„A politikának nincs helye az iskolában, a felnőttek nem bújhatnak gyáván a gyerekek háta mögé konfliktusaikban” – mondta bátor kuruc hangján Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke hétfőn a Parlamentben, majd hozzátette: Csepelen 598 210 forint közpénzbe került az, hogy múlt hétfőn nem mondták le azoknak a diákoknak az iskolai ebédjét, akik nem jelentek meg aznap a kerület oktatási intézményeiben. Németh szerint ez az ára annak, ha beviszik a politikát az iskolába.

 
 
 

A Fidesz politikusa – mint mindig és megint – igazat mond. Iskolába politikát vinni ugyanis teljesen felesleges akkor, ha a tanulókat is ki lehet hozni az iskolából, és be lehet vinni a politika szentélyébe, a Parlamentbe.

Németh Szilárd nyilván mint idegenvezető hívta meg magához a nebulókat a Parlamentbe. Bizonyára emlékszik arra, amikor tavaly tavasszal ellátogatott Csepelre a vámosgálfalvi Fogarasi Sámuel Általános Iskola diákcsoportja, majd a Kis-Küküllő menti község küldöttsége „iskolán kívüli tevékenység” megjelöléssel szemügyre vette a Budai Várat, azután az Országházat is megcsodálhatta. Az eseményről kép is készült, ami éppen azt bizonyítja, hogy a Fidesz politikusa még csak meg sem kísérli, hogy gyáván elbújjon a gyerekek háta mögé. Egy közös képen a törvényhozás rendíthetetlen oszlopaként feszít mellettük a Parlament lépcsőjén.

Németh Szilárd nagyon bátor kuruc. Nézzék el nekem, hogy folyton kurucozom, de ő tényleg nem egy gyáva ember, amikor szépen beszél a szájával. Ilyen bátorsággal ugyanis csak az szónokolhat, aki szentül hiszi azt, amit II. Rákóczi Ferenc is mondott, hogy „a magyar politika alapvetően a folyamatos karaktergyilkosságra épül. Ez brutális helyzeteket teremt, amit bírni kell, de a nők ezt nem bírják”…

Ja, nem, ezt nem a híres kurucvezér mondta, hanem Orbán Viktor miniszterelnök, még tavaly, és annak kapcsán, hogy miért nincsen egyetlen nő sem kormányában. De ebből is látszik, hogy sokkal nagyobb szüksége van az olyan típusú birkózókra, mint éppen Németh Szilárd – de Simicskó István honvédelmi miniszter is 4 danos, fekete öves WingTsun mester –, aki kellő erőt tud demonstrálni puszta megjelenésével. A nézésével. Meg a járásával. Nos, így eshetett meg az is a magyar demokrácia alkonyán, hogy míg a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, aki egyben a Fidesz alelnöke is, ékesen csivitel a politikamentes iskolákról, 2013-ban éppen az általa vezetett csepeli önkormányzat szórólapját rakták az iskolások üzenőfüzetébe, amelyben arra szólította fel a szülőket, hogy vegyenek részt a Csepeli Konzultáción. Amikor pedig arról érdeklődött a sajtó, hogy ez meg már milyen dolog, az index.hu-nak azt felelte a fideszes kerületvezetés illetékese, hogy az üzenőfüzetekhez nem volt kötelező csatolni az iskolákba elküldött lapot.

De ez a kormány nagy hangsúlyt fektet a gyermekek egészséges nevelésére. Persze, nem kell mindjárt a mára már minden szinten – erkölcsileg, szakmailag, anyagilag – rommá omlott, ám folyamatos állami támogatást kapó Klebelsberg Intézményfenntartó Központra gondolni, elegendő csupán felidézni az olyan finomságokat, mint amilyennel három éve etették a gyerekeket.

A lelkészből lett Balog Zoltán miniszter ugyanis három évvel ezelőtt még azt gondolta, hogy helyénvaló, ha úgy segítenek negyven rászorult gyereken, hogy megetetik őket a Hilton luxusszálló éttermében a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványának szervezésében.

Viszont itt is el kell mondani becsülettel, hogy – Németh Szilárdhoz hasonlóan – a miniszter sem bújt gyáva módon a gyerekek háta mögé, sőt. A meghívón ez állt: „Nagy szeretettel hívjuk meg arra a sajtónyilvános alkalomra, melyen Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és más közéleti személyiségek vacsoráznak együtt rászoruló gyermekekkel.”

Balog pedig melléjük ülve, kedélyesen elbeszélgetett velük, miközben felszolgálták a libaerőlevest zöldséggel, lúdgégetésztával; a csirkemellfilét calvadossal ízesített gombamártással, zöldséges lasagnéval, brokkolirózsával és párolt rizzsel, és a joghurttortát eperöntettel.

De íme, még egy példa arra, milyen fontos is a Fidesz–KDNP-nek az, hogy távol tartsa a politikát az iskolától. A főhős megint csak Balog miniszter úr, aki két éve esernyő alól nézte Putnokon a zuhogó esőben rövidujjú pólóban és kisnadrágban ázó iskolások tornabemutatóját, majd letette az épülő uszoda alapkövét. A miniszter még viccelődött is, hogy víz már van, s hogy már csak uszoda kell – de az nemhogy nem készült el a ma napig sem, ám kapavágást sem ejtettek a földben.

Mindebből is látszik, hogy nem kell mindenben Habony Árpádnak tanácsot adnia a kormánynak, és főleg nem arról, mennyiben különbözik is az, ha egy politikus az iskolában mosolyog a gyerekek mellett, vagy a törvényhozás, a múltba révedés, mutogatás és sárdobálás házában, netán köztereken. De ilyen álszentségekről még csak szót sem érdemes ejteni. Mert az iskola, az tabu.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!