Monoton jönnek a hírek: ez ezt tette zsebre, az azzal üzletel, amaz meg hátulról közelítve szerzi meg magának azt, ami szerinte neki jár. Olyan ez, mint a mondóka: gépiesen daráljuk a sorokat az ujjainkra mutatva, de valójában már fel sem tűnik, hogy mit is mondunk. Pedig érdemes lenne néha odafigyelni egy kicsit. Lássuk hát, hogy is ment ez ezen a héten.

Ez elment vadászni

Muszáj Semjén Zsolttal, a nagy vadásszal kezdeni. Azzal a Semjénnel, akinek Facebook-oldalán egy tréfás kedvű (vagy marhára elégedetlen) hozzászólónak köszönhetően napokig látható volt az a karikatúra, melyen „Nesze, az idei szarvaskolbász!” felkiáltással szeret egy szarvas egy vadászt – hátulról. A miheztartás végett: néhány nap után eltávolították a képet, de az esetből kiderült, hogy a KDNP elnökének nincsenek olyan lelkes (fizetett) munkatársai, mint például Fazekas Sándornak vagy Orbán Viktornak, akik aktívan kezelik a közösségi felületet, és azonnal eltüntetik a kéretlen tartalmakat.

Szóval Semjén. Valami lehet a levegőben, mert hirtelen nagyon sürgős lett neki, hogy szűküljön a kikérhető közérdekű adatok köre, ráadásul fizetőssé is tenné az információkhoz való hozzájutást. Ő  kezdeményezte ugyanis, hogy már jövő hétfőn szavazni lehessen a Trócsányi László igazságügy-miniszter által benyújtott törvényjavaslatról, ami tulajdonképpen ledöfi az információszabadságot. Kell is a kapkodás – nyakunkon Paks II., egy rakás autópályát meg közutat ígért a miniszterelnök, itt ez az olimpiaterv, amire számolatlanul lehet majd szórni a pénzt, csak hát kell, hogy legyen egy gát, nehogy az egyszeri polgár számára nyilvánvaló legyen, mennyit lopnak el ezekben a projektekben pontosan.

Ez meglőtte

Azt egy ideje sejteni lehetett, hogy Simicska Lajos embereire kilövési engedélyt adott a kormány. Immár szinte hetente hullanak a fejek, még jóformán időnk sem volt megkönnyezni Baji Csaba MVM-vezér két héttel ezelőtti bukását, máris itt az új áldozat: a Szerencsejáték Zrt. éléről szedték le Szentpétery Kálmánt, aki korábban mintegy 11 évig volt a Simicska–Töröcskei tulajdonban lévő BÁV Zrt. vezérigazgatója, vagyis igazán hű embernek számít. És hogy a kormány a jóból is tud még jobbat kovácsolni (mármint maguknak), azt Braun Márton köszönheti igazán: az előző ciklusban még a parlamentben hesszelt országgyűlési képviselőként, a 2014-es választást viszont bebukta. Most megint van mit csinálnia, ő lett a Szerencsejáték Zrt. új vezetője.

Ez hazavitte

Van a szervilizmusnak az a foka, amin már csak a földön gurgulázva lehet kacagni. Sánta János, a Continental csoport vezetője, vagyis a dohányipar átrendezésének legnagyobb nyertese elérte ezt a fokot. Mert ön például mit csinál, ha a miniszterelnöke az Echo Tévében arra utal, hogy szeretné, ha a magyar vállalkozók segítenék a jobboldali sajtót? Lemegy és vesz egy Magyar Hírlapot? Nos, Sánta ennél tovább ment. Körbenézett, és gyorsan megvette a Napi Gazdaság 49 százalékát. Tegyük hozzá gyorsan: volt miből hazavinni a jobboldali sajtó eme új bástyáját. Sánta évi hárommilliárdos hasznot remél a dohánykoncesszióból, amiért jövőre csak 100 milliót kell fizetnie. A Napi Gazdaság meg kijött potom 70 millióból. Ennyiért bőven megéri kiszolgálni a miniszterelnök igényeit.

