Van az úgy, hogy elfogynak az ellenségek, s ilyenkor az addig egymást mosó kezek hirtelen a barátok torkára fonódnak. Valami ilyesmi lehet a levegőben most minálunk is, miután a kormány sikeresen felszalámizta mindazokat, akiket nemkívánatosnak talált úgy általában, most már a belső csatákra koncentrál.

A gond csak az, ha ezek a viták olyan mélységekbe vezetnek, ahová jóérzésű ember már nem követne szívesen senkit. Éppen csak sikerült elfelejteni, hogy mekkorát derült a világ az Orbán által orálisan kényeztetett Putyinról szemléletes képet festő lengyel üzletember szavain, és tessék, máris újabb pénisz tűnt fel a láthatáron.

A kezdet így nézett ki: „a miniszterelnök körül riasztóan megnőtt a meglehetősen szervilis, ám a világ felé buta agresszivitást mutató emberek száma”. Ha nem láttuk volna, mi se hinnénk, hogy ez a mondat a Magyar Nemzet hasábjain jelent meg... Persze oka volt a kemény szavaknak: mint kiderült, a szervilisen agresszív úr nem más, mint Orbán Viktor fősajtósa, Havasi Bertalan, akit nemes egyszerűséggel pöcsnek nevezett egy fotós, aki túl közel akart kerülni a miniszterelnökhöz. Havasi viszont rendet vágott a tumultusban, s közben állítólag gyomron könyökölte a Magyar Nemzet fotósát is. Igazi cicaharc kerekedett, természetesen mindenki máshogy emlékszik az esetre, mindenesetre Havasiról vélhetőleg nem lehet majd többé levakarni az ominózus jelzőt. Tegyük hozzá gyorsan, mindent meg is tesz ezért, elég csak arra gondolni, ahogy egy, az Index által feltett kérdésre (Orbán Viktor tusványosi beszédének egy mondatát szerették volna megérteni) a következőképp sikerült reagálnia: „Kérdései alapján feltételezem, hogy nem sikerült a Duna Televízióban élőben végignéznie vagy teljes egészében áttanulmányoznia a tusnádfürdői miniszterelnöki beszédet. A magam részéről cikke megírásához azt a segítséget tudom nyújtani, hogy átküldöm a linket, melyben megtalálja a teljes szöveget.” Egy sajtófőnöktől (és hát Havasi, tetszik vagy sem, az) ennél szofisztikáltabb segítségnyújtás is elvárható lenne – hiszen ez a munkája.

A Magyar Nemzet viszont nem csak Havasit aprította, mint a répát, nekimentek Seszták Miklósnak is. Oka volt persze a keménykedésnek, hiszen a fejlesztési miniszter körül egyre több a (legalábbis) gyanús eset. A héten például kiderült, hogy korábban olyan cég esetében is eljárt ügyvédként, amelynek kültagja volt, pedig a magyar ügyvédi kamara előírásai szerint ez etikai vétségnek számít. Kérdőre viszont nem lehet vonni Sesztákot, mert az ügy elévült. De jött a következő csapás, amikor kiderült az is, hogy korábban három kis kft. kifejezetten azzal a céllal pályázott és nyert meg 10-10 millió forintot, hogy egy Seszták Miklós tulajdonában lévő ingatlanban, annak ügyvédi irodája és Opel-kereskedése mellett vásárolhasson magának helyiséget. Ráadásul a cégek közül az egyik alapítását maga Seszták intézte. Természetesen a miniszter továbbra sem talált semmi kivetnivalót saját tevékenységében. Ám ekkor jött a Magyar Nemzet, mint az igazság pallosa, egy dörgedelmes vezércikkben olvasta Seszták Miklós fejére a bűnöket, majd a következő mondattal zárta a litániát: „Ezért lépjen félre a miniszter.” Ilyenre se volt még példa, hogy a jelenlegi kormány első számú lapja szólítson fel minisztert az azonnali távozásra.

A másik oldalról viszont megjött gyorsan a válasz. Kurucz Éva kormányszóvivő kamerákba kedvesen mosolyogva nyilatkozta, hogy a Sesztákról szóló lejárató cikkek kétségbeesett és reménytelen próbálkozások, amik nem tántorítják el a kormányt és „nem engednek a politikai és üzleti nyomásgyakorlásnak”.

Ennél nehéz lett volna kevésbé egyértelműen fogalmazni... De hát mit lehet tenni, nagy szellemek feszülnek itt egymásnak: a Magyar Nemzet mögött álló Simicska Lajos immár vélhetőleg elvesztette a maradék türelmét is, és bár azt tudni lehetett egy ideje, hogy Seszták fő feladata éppen az olyan erős emberek gyengítése lesz, mint például Simicska vagy éppen Nyerges Zsolt, de hát az olyan nagyhalak, mint a Közgép első embere, nem fogják könnyen megadni magukat. Csak az a kérdés, hogy vajon miért nem sikerült olyan embert találni egy ilyen kényes feladatra, akinek akár csak egy kicsivel is kevesebb makula van a múltjában, mint Sesztáknak.

Nem csoda, hogy az amúgy egyre kritikusabb RTL Klub aggódik a Barátok közt nézettségének csökkenése miatt. Kinek kell a szappanopera, ha már a valóságban is ilyen izgalmas, ármányokkal és fordulatokkal tarkított történetek futnak?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!