt. Bár a Klubrádiónak adott interjúja sajnálatos módon sokkal visszafogottabb volt, mint amit februárban megszokhattunk tőle (testnedvekről például egyáltalán nem esett szó), cserébe viszont megnyugtatott mindenkit – bár ellene, cégei, ismerősei és üzletfelei ellen azért folyik némi üldöztetés, azért nincs minden veszve.

Az például még őt magát is meglepte, hogy miután egy ideig úgy volt, hogy eltiltják a Közgépet mindenféle közbeszerzéstől három évre pusztán azért, mert áron alul akart elvégezni egy munkát (egyrészt ugyebár fura a Közgép esetében megélni egy ilyen ajánlatot, másrészt végül azért kötöttek beléjük, mert a Szása-hajó, amit az építkezésen használtak volna, kisebb, mint amit bevallottak), végül a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság úgy döntött, hogy felfüggeszti a Közbeszerzési Döntőbizottság ítéletét, mert „a közérdek súlyos sérelme” lenne kizárni őket egy ilyen buliból. És az ebből levont Simicska-féle következtetés: „Ennek ellenére örülök, hogy bizonyos területeken, alapvetően a dolgok úgy működnek, mint egy jogállamban működni kell”. Alapvetően – ez a kulcsszó Simicska okfejtésében. Mert az azért nagyon szép dolog, hogy manapság egy Simicska Lajost alapvetően megvéd a jogállam.

De mi van a többiekkel? Mert lehet, hogy alapvetően „bizonyos területeken” úgy működnek a dolgok, ahogy kell, másokon viszont nagyon nem ez a helyzet.

Jogállamban például alapvetően nem kellene attól tartanunk, hogy egy felelőtlen miniszterelnöki ígéret életeket kockáztathat. Márpedig most az van, hogy ha Orbán Viktor egyszer (na jó, többször) gyorsforgalmi utat ígért, akkor muszáj megépülnie valaminek, ami aszfaltból van, és gördülni lehet rajta. Hogy nincs rá pénz? Akkor kitalálnak egy olcsóbbat (és gyorsan gyorsútnak keresztelik) – igaz, hogy még a szakértők szerint is balesetveszélyesebb, de majd vigyáznak magukra az autósok. Hisz megígérte a kormány, hogy öt éven belül több mint 500 kilométeren gyorsforgalmi út lesz…

Aztán persze alapvetően semmi gond nincs azzal, ha jogállamban az állami vezetők nem nyakló nélkül kapják a fizetésüket. Kell tehát a bérplafon, és az Állami Számvevőszék volt oly szíves, hogy meg is húzta azt. Csak egy kis baj van ezzel: most, hogy végre kijelölték a felső határt, valahogy megszaladt a ceruza hegye, így bár nem kötelező, de a Magyar Postánál például akár 2,4 millióval, az MVM-nél 1,2 millióval kereshetnek többet a vezetők, mint amennyit eddig kaptak.

Aztán hamarost indul majd a köztévén orosz nyelvű híradó is, csak hogy végre valami jó hírt is mondjunk. Alapvetően hiánypótló kezdeményezésről van szó, ami egyben figyelmeztet is minket egy, a jogállamiságunkat alapvetően figyelmen kívül hagyó paktumra: kellenek bizony az orosz nyelvű hírek Magyarországról, sok lesz itt hamarosan az orosz, hiszen bővül Paks, eladósítva az országot, hosszú évtizedekre. Ezt sem kértük, ugyebár.

Pedig alapvetően egyébként kedves ország vagyunk mi, ha külföldiekről van szó – ha ezt a jelenlegi helyzetben nem hinnénk, elég arra gondolni, mint fogadtunk be ezer kopt családot az elmúlt években, ahogy azzal Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere példálózott a minap. Egyébként szerénységért is jár a piros pont: annyira titokban fogadtuk be ezeket a keresztény családokat, hogy még a hazai kopt közösség sem tud róluk semmit. Főleg nem azt, hogy hol vannak. De nem hiába parolázott Orbán Viktor négy éve Egyiptomban kopt keresztény egyházi vezetőkkel: dr. Youssef Khalil, a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház vezetője most tökéletesen mondta fel a leckét. Szerinte a muszlim bevándorlók nem is menekültek, hanem a gazdag arab országok küldik őket hozzánk, hogy minket is mohamedán hitre térítsenek. Vagyis egyetért Orbán intézkedéseivel. Csak hát jó lenne tudni, hol van az az ezer család…

Mint ahogy az sem lenne alapvetően jogállamban hiábavaló, ha időnként a választott vezetők megfelelően tájékoztatnák a lakosságot arról, mi folyik a fejük felett (vagy épp a lábuk alatt). Bácskai János, Ferencváros polgármestere például igazán szólhatott volna, hogy elkészült az egykori Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyén felhalmozott mérgező anyagokról szóló jelentés. Amiből amúgy kiderült, hogy a szennyeződés horrorisztikus károkat okozott a környék talajában. Korábban a polgármester azt mondta, azért nem nyilvános a dokumentum, mert nem akarnak pánikot kelteni, miközben az ország „a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzettel” van elfoglalva. Most kiderült, mit titkoltak: higany, arzén, DDT, benzol, indenopirén, fluorantén és még egy sor hasonlóan egzotikus nevű, veszélyes anyag – mindmind többszörös koncentrációban található meg a környéken (például a több mint 15 ezer embernek otthont adó József Attila lakótelepen) a megengedettnél. Alapvetően persze nyugodtabban alszik az ember, ha nem tudja, hogy veszélyes anyagok tonnái szivárognak tőle nem messze a földbe, hosszú távon azonban mégiscsak káros lehet az egészségre az ilyesfajta tudatlanság. Még akkor is, ha cserébe elkerülhető a pánik.

Nem lennék meglepve, ha ezután bevonulna a közbeszédbe a „Nyugtasson meg téged a Simicska Lajos!” felkiáltás: alapvetően úgy működnek itt a dolgok, ahogy működniük kell, kár, hogy közben lassan a fejünkre omlik ez a szép nagy jogállamiság. Csak igyekezzünk nem pánikolni közben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!