Ez megsütötte

De ha igazán eszes magyar vállalkozót szeretnénk látni, inkább Mészáros Lőrinc felé tekintsünk. Ő aztán tudja, hogyan kell aranyat csinálni – még a vízből is. Felcsút fénylő csillaga februárban szállt be az ásványvízbizniszbe, s mit ad isten, a hőségriadóban a MÁV már tőlük, vagyis a Vivienvíz Kft.től rendelt hűsítő nedűt, másnapi szállítással, 2 millióért, pedig amúgy más beszállítóval állnak szerződésben. Magyarázat természetesen van: annyira hirtelen volt ez a hőségriadó, hogy a MÁV munkatársainak kötelezően biztosított védőitalok mennyiségét emelni kellett, ez viszont meghaladta az eredeti beszállító kapacitásait.

Még jó, hogy Mészáros Lőrinc ott volt a közelben. Hogy a MÁV-val szerződésben álló ásványvizes cég ezután benne marad-e a közbeszerzési pixisben, az ugyebár kétséges, hisz nem sikerült időben biztosítaniuk a szükséges vízmennyiséget. Már be is lengették a szerződésszegés rémét, ami remek indok arra, hogy más beszerzőt keressenek – miközben Felcsút ura csendben palackozza a vizeket...

Ez meg mind megette

Marhára felháborodott a minap a CBA, miután Baldauf László adott egy interjút a Heti Válasznak, s szavait többen annak beismeréseként értelmezték, hogy a CBA állhat az elsősorban a multikat sújtó korlátozás sugalmazása mögött. Az elnök szavainak félreértelmezése miatt a CBA perek sorát helyezte kilátásba – pedig azt még maga Baldauf sem tagadta, hogy tervezik a terjeszkedést. És ne felejtsük el, hogy a CBA nagyot harapott a vasárnapi boltbezárás vajas kenyeréből: üzleteik egy része olyan helyen áll (véletlenül), ahol nyitva tarthatnak a hét utolsó napján is, mások olyan fifikás megoldásokkal próbálkoznak, mint a bolt piacnak minősítése. Szóval nem kell sajnálni sem Baldaufot, sem üzletláncát, mert van hol megszedniük magukat ezen a korlátozáson. Még akkor sem, ha épp a minap derült ki, hogy az emberek igen jelentős része utálja, hogy nem vásárolhat vasárnap. A Medián felméréséből kiderült, hogy a magyarok 72 százaléka támogatná, hogy a hét utolsó napján is nyitva legyenek a boltok, ráadásul a Fidesz híveinek 63 százaléka nem örül a vasárnapi boltbezárásnak.

Szóval azért nem mondhatjuk, hogy ne szúrná az emberek szemét ez a sok gyanús ügylet. De tudják, hogy van a mondóka vége?

Megfájdult a hasa tőle...

A fenti urak szíves figyelmébe:
- Az OLAF, az Európai Csalásellenes Hivatal is vizsgálatot kezdett az Elios Innovatív Zrt. gyanús közbeszerzése miatt. Talán Orbán Viktor veje, Tiborcz István is érezte, hogy egy kicsit sokba kerültek azok a LED-lámpák, de szerencsére még időben kiszállt, és eladta a céget, persze hivatalosan nem azért, mert túl sokat tettek zsebre, hanem azért, mert a családját (emiatt) nemtelen támadások érték.
- Rogán Antal sem lélegezhet fel: a Fővárosi Főügyészség meghosszabbította az V. kerületi ingatlaneladások és bérbeadások miatt indult eljárást, tovább vizsgálják a gyanús ügyleteket, amelyek miatt Juhász Péter tett feljelentést, hűtlen kezelésre hivatkozva.
- Bár jó ötletnek tűnt Paks II., azért még nincs lefutva ez az üzlet sem: Margrethe Vestager versenyjogi EU-biztos már jelezte, hogy hivatalosan is vizsgálja, a paksi atomerőmű bővítése tiltott állami támogatásnak számít-e.
- Pofont kapott Lázár János is: az ügyészség úgy találta, hogy a Norvég Civil Támogatási Alaptól Magyarországra érkező pénzek elosztásában érintett civil szervezetek működésében nincs hiba. Ezek alapján tényleg jó lenne azt hinni, hogy előbb-utóbb az öszszes harácsoló Döbröginek fájni fog majd a hasa a nagy habzsolástól.

Csak az a baj a mondókákkal, hogy mindig újrakezdjük őket.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!