Kár misztifikálni, s még csak komoly háttérmunkát sem kell keresni a Fidesz–KDNP reaktív kommunikációja mögött. Mert itt van mindjárt Tóth Bertalan (MSZP frakcióvezető-helyettes) kérdése a kormányhoz, Németh Lászlónéhez (Miniszterelnökség, nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár), hogy miért adja drágán a felére csökkent árú gázt a Fideszkormány a magyar családoknak. A Fidesztől hamarosan érkezett a válasz: „Az MSZP kormányzása alatt háromszorosára emelte a gáz árát, és a magyarok fizették a fizetésükhöz képest a legmagasabb gázárat Európában.” Elhangzott a kérdés? El. Érkezett rá válasz? Csak éppen arra nem, amire a kérdés vonatkozott.

 
Kovács Zoltán kormányszóvivő

De álljon itt egy másik példa. Varjú László (Demokratikus Koalíció, alelnök) szerint a fideszesek még azt a pénzt is ellopják, amit az Európai Unió a korrupció felderítésére szánt. Hadházy Ákos (LMP, antikorrupciós szakszóvivő) pedig pártjával együtt úgy véli, hogy Magyarországon bűnszervezetben, a minisztériumok részvételével csalják el az uniós forrásokat. Nem sokáig kellett várni a Fidesz válaszára: „Azok beszélnek korrupcióról, akik minden idők legkorruptabb kormányzását követték el, és nemzeti vagyonnal együtt a hazánkat illető uniós pénzeket is lenyúlták.” Látva látszik, érdemben még csak nem is reagál a Fidesz. Viszont támad. Csípőből tüzel.

S maradva még a témakörnél: Martin József Péter (Transparency International Magyarország, ügyvezető igazgató) bemutatta azt a jelentést, amely szerint Magyarországon rendszerszerűvé vált a korrupció központosított formája; merthogy a kormány következmények nélkül használhatja a hatalmát arra, hogy előnyhöz juttassa a holdudvarába tartozó üzleti csoportokat. Erre már maga a kormány (Kovács Zoltán kormányszóvivő) válaszolt: „A magyar kormány átláthatatlan szervezetnek tartja a Transparency Internationalt, mert nem tudjuk, kinek a pénzéből működik, és milyen hatalmi érdeket képvisel. A Transparency International a külföldi nyomásgyakorlás eszköze, ezen keresztül kívánnak beleszólni külföldi gazdasági és politikai érdekcsoportok Magyarország belügyeibe.” A Fidesz is kiadott egy gyors közleményt: „a Transparency International Soros György pénzéből finanszírozott szervezet, amely az amerikai üzletember bevándorláspárti politikáját szolgálja”.

De itt van Bősz Anett (Magyar Liberális Párt, ügyvivő) nyilatkozata a Családi Otthonteremtési Kedvezményről (CSOK), miszerint „hetente változnak a kormány elképzelései arról, hogyan szabályoznák a CSOK rendszerét, ami nem kedvez a hitelfelvételben gondolkozó családoknak. Gyakran előfordul, hogy a kabinet hatástanulmányok híján, találgatásokra alapozva hoz populista döntéseket bizonyos intézkedéscsomagokról, ez történik a CSOK-kal is.” A Fidesz válasza (már biztosan kitalálták) így kezdődik: „A liberálisok már megint nem a családok oldalán állnak és ugyanúgy támadják az otthonteremtési programot, ahogy kormányzásuk alatt tették, amikor végül a szocialistákkal együtt meg is szüntették az első Orbán-kormány által bevezetett otthonteremtési kedvezményeket és a kockázatos devizahiteleket kínáló bankok karjaira lökték a magyar családokat.”

Nem bonyolult, ugye, a hatalmon lévők kommunikációja. De hogy a folyamat is érezhető legyen, álljon itt még egy heti eset. Szereplőit mi, magyar állampolgárok tartjuk el adóforintjainkból. Az egyik szereplő a közpénzen (elvileg nagyon is függetlenként kellene) működő Magyar Távirati Iroda (MTI), a másik szereplő a közpénzből tevékenykedő Orbán-kormány. Az eset a következő. Barack Obama (Amerikai Egyesült Államok, elnök) felszólalt az ENSZ antiszemitizmusról szervezett ülésén. Ezen többek között ezt is mondta: „amikor Magyarország szobrot állított volna egy második világháborús antiszemita vezetőnek, mi próbáltuk a leginkább rávenni a kormányukat, mondjon le erről a tervről. És ez nemcsak afféle széljegyzet volt a Magyarországgal való kapcsolatunkban, hanem nagyon is központi kérdés, amennyiben fenn akarják tartani a jó viszonyt Amerikában – és ezt a tudtukra is adtuk”. A beszéd a székesfehérvári Hóman-szobor tervezett felállítására vonatkozott, amitől végül a magyar kormány is (nemzetközi és belföldi tiltakozás hatására) elhatárolódott, miközben az igazságügyi tárca korábban 15 millió forinttal támogatta volna a szobor felállítását. Obama ENSZ-béli beszédéről január 28-án 7.07-kor tudósított az MTI, ám abban egyetlen árva szót sem írt arról, hogy az USA elnöke megemlítette a Magyarországnak oly kínos Hóman-szobor ügyét. A Miniszterelnöki Sajtóiroda azonban reagált az ENSZ-rendezvényen elhangzottakra, és igazából innentől kezdve érdekes az ügy. Az MTI ugyanis január 28-án 15.10-kor kiadta az ENSZ-esemény BŐVÍTETT verzióját, immár Obama magyar vonatkozású megjegyzésével, amire a Miniszterelnöki Sajtóiroda öt perccel(!) később, 15.15-kor már reagált is Havasi Bertalan (Miniszterelnöki Sajtóiroda, vezető) hangján: „a Hóman-szobor ügyében volt amerikai kormányzati nyomásgyakorlás, amit Orbán Viktor a leghatározottabban visszautasított. Általánosságban bármilyen külföldi nyomásgyakorlás csak hátráltatja az ügyek elintézését (…) a magyar miniszterelnök álláspontja szerint az amerikai kormány jobban tette volna, ha ezzel nem kísérletezik.”

Íme, így működik ma Magyarország kormányának és a Fidesz–KDNP reaktív kommunikációja. És akkor még szóba sem került a menekülteket terroristákkal összemosó, a baloldalt vagy éppen a liberalizmust gyalázó kampánya. De legalább nem kell misztifikálni, s még csak komoly háttérmunkát sem kell keresni mögötte – merthogy az ilyen kommunikáció, úgy tűnik, egyszerű, mint a faék.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!