„Ilyenkor kell szerénynek lenni, mint az ibolya” – mondta a minap Orbán Viktor. Felsóhajthat az egyszeri ember, vége hát a háborús retorikának, következhet a virágnyelv békés, biztonságos, barátságos kora. Na persze nem kell azt hinni, hogy a virágok nyelvén nincs harci üzenet.

Mehetett volna gyorsan egy szál petúnia az amerikaiaknak, ha már úgy megorroltunk rájuk: Washington ugyanis hetekig parkolópályán tartotta magyar nagykövetünket, Szemerkényi Rékát, és csak pénteken bólintottak rá a kinevezésére. Nem tudni, mi a késlekedés oka, miközben mi már hétfőn megkaptuk a magunk amerikai nagykövetét, ráadásul, mint egy felháborodott, ám névtelen kormányzati erő fogalmazott: „Mi rózsacsokorral vártuk Colleen Bellt, méghozzá tövis nélkül”. Mondjuk itt meg a másik irányból volt kicsit túllihegve a dolog, államtitkárostul, fogadóbizottságostul, úgyhogy mi a magunk részéről azért sárgának képzelnénk el azt a bizonyos rózsacsokrot, csak hogy némi óvatosságra intsük a nagykövet asszonyt, bár talán a kormány szándékaihoz most inkább az ártatlanságot jelképező fehér illenék (ha már úgyis békejobbot nyújtanának).

Kitűzhetett volna a kalapjára néhány szép szál krizantémot a NAV is, bár csúnyán megsértődtek, mert egyesek korrupcióval vádolták őket – olyannyira, hogy Jávor István egyetemi tanárt be is akarták perelni, mert erről beszélt a tévében. Ugyan a keresetet elutasították, szerencsére annak minden szava fennmaradt az utókornak, így megtudhattuk, hogy „a NAV mintegy 23 ezer alkalmazottja közül volt és feltehetően van is olyan személy, aki nem a jogszabályoknak megfelelően gyakorolja hivatását”.

Dicsérendő őszinteség, kár, hogy neveket nem mondtak.

Bőven járna a kaktusz Vida Ildikónak, aki mérhetetlen kitartással igyekszik mindenkit emlékeztetni arra, hogy neve immár egyet jelent a kitiltási botránnyal – a NAV elnöke most a milliárdos áfacsalási botrányt kirobbantó Horváth Andrást perelte be, méghozzá (ki nem találnák!) jó hírnév megsértése miatt. A bíróság ezt a keresetet is elutasította, mivel nem volt pontosan jelezve, kinek a jó hírnevén esett a csorba, úgyhogy a NAV-nak még egy esélye maradt: perlik az Átlátszót is, a tényfeltáró portál „bűne” egy tényfeltáró cikk, melyben szintén a NAV jó hírneve lett pellengérre állítva.

Aztán itt van Rogán Antal esete is, aki egyre kínosabban próbálja magyarázni a bizonyítványát, miközben a Belváros ingatlanügyei lassan a fejére omlanak. Most az a nagy mutyi indoka, hogy „ha az V. kerületi önkormányzat nem értékesített volna üzlethelyiségeket, nem alakulhatott volna ki egy európai léptékű Belváros”. Mondjuk, ha közben egy kardvirágot lenget őszintesége jeléül, akkor talán egy fokkal hitelesebb lett volna a dolog… De ha már Európa szóba került, akkor jó megemlíteni, hogy az Európai Bizottsághoz és a magyar ügyészséghez fordult az EU csalás elleni hivatala (OLAF) a Budapest Szíve nevű projektnél talált problémák miatt. Közbeszerzéseket vizsgáltak, és úgy látják, hogy a pályázati kiírásnak valahogy csak egy cég tudott megfelelni, az is nagyon drágán, ezért folyik az eljárás. S minthogy a projektek pont Rogán egykori kerületében folytak, így ezen nem is lehetünk immár (sajnos) meglepve.

Talán időszerű lenne, ha Lovas István szétküldene egy nagyobbacska adag lila jácintot – ha már bocsánatot kérni nem akar azért, mert beharangozta, hogy lesz magyar nyelvű adása a Russia Todaynek. Kezdhetné mondjuk azzal, hogy küld egy csokorral az orosz csatornának, mivel ők maguk nem hogy nem indítanak ilyen adást, de még csak nem is fontolgatták a létrehozását, és hát a csalódott nézőknek is járna a vigasz, hiszen Lovas azt ígérte, lesz végre egy tárgyilagos külföldi adó, ahonnan a magyarok ismereteket szerezhetnek a világról (kár, hogy ez sem igaz, mivel az RT többször is megsértette már az elfogulatlan tájékoztatás szabályait). Viszont lehet, hogy ideje lenne kitenni a csokrot az asztalra: inkább sarkantyúvirágot küldhetne a kormány a pixisből kikerült Hír Tv-nek, tudatván velük, hogy akkor is leigázzák őket, ha nem akarják ahelyett, hogy durcás hangvételű sajtóközleményekben csatáznak. A Magyar Nemzeti Bank küldte szét a tanulságos levelet, melyben hazugsággal vádolják a csatornát, mivel annak híradójában az volt a téma, hogy a jegybank nyereségei miért nem az állami kasszába folynak vissza (mely kérdés egyébként jogos, főleg ha azt vesszük, hogy csak tavaly év végén az MNB nagy hirtelen még 62 milliárd forintot juttatott a Pallas Athéné alapítványainak, például az ugyanaznap alapított Domus Innovationisnak). De Matolcsy György nem elegáns ellenfél, inkább valótlanságok terjesztésével vádolta a Hír Tv-t, felemlegetve még néhány, évekkel ezelőtti incidenst is.

És akkor jöjjenek végül a köszönő csokrok: Keszthely városa küldhetne néhány kék ibolyát hálája jeléül Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének, aki üzlettársaival megvásárolta a város kikötőjét, amely ugyan veszteséges, de legalább jó sokba került. Aztán nyújthatna egy igazán gáláns bukétát (lehetőleg a hálát leginkább kifejező bükkönyből) Andy Vajna a kormánynak, amiért négy év alatt mintegy 1 milliárd forintért bérbe adhatta nekik az egyik kaszinója épületét (hogy a többi szépet és jót ne is említsük). És jár még egy kisebb kazalnyi csodálatot jelképező vörös szegfű annak a fideszes politikusnak, aki elsőkén írta alá egy budapesti hajléktalan támogató ívét, hogy az indulhasson a veszprémi időközi választáson polgármesterjelöltként.

Az önzetlenség már csak azért is példaértékű, mert az aláíró, Némedi Lajos épp a Fidesz színeiben szeretne nyerni ugyanezen a választáson, ráadásul nem csak ő, de a város képviselő-testületének fideszes tagja is támogatja a fővárosi hontalan jelöltet – csak aztán nehogy valaki azt gondolja, hogy így akarják összezavarni a bizonytalan szavazókat.

Elnézve amúgy az eheti eseményeket, egy dolgot ideje lenne megtanulnunk ibolyaszerénységű miniszterünktől: virágnyelven elmondva minden sokkal szebben hangzik.

 

------------------------

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!