Simicska Lajos Ádám nevű gyermeke (képünkön) valószínűleg nem örökölte apja háttérbe húzódó személyiségét: az utóbbi hetekben többet foglalkozik vele a sajtó, mint Pumped Gabó nőjével. Május elején például ő maga hozta nyilvánosságra, hogy a Fidelitas kizárta őt a szervezetből.

 
Simicska Ádám - Forrás: zsurpubi.hu

Az a Fidelitas, amelyik lassan átveszi a celebek szerepét a médiában, többek között az N1TV jóvoltából, amelyik kétszer is próbálkozott legalább egyetlen értelmes mondatot kihúzni az ifjakból, mondjuk ki mindjárt: sikertelenül. Első alkalommal – amikor is a Koltai Róbert-féle Illetékes Elvtársat megszégyenítő legendává avatták Kertész Csilla megyei elnökségi tagot és Simon Gergő salgótarjáni elnököt – például így indult az adás. Kertész Csilla beszél (újmagyarul, tehát fidelitasosul):

„Közel egy hónapos kampány során több mint kétezer kampányt fognak országszerte kihelyezni a fidelitasosok, és amely során a plakátnak a támogatását a Fidesz anyapártunktól kaptuk, és kértük tőlük. Köszönjük a sajtónak a megjelent képviseletet.” S ugyaninnen egy slágersor még: „Két éve teljesen megújultunk, amellyel a fiatalság álláspontját kívánjuk képviselni”. Akárcsak az egykori gimnáziumi KISZ-titkár: „Tavaly nagy hiányosságok voltak a KISZ-munkában. Az osztály egyik fele csinált mindent, a másik fele csak lazsált, az idei évről büszkén elmondhatjuk, hogy most fordítva lesz…” Persze a gonosz népek nem hagyták annyiban ezt a jól sikerült sajtótájékoztatót, s nekikezdtek a mémek gyártásának, de a leggonoszabbak mégiscsak azok az elvetemült tévések voltak, akik nem átallottak visszamenni újra az ifjak lánglelkű csapatához.

A helyszín ezúttal Székesfehérvár, ahol XIV. tisztújító kongresszusát tartotta a Fidelitas. Ahogy meglátták a kamerát, az egyik budapesti küldött jól hallhatóan odaszólt a többieknek: vigyázzanak az N1TV-vel, mert provokatív kérdéseket tesz majd fel. Íme, a legprovokatívabb kérdés: Tud mondani három olyan dolgot, amit a Fidelitas tett a fiatalokért?

És akkor a válaszok, már azoktól, akik nem tudtak időben elszaladni a mikrofon elől… Válasz 1: „Sok karitatív rendezvényünk volt az elmúlt időkben. Volt egy kutyasétáltatás, meg kutyatápot vittünk egy menhelynek.” Válasz 2: „Őööö, hát rengeteg mindent…” Válasz 3: „Igazából semmit…”

A talán legprovokatívabb kérdés pedig így hangzott: Önök mit kaptak a Fidelitastól? Válasz 1: „Erre a kérdésre most nem vagyok hajlandó válaszolni.” Válasz 2: „Beszélgetni szoktunk.” Válasz 3: „Jó a társaság, bulik.”

Mint látható, a Fidesz „elszabadult hajóágyúként vagdalkozó partizánjai” (a Jobbik udvarias megfogalmazása ez) a kommunikáció terén erős kihívásokkal küzdenek, miközben: „belőlük lesznek a jövő felnőtt politikusai, a polgári Magyarország követendő példaképei…”

Nem kellene csomagolnunk?

De visszatérve Simicska Ádámhoz, kizárásának indoka: „Panaszolt véleménynyilvánításai alapján az etikai bizottság megállapította, hogy magatartásával megsértette a Fidelitas és a Fidesz tekintélyét, jó hírnevét.” Bár ahogy az talán a fentiekből is kitűnik, nehezen tetten érhető, hogyan is sértheti bárki ezeket a nem létező alapelveket, azért vélhetően itt Simicska Ádám néhány korábbi nyilatkozatáról lehet szó, amelyben keresetlen őszinteséggel küldte el bizonyos női nemi szervekbe a családjukat zaklató lesifotósok felbujtóját. „Szó szerint idézném apám üzenetét: ezért kibelezlek titeket! Mert az, hogy a Viktor aberrált, az egy dolog, de te is? Apám azt üzeni, ha a testvéreimnek is nekiestek, akkor utána nincs semmi, csak a vég. Ezt értitek? A gyerekeket is belekevernétek a politikába? Elmentek a picsába!”

Na ugye, hogy női nemi szerv…

De hogy a férfi nemi szerv se maradjon ki, íme a folytatás: „Ezekért a dolgokért előbb-utóbb mindenkinek fizetnie kell, ha mást nem, akkor milliméterenként lesz levágva a faszuk, és ennek minden másodpercét majd az adott pillanatban élvezni fogjuk.” Na ugye, hogy férfi nemi szerv…

Bár pontosan nem érteni, hogy ezek a mondatok hogyan sértik a „Fidelitas és a Fidesz tekintélyét, jó hírnevét”, de az biztos, hogy úgy általában mindig akad baj az ifjúság hírnevével. Emlékeznek még azokra az időkre, amikor – Cseh Tamással szólva – „A hatvanas években, nyár felé tetőzött az ifjúsági probléma”? Mert Hofi emlékezett. Az egyik telt házas fellépésén felállt egy ifjú fidelitasos – bocsánat, akkor KISZ-es legény –, és nagyívű problémájával Hofihoz fordult: „Mi a véleménye az ifjúsági törvényről?” Hofi ránézett, ahogy csak ő tudott ránézni a hülyékre, majd visszakérdezett: „Melyik részéről?”

A legényke zavarba jött, elvörösödött, semmi nem jutott eszébe, végül kinyögte: „Hát, úgy általában.” Mire Hofi: „Hát, úgy általában jó a véleményem…”

Észrevették? Ma is igaz, ami a szocializmusban is igaz volt: nem lehet tudni, mit hoz a múlt…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!