Most figyeljenek: „Adminisztrációs hiba történt.” Milyen kényelmes indok is ez, főleg ha arról van szó, hogy az V. kerület polgármestere másfélszer annyit keres, mint amennyi úgy általában véve járna. Meg nyilván azt is elhisszük, hogy nem tűnt fel sem neki, sem senki másnak, hogy 1,23 millió ugrik rá a számlájára fizetésnapon, 480 ezerrel több, mint amennyit a törvény megenged. Szentgyörgyvölgyi Péter amúgy is nagy mágus – legutóbb akkor keveredett ilyen faramuci helyzetbe, amikor az öccse került a helyi tévé élére, természetesen szintén törvénytelenül. „Adminisztrációs hiba” – mondták, és minden el lett sikálva.

Valami megmagyarázhatatlan történik mostanában a Belvárosban: sorjáznak a kiderülő „hibák”, egy részük, ha tetszik, adminisztrációsnak is nevezhető, más részük nettó korrupciónak, és mégsem szakad rájuk semmiféle plafon. Még Rogán Antal volt a kerület ura, amikor az ingatlanokat úgy osztogatták bagóért a kedves ismerősöknek, mintha nem lenne holnap: most kiderült, hogy kapott belőlük nyomott áron Rack László, Pintér Sándor belügyminiszter egykori üzlettársa és Habony Árpád családja is. És a hab a tortán: tették mindezt Rubovszky György felügyelete alatt, aki ügyvédként szakértette meg az ingatlanok körüli ügyleteket egészen tavaly áprilisig. No persze nem ingyen, hanem havi 300 ezerért, amit viszont elfelejtett külön tételként feltüntetni a vagyonnyilatkozatában (Rogán biztos büszke lenne rá ezért).

A KDNP-s politikus szerint nem kell nagy összefüggéseket látni az esetben, az pedig már végképp a rosszindulat számlájára írható, ha valaki felemlegeti, hogy 2014 őszétől az V. kerület egyik alpolgármestere a lánya, Jeneiné Rubovszky Csilla lett. De ők legalább nem hivatkoztak adminisztrációs hibára. Pedig lehetne ez az új csodafegyvere a kormány kommunikációjának, hiszen bőven lehetne mit magyarázni ezzel a vállrándító indokkal. Lássunk néhányat az e hetiek közül.

Itt van rögtön Tiffán Zsolt esete, aki – bár a törvény ezt többnyire nem engedi – két helyről is kap állami juttatást. A Fidesz országgyűlési képviselője a Miniszterelnökségen dolgozik és kormánybiztos (innen az egyik fizu), emellett miniszteri biztosa az Ős-Dráva Programnak is (innen meg a másik). A kettős javadalmazás csak nagyon indokolt esetben lehetséges – elképzelhető tehát, hogy direkt az ismert borászokra vonatkozik valamilyen kiskapu. Ha nem, akkor esetleg adminisztrációs hibáról van szó.

Ha lenne bármilyen szégyenérzet Veresné Novák Katalin családügyi államtitkárban, akkor elnézést kérne a magyar családoktól azért, mert a minap képes volt büszkén kijelenteni, hogy kormányunk családpolitikáját olyan civil szervezetek ismerték el, akik az abortuszellenességtől a nyílt homofóbiáig terjedő skálán határozzák meg értékrendjüket. „Számos olyan civil szervezet és kongresszusi képviselők ismerték el a magyar kormánynak családokért tett erőfeszítéseit és munkáját, ami azt gondolom, hogy nekünk egy fontos visszajelzés” – jelentette Veresné, utalva a Political Network for Values által szervezett konferenciára. Az ernyőszervezet alá több olyan családvédő szervezet tartozik, amelyeket az egyszerű gyűlöletcsoport fogalommal lehet körülírni. A családügyi államtitkár talán hivatkozhatna valamilyen adminisztrációs hibára, mondván, hogy valójában nem is ezen az eseményen akartak részt venni, csak rossz helyre ültek be – más mentséget nem igazán lehet találni a szavaira.

Véletlenül épp a Fidesz kormányra kerülésével egy időben, vagyis 2010-ben nőtt háromszorosára annak az üzemcsarnoknak a bérleti díja, amelyet Egerben egy egri képviselő, Orosz Lászlóné cégétől bérel havi nettó 900 ezerért a helyi önkormányzat. A kissé bonyolult ügylet kapcsán eddig senki sem adott magyarázatot arra, mitől nőtt egyik napról a másikra ennyit az ár, de talán mondani sem kell, hogy az önkormányzat nem találta aggályosnak a drasztikus emelést. Esetleg egyszerű adminisztrációs hibáról van csupán szó, ami fel sem tűnt nekik…

Fel kellett függeszteni az Audinak szánt állami juttatást, mivel a kormány a valósnál jóval kisebb összeget vallott be korábban az EU-nak. Brüsszelben úgy tudták, hogy 14 milliárd megy erre 2011-ben, miközben az összeg 40 milliárd körül járt, de ezt csak picit később, 2013-ban vallotta be a kormány. Az EU nehezményezi az utólagos közlést, sőt, jogszerűtlennek is tartja az eljárást, így áttette az egész ügyet a be nem jelentett támogatások közé, és vizsgálatot kezd. Érdemes lesz tenni egy próbát az „adminisztrációs hiba” fordulattal, hátha bejön. Ha meg nem, akkor sincs túl nagy baj: idehaza úgyis mindent meg lehet magyarázni, azt meg, ami odakint történik, le lehet tagadni. Ez is jól megy a Fidesznek.

 

----------------------

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!