Minket, kérem, bántanak, a miniszterelnök is megmondta. Hogy rólunk nem a tények alapján döntenek például Brüsszelben. Harcban állunk hát megint, megvívjuk a csatát a világgal lankadatlan. Pedig ha a tények számítanának, napnál világosabban derülne ki, mennyit dolgoznak értünk vezetőink.

Például van olyan képviselő, akinek annyi, de annyi dolga akad a közügyekkel, hogy havonta akár kétezerszer is megteheti az utat választókerülete és a főváros között. Legalábbis ennyi pénzt vesz fel üzemanyagköltség címén a Blikk cikke szerint. A 2010-es parlamenti ciklus kezdetétől idén március 1-jéig nettó 14-15 millió forint üzemanyagköltséget kaptak a fővárostól legmesszebb lakó képviselők. A legtöbb költségtérítést felvevő négy képviselő a sátoraljaújhelyi Hörcsik Richárd, a mátészalkai Apáti István, a baktalórántházai Lipők Sándor és a nyíregyházi Gyüre Csaba. 430 forintos átlagárral számolva a pénzből 32-35 ezer liter üzemanyag vehető, vagyis havonta 20 tankolás jön ki. Hétliteres átlagfogyasztás mellett fejenként 460-500 ezer kilométert autózhatott az első tíz helyezett politikus. És még mondják, hogy a képviselők elszakadnak a választóiktól?!

A világgal és a valósággal vívott küzdelem nemcsak sok utazást, de komoly felkészültséget is igényel. Mi másért fizetne ki három év alatt bruttó 4,7 milliárd forintot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Fidesz-közeli Századvég konzorciumának közvélemény-kutatásra, tanulmánykészítésre és tanácsadásra? A kormányszóvivőhöz igencsak közel álló cégek emellett dolgoznak a Fidesz-frakciónak, a Magyar Fejlesztési Banknak és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak is. A jó munkának pedig ára van, ugyebár.

A küzdelem bonyolultsága azonban megkívánja, hogy más forrásból merítsen bölcsességet a kormányzat. Régi igazság, hogy rablóból lesz a legjobb a pandúr, teljesen indokolt tehát, hogy akár egy offshore tulajdonú vállalkozás is oktathat az „offshore-lovagok” ellen harcoló kormány akkreditálásával. Egy gibraltári cég résztulajdonában álló, a vagyongyarapodásról és offshore cégek alapításáról szóló előadásokat tartó, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által akkreditált cég végezheti a mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzését – értesült az atlatszo.hu. A budapesti székhelyű Conforg Oktató és Tanácsadó Kft. által szervezett konferenciákon rendszeresen részt vesznek az NGM és az adóhatóság munkatársai.

Az örök háborús viszonyok a szépelgést és a visszafogottságot sem tűrik, kemény hát a fellépés azokkal szemben, akik ellenszegülnek. Nem csoda, hogy durva személyeskedéssel reagált Balog Ádám MNB-alelnök a Wall Street Journal (WSJ) korábbi cikkére, amelyben a Költségvetési Tanács volt elnöke, Kopits György arról írt, hogy a kormány gyakorlatilag minden független intézmény felett átvette a hatalmat. Balog szerint az igazi fenyegetést a jegybank vezetésére és szakmaiságára nem a menedzsmentben történő változások, hanem a Kopitséhoz hasonló tények nélküli kritikák jelentik. A Magyar Nemzeti Bank honlapján megjelent teljes cikkből kiderült: a WSJ nem közölte a válasz első részét, amelyben Kopitsot személyében diszkreditálódott embernek nevezi, arra hivatkozva, hogy 2004 és 2009 között monetáris tanácstagként nem tett semmit a devizahitelezés ellen. A Portfolio.hu szerint a WSJ jó szolgálatot tett az MNB-nek, amikor a személyeskedést törölte, a jegybank hitelességének ugyanis nem tesz jót, hogy a nemzetközi szinten nagy tekintélynek örvendő Kopits György lejáratásával próbálkozik.

És hogy miért is folyik a harc? Értünk, persze. Mert nincs a magyarnak nagyobb vágya a rezsicsökkentésnél. Érthetetlen hát, miért is alakult ki a helyi tévé által is közvetített veszekedés a plébános és a fideszesek között Kecelen. Történt, hogy a húsvéti misén Fidesz-aktivisták a templomban állították fel aláírásgyűjtő standjukat, mire a plébános válogatott szavakkal utasította ki őket az épületből. Az egyik érintett aktivista a helyi lap fórumán azt írta: országosan meghirdették, hogy a templomokban kezdjék az aláírásgyűjtést. Hol máshol? Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója ezt tagadta. Úgy látszik, Burányi Roland plébános nem értesült még arról, hogy az állam és az egyház szétválasztásának ideáját felülírja a nemzeti együttműködés rendszere.

Ebből is látszik, a harcnak a végső győzelemig folytatódnia kell.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!