Apokaliptikus képet festett a héten Lázár János, olyat, amitől elszorul az ember szíve. Rettegő politikusokról beszélt, akik nem merik kinyitni a televíziót, mert abban az eddig megszokott cukiságok helyett a saját maguk által elkövetett csúfságokkal kell szembesülniük.

Kérdezhetnénk, hogy akkor most megérte-e ezzel a reklámadóval izélgetni a tévét, vagy nem lett volna-e jobb mondjuk nem elkövetni azt a sok mindent, amivel most szembesül az eddig áldott tudatlanságban tartott nép (már ha egyáltalán érti, miről is folyik a szó), de inkább kénytelenek vagyunk igazat adni Lázár Jánosnak. Mert van itt mitől rettegni.

Elég csak arra az 500 (bizony!) derék polgárra gondolni, akik önfeláldozó módon jelentkeztek a CÖF-nél, hogy „figyelik a közösségünket támadó médiumokban megjelenő igaztalan vádakat, hamis megnyilvánulásokat”. Hamar meg is lett az első nagy fogás, igaz, nem egészen az, amit a beharangozóból sejtettünk. Óriási leleplezés: van olyan tévécsatorna, ahol nonstop megy a pornó, a CÖF most azt kéri, hogy ez ne legyen így, napközben legalább legyen egy kis nyugta az embernek, illetve a gyerekek érdekében le kell számolni ezzel a gyakorlattal. Szóval az még csak hagyján, hogy a híradóban már nem frissen született zsiráfokat és makikat mutogatnak, hanem randa politikusokat, de most már a pornónak is befellegzett? Nehéz nyár elé nézünk. Mondjuk az más kérdés, mikor jelenti fel ezen 500 bátor besúgó közül valamelyik a komplett internetet, ahol aztán van minden, ami a Digi- Tv-ből kimaradt…

De hogy ne legyenek kétségeink afelől, hogy ebben a nagy magyar valóságban igenis van mitől félni, gondoljunk csak vissza arra a bizonyos, tavalyi esküvőre, ahol nem is egy, de egyenesen kettő rettentő fontos telefonnak is lába kélt. Háborogtunk itt, hogy ugyan minek szállt ki az esethez a TEK, meg minek vettek soron kívül DNS-mintákat, de a valóság az (megállapította az ügyészség is, az azért már valami, nem?), hogy igenis jogos volt a nagy felhajtás, mert két telefon, az bizony két telefon, szóval szó sincs hivatali visszaélésről, indokolt a telefontolvajt a kiemelt bűnügyi egységgel kerestetni. Mondjuk tény, hogy rendkívül fifikás bűnözőről van szó, hiába keresik az ország legkiválóbbjai, még mindig nem sikerült elfogni…

Ha már így szóba került a hivatali visszaélés: orbitális akcióba kezdett a héten a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI): végigjárják azokat a korábban a kormány által baloldali kötődésűnek nevezett civil szervezeteket, amelyek kaptak a Norvég Civil Támogatási Alap pénzéből. Az Ökotárs Alapítványnál kezdtek még a hónap elején, ezen a héten azonban igazán belehúztak. Bizonyára sok félnivaló van attól, hogy mondjuk egy kissé kormánykritikus színház (Krétakör), egy, az elnyomott emberek jogaiért küzdő társaság (TASZ) vagy éppen a korrupció és a közpénzek felelőtlen felhasználása ellen harcoló K-Monitor (ez egyébként a legviccesebb az összes közül) rosszul számol el a pénzeivel. Ennyiben természetesen indokolt a félelem.

És bár nem gondolom, hogy Lázár János úgy általában véve rettegne bármitől, lehet, hogy mégis akad azért itt némi félnivaló.

Van ugyanis ez az Európai Együttműködési és Biztonsági Szervezet (EBESZ), és van ennek egy amerikai delegáltja is, nevezett Gary Robbins, aki csütörtökön Bécsben szólásra emelkedett, méghozzá azért, hogy aggodalmát fejezze ki néhány ügyben, ami Magyarországon folyik. Nevezetesen: a Norvég Alap betámadása, a sajtó megfélemlítése és a reklámadó miatt. Az Egyesült Államok nevében arra kérte a kormányt, hogy ezen ügyekben (de csak, ha lehet) próbáljanak már meg olyan megoldásokat találni, „amelyek összhangban vannak Magyarország EBESZ-kötelezettségvállalásaival”.

Ez persze csak egy baráti jó tanács volt – egyelőre. Megijedni majd később kell.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!