F. Szabó Kata publicisztikája a Vasárnapi Hírek A7 oldalán, Heti abszurd rovatunkban.

 
VH, 2017. november 4.


    „Vállalkozó beállítottságú ember vagyok, régóta nagyon sok minden érdekel. 2007-ben, 19 évesen indítottam el az első vállalkozásomat. (...) megértettem, hogy Magyarországon a miniszterelnök családtagjaként nem foglalkozhatom bármivel. Olyan területet választottam, amely nincs semmilyen kapcsolatban állami és önkormányzati tenderekkel. Az ingatlanfejlesztés piacára léptem, ami nagyon régóta szintén foglalkoztatott” – mondott erőset a miniszterelnök veje, Tiborcz István a hét elején az Origón megjelent interjúban, amelyből végre kiderült, a rokonság az ország első emberével nemhogy előnyt jelentene egy magafajta tehetséges fiatal vállalkozónak, a sajtó vegzálása miatt inkább teher. Még szerencse, hogy az ingatlanfejlesztésben nagy nehezen sikerült találni egy olyan területet, amely olyan távol áll az állami és önkormányzati tenderektől, mint Makó Jeruzsálemtől.

    Egyébként az első vej állítása szerint ő nem titkolózik, eddig egyszerűen a sajtó nem vette a fáradságot, hogy valóban utánajárjon, ki is a tulajdonosa a BDPST Zrt. ingatlanfejlesztő cégnek, amely ezek szerint a családi viszonyaitól teljesen függetlenül jutott olyan nagy értékű ingatlanokhoz, mint a turai és a bodajki kastély, vagy éppen a volt Postabank- székház. Érdeklődés hiányában maga tett rendet a fejekben, és elárulta: valóban tulajdonos a cégben.

    Nyilván kizárólag az ott dolgozó újságírók fáradságos munkájának jutalma, hogy éppen annak az Origónak tárulkozott ki, amely – hogy, hogy nem – Matolcsy György fiának tulajdona. A jegybankelnök fiának a lapjában, a miniszterelnök vejével készült interjúból egyébként az is kiderül, hogy Tiborcz cége egyelőre nem tervez újabb kastélyt vásárolni. Arra sajnos nem derült fény, hogy a bizonyára szintén gyermekkora óta a médiavállalkozások iránt érdeklődő Matolcsy Ádám tervez-e újabb lapokat felvásárolni, persze kizárólag saját erőből.

    Szegény Mészáros Lőrinc is állandóan csak az ívet kapja a sajtótól az érdemi kérdések helyett, pedig egy nyomorult vérségi kapcsolatot sem tud felmutatni az ország vezető politikusaival, igaz: múlt héten lányával karöltve „körbevásárolta” Orbán Győző (a miniszterelnök apja) hatvanpusztai majorját. Bizonyára ettől teljesen függetlenül sikerült személyes vagyonát egyetlen év alatt a tavalyi háromszorosára, 105 milliárd forintra hizlalnia – ezzel húsz helyet reppent előre a Forbes leggazdagabb magyarokat soroló listáján. Minden vállalkozó példaképének szárnyalása saját bevallása szerint annak köszönhető, hogy sokat dolgozik, Orbán Viktorral való barátsága sose érintette a közbeszerzéseket. Ennek fényében jobban tesszük, ha elfogadjuk, hogy a gázszerelő-talentum alázatos munkájának köszönhetően nyert el 121 cégből álló birodalma összesen 241,8 milliárd forint értékű közbeszerzést, mellé pedig 17 milliárd forint állami és uniós támogatást. És bizonyára az is csak a barátságnak (és a jó szomszédságnak) köszönhető, hogy a hét elején a miniszterelnök avatta fel új izocukorüzemét, amely egyébként a legnagyobb Európában. „Ha baj van, akkor mindig csak magunkra számíthatunk” – írta az eseményt megörökítő képgaléria fölé a miniszterelnök közösségi oldalán.

    A kormánytól és annak tagjaitól való függetlenségéről coming outolt a 168 Órában Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója is. Azt ugyan elismeri, hogy általában olyan nyilatkozatokat adnak ki, amelyek a Fidesz álláspontját erősítik a szakpolitikai kérdésekben, megalakulásukhoz a párt alapítványától kaptak 30 millió forintot, és az MNB alapítványai is kisegítették őket némi pénzzel, de erre „kifejezetten büszkék”. A magát a médiában független, jogi szakértőként aposztrofáló szervezet vezetője egyébiránt kettő olyan esetet is fel tudott sorolni, amikor álláspontjuk nem egyezett teljesen a Fideszével.

    A kormány például nem fogadta meg a tanácsukat, amikor azt javasolták: a migrációs ügyek miatt fontolják meg a strasbourgi emberi jogi bíróság joghatóságának megtagadását. Kell ennél több bizonyíték az Alapjogokért Központ függetlenségére?! Még jó, hogy az újságírók végre vették a fáradságot és megkérdezték.

    Mert kérdezni nem hiábavaló. Ikotity István LMP-s képviselő például azt próbálta megtudni, pontosan mekkora a tanárhiány az országban? Rétvári Bence, az Emmi államtitkára válaszolt is íziben, miután leírta, mennyi mindent tett a Fidesz-KDNP a pedagógusokért, akikből mindössze 1-2 százaléknyi a hiány, ezt írta: „Egyébiránt döbbenetesnek tartom, hogy pártjuk Ron Werbert, egy olyan embert szerződtet kommunikációs tanácsadónak, aki a szocialisták megrendelésére kidolgozta a választók becsapásán alapuló, visszataszító 2002-es gyűlöletkampányt.”

    Ebből is látszik, hogy igenis érdemes kérdezni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!