Haveroknak mindent lehet. Barátoknak bármit. Ezt üzeni állampolgárainak az orbáni hatalom. Ám azt is tudni lehet, hogy a magyarok szövegértésével súlyos gond van, kutatások sora készült erről, éppen ezért a kormány túlságosan bonyolult üzenetekkel nem bombázza állampolgárait. Elegendő az is, ha megmutatja, hogy haveroknak mindent lehet, barátoknak bármit.

 
Baán László

Ezért is érthetetlen, hogy Habony Árpádnak miért nem kellett egyetlen fillért sem fizetnie azért, hogy a Szépművészeti Múzeum épületében rendezze esküvőjét, amikor mástól 1,5 millió forintot is elkér egy rendezvényért az intézmény. Baán László (képünkön), a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Habony Árpád barátja és esküvői tanúja azonban válasszal szolgált erre Fiala János reggeli műsorában, a KeljFelJancsi című rádióműsorában: „a múzeumnak hosszú távon érdeke, hogy jóban legyen fontos emberekkel, akiknek a segítségével az intézmény előrébb juthat”. A kijelentéssel csak látszólag van egy kis gond. No, nem az, hogy egy múzeum főigazgatójának fontos szempont lehet az, hogy jóban legyen befolyásos emberekkel, hanem inkább az, hogy a 2007-es esküvő idején Orbán Viktor még ellenzékben volt. Habony Árpád viszont ezek szerint már akkor befolyásos embernek számított. A díszítő szobrász képesítésű egykori „koronaőr” politikai karrierje máig tisztázatlan, de a nevéhez köthető a Fidesz–KDNP 2006-os „Rosszabbul élünk, mint négy éve” bukott kampánya; senki nem tudja, miből él; senki nem tudja, milyen tanácsokat ad Orbán Viktornak, csak azt tudják, hogy ad; viszont feleségül vette Orbán Viktor egyik közeli kommunikációs munkatársát, később meg elvált tőle; és láttuk már luxustáskával meg – azóta törölt – ibizai bulivideóban. És ne feledjük azt sem, hogy az amúgy önmagát nem közszereplőnek tartó Habony Árpád olyan furcsa ügybe keveredett, hogy egy a nevével kísérteties hasonlóságot mutató férfit jogerősen elítéltek garázdaság vétsége miatt két év próbaidőre felfüggesztve, mert egy 2006-os feljelentés szerint előbb megütött egy középkorú férfit, majd a feleségét hasba rúgta, mert a házaspár nem abban a tempóban haladt át az úttesten, mint az a luxusterepjárójában ülő férfi szerint illett volna. De mindez mit sem számít, mert a lényeg ezek szerint csakis a befolyáson van. És úgy tűnik, az neki van. Nem kicsi. Nagy. Ezt amúgy megírta a napi.hu portál 2015-ös Befolyás-barométere is, amelyikben Orbán Viktor, Csányi Sándor és Lázár János után Habony Árpád a negyedik helyen áll. Érdekesség, hogy 2014-ben is a 4. helyen állt, de akkor még egy Simicska Lajos nevű vállalkozó toporgott előtte.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert mindenesetre nyugtalanítja mindaz, ami a Szépművészeti Múzeum körül zajlik, és szerinte Baán László „súlyosan téved, amikor azt gondolja, hogy a Szépművészeti Múzeum boldogulása, jövője és fejlesztése bármilyen fejesnek vagy politikusnak a hozzáállásán múlna”. De ebben az ügyben aligha Lázár szava dönt. S bár most sokan a Emberi Erőforrások Minisztériumához fordulnak azzal, hogyan lehetséges az, hogy egy múzeumban ingyen lagzizhasson egy befolyásos jó barát, de Balog Zoltán miniszter egyszer már miniszteri figyelmeztetésben részesítette Baán Lászlót, amiért nagy értékű festményeket kölcsönzött – nahát, éppen és megint befolyásos barátjának – Habony Árpádnak, miközben azt miniszteri engedély nélkül nem tehette volna. Balog miniszter úr viszont nincsen könnyű helyzetben. Egyrészt azért, mert Baán László alighanem az ország legjobb múzeumigazgatója – ráadásul befolyásos barátok nélkül is alighanem az lenne –, másrészt azért, mert az nem csak a labdarúgásban van úgy, hogy az első sárga lapot követő második automatikusan piros lap, a múzeum direktora azonban a Liget-projekttel éppen most készíti elő és teremti meg Orbán Viktor várba költözésének lehetőségét. Ráadásul éppen Czunyiné Bertalan Judit leváltott közoktatási államtitkár példáján láttuk, hogy az orbáni világban senkit nem hagynak hátra, még azt sem, aki éppen belebukik abba, amihez nem ért, cserébe viszont azonnal kinevezik másik munkakörbe. Baán Lászlót azonban nehéz volna kinevezni – mondjuk – a múzeumok digitális tartalmának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosává.

És hiába kéri az Együtt az emberi erőforrások miniszterétől, hogy mondja ki azt, hogy Baán László korrupt volt, mert erre legfeljebb csak akkor lehetne bizonyítéka, ha választ kapna arra is, hogy Baán milyen szívességet kért – és kapott – Habony Árpádtól. A 444.hu kérdésére Lázár János ezzel kapcsolatban így felelt, hogy ez nem korrupció, mert „ez annak a gyanúját veti fel, hogy Baán nem látja reálisan az általa vezetett intézmény helyzetét”. Az azóta már állami pénzzel/reklámokkal kistafírozott médiavállalkozóvá vált Habony ugyanakkor továbbra is olyan, mintha csak a kormány számára létezne mint tanácsadó. S bár már a Demokratikus Koalíció is feljelentést tesz hűtlen kezelésért (feljelentik Baánt és Habonyt is), a probléma alighanem sokkal mélyebben húzódik, mint amire a bíróság képes volna választ adni. Magyarországon valami sokkal ősibb és emberibb, a bizalomra való képesség van eltűnőben. Mert vannak olyan dolgok, amiket akkor sem tesz meg az ember, sem miniszterelnöki tanácsadó, sem múzeumigazgató, ha amúgy arra lehetősége van. Sem haveroknak, sem barátoknak – és nem csak azért, mert annak következménye lenne.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!