Ez a hét sem múlhat el anélkül, hogy ne derülne ki újabb állami pénzekről, hogy azok fideszes politikusokat és Fidesz-közeli vállalkozókat gazdagítanak.

A Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Mezort Zrt. is ott van a 34 ezer hektárnyi állami föld haszonélvezői között – írta a Blikk, amely végül a bíróságon kiharcolta, hogy a teljes, 24 ezer tételből álló listát nyilvánosságra hozza a földalapkezelő. A pályázat nélkül művelésbe adott állami földek után Simicskáéknak 59 tételben összesen 582 millió forint területalapú támogatás járt idén az első félévben – ez azt jelenti, hogy a Fidesz-közeli vállalkozó cégei 18 ezer hektár felett rendelkeznek. A földeknek köszönhetően nemcsak területalapú támogatást, hanem állatjóléti támogatást, illetve mezőgazdaságiút-építésre és állattelep- fejlesztésére fordítható pénzt is bezsebelhetnek. A lap értesülése szerint ezekkel együtt 1,6 milliárd forintra rúg a Simicskáéknak kifizetett összeg.

A lista alapján a Blikk azt is közölte, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Orbán Viktor bizalmasának cége is kapott pályázat nélküli állami földeket használatra. Az NB I-es Puskás Akadémia elnöke a kormányfő szülőfalujában, Alcsútdobozon jutott három földterülethez, miközben mindössze egy állami földdarab jutott másnak a településen. Ezzel szinte az összes állami föld Mészárosék kezében összpontosul Alcsútdobozon, mivel a tavalyi földpályázatokon is taroltak. A társaság így összesen 758 hektárnyi földet nyert el tavaly a helyi gazdák elől, ezzel együtt pedig Fejér megyében összesen 1010 hektárnyi területet szerzett meg. Ráadásul a polgármester felesége és testvére is kapott földet 94, illetve 139 hektár erejéig. Mészáros cége az idei első félévben 30 millió forint területalapú támogatást kasszírozott, testvére 6,5 milliót, felesége pedig 2,8 millió forintot kapott félévre a földekért.

Úgy tűnik, tényleg nem véletlenül akarták titokban tartani az adatokat, mert az is kiderült, hogy fideszes országgyűlési képviselők is kaptak pályázat nélküli állami birtokokat. A Blikk 7 olyan kormánypárti politikusra bukkant, akik személyesen vagy résztulajdonú cégeik, illetve családtagjuk révén részesültek a földekből. Köztük van Czerván György agrárállamtitkár; cége Tápiószentmártonban jutott egy 5,8 hektáros állami birtokhoz. A legtöbb birtokot Farkas Sándor cége kapta, összesen 82 darabot Fábiánsebestyénben és Eperjesen; Farkas szerint ezek egy-két hektáros földdarabok. Örvendi László kft.-je két területet nyert el Nagyhegyesen, Tóth József kft.-je 29 állami földet kapott Tiszanána környékén. Cegléden 7 birtokot szerzett az a zrt., melynek felügyelőbizottsági tagja Földi László. Daher Pierre felesége két területet kapott Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Hanó Miklós békéscsabai alpolgármester pedig Békéscsabán jutott egy állami birtokhoz.

A 2014-es költségvetés tervezete is tartogat érdekességeket. A Napi Gazdaság 234 milliárd forintnyi érdekességet gyűjtött össze; a kiadások közös nevezője, hogy a hasznosság elve legalábbis vitatható. Például összesen 6 milliárdot költene a kormány tanuszodákra és tornaterem-építésre, míg a hatalmas sport presztízsberuházások elérik a 36 milliárd forintot. Sportági fejlesztési koncepciókra, sportegyesületek konszolidációjára mintegy 11 milliárdot szándékozik költeni a kormány. Gigaberuházásokra amúgy is szívesen áldoz a hatalom; a parlament környékének átalakítása jövőre 17,4 milliárdba kerül, azaz összesen legalább 37 milliárdot szórnak el. Ehhez képest aprópénz az Országgyűlési Őrség, mely jövőre 2,5 milliárdot oszthat be.

A szintén sok Fidesz-közeli személy és vállalkozás útját egyengető közmédia annak ellenére is kap 70 milliárdot, hogy a nézettségi adatok eddig sem igazolták vissza az ár-érték arányt, miközben az egész magyar kereskedelmi média kiadásai nem érik el idén a 60 milliárd forintot. A Miniszterelnökség is komoly kifizetőhellyé vált az elmúlt években: a kormányzat kommunikációs és protokollkiadásai 3,9 milliárd forintra rúgnak 2014-ben. Az Eximbank 18 milliárd forintos tőkeemelésének indoklása kimerül annyiban, hogy az „aktivitásbővülés tőkeigénye indokolttá teszi”. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 4,5 milliárddal támogatja a vitatott színvonalon működő Magyar Művészeti Akadémiát. Összehasonlításként: drogprevencióra 355 millió forintot áldoznak az adófizetők pénzéből.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!