Az ember csak áll, leesett állal, és jobb híján – a híres riporterrel szólva – azt kérdezi: és akkor ezt így hogy?

 
GRAFITEMBER rajza

Jön például Balog miniszter, aki egy pódiumbeszélgetésen nemes egyszerűséggel így szövi a gondolata fonalát: „a keresztények szájából, akiknek már fajilag sincs semmi közük a zsidósághoz”. Tekintsünk most el a teológiai hátrabukfenctől, amely szerint a kereszténységnek nincs köze a zsidósághoz, és fókuszáljunk csak a mondatfoszlány másik megállapítására. Arra tudniillik, hogy a zsidók más fajhoz tartoznának, mint a keresztények.

Nem gondolnám, hogy Balog miniszter azt akarta volna mondani, amit mondott, inkább csak pontatlanul fogalmazott. Nagyjából úgy, mint amikor néhány nappal korábban a reformáció kapcsán azt fejtegette, hogy a Tízparancsolatot Jézus adta az emberiségnek a hegyi beszédben.

Balog miniszter civilben lelkész volna, vagyis nem gondolnám, hogy ne ismerné a Bibliát (bizonnyal e sorok szerzőjénél lényegesen jobban), vagy hogy ne hallott volna az evolúcióról, talán csak úgy gondolta, ezeknek így is jó lesz. Ezt látszik igazolni az a tény is, hogy utóbb egyik aranyköpését sem igyekezett megmagyarázni. Egyébként igaza van, mindenkinek jogában áll hülyének lenni. Különösen igaz ez egy olyan országra, ahol a nagy hatalmú miniszternek a katasztrofális egészségügyi helyzetről az jut eszébe, hogy elsősorban nem a pénz, hanem „a hit és a bizalom” segít a szenvedőkön.

Apropó, hit és bizalom. A szegény sorsú gyerekek nyaraltatását állami pénzből szervező egyházi alapítvány vezetőjéről, bizonyos Hornyák Tiborról épp a héten derült ki, hogy még a szabadsága idején is dolgozik. És mivel a munkája főleg a zánkai táborhoz köti, kénytelen volt a környéken kivenni egy szerény szobát. Ez a szerény szoba – a 24.hu információi szerint – mindössze 110 ezer forintba került. Naponta. Na jó, volt hozzá medence meg egy csomó másik szoba, fürdőszoba meg ilyesmi. De egyrészt közben a gyerekek is kaptak reggelit, ebédet és vacsorát a táborban, nem beszélve a kultúrprogramokról, másrészt – mint utóbb maga mondta el a munkanyaralást firtató kérdésekre – a monoszlói ház bérletét saját zsebből állta. „A családommal minden évben belföldön nyaralunk. Munkám okán a szabadságomat nyáron nem vehetem ki, így az említett, zánkai táborhoz közeli ingatlant 35 napra, saját költségen, kedvezményes áron béreltem ki a családom számára. Így az idő alatt, amíg a feleségem és gyermekeim pihentek, én a zánkai és fonyódligeti táborokban is el tudtam végezni feladataimat” – írta.

Mi egyébként nem értünk egyet azokkal, akik szerint egy rászoruló gyerekek nyaraltatásával foglalkozó alapítvány vezetője ne költsön 3,85 millió forintot luxusvilla bérlésére. Sőt! Szerintünk igenis költsön, legalább látják a gyerekek, mire vihetik, ha nagyok és ügyesek lesznek.

„Magyarországon mindig is két probléma volt, hogy milyen stadionok épülnek, vagy milyennek nem.” Ezt már a kormánylap, a Magyar Idők főszerkesztője, Gajdics Ottó mondta abban a televízióban, amelynek nevét ezúttal nem írnánk le, tekintettel az olvasók érzékenységére.

Gajdics kolléga egy olyan gondolatmenetbe gabalyodott bele az inkriminált televízióban, amely a stadionépítés és a romló egészségügy viszonyát volt hivatva magyarázni. (Egy frissen készült felmérés szerint bár a kormány nem tartja napirenden az egészségügy helyzetét, az embereket ez mégis jobban érdekli, mint például a Balaton körül veszélyesen nyaraló migránsok.) „Van egy olyan réteg, amely a saját, ki tudja, honnan szerzett rossz közérzetét vetíti ezzel kapcsolatban a társadalomra, miközben [a sportlétesítmények építése] hosszú távon az egészségét is megőrzi a választópolgároknak. Hiszen ezzel az uszodával [ti. a jövő májusig a nagyközönség előtt zárva tartó Duna Arénával] minél több gyermek eljut majd úszni, ezek a gyerekek egészségesek lesznek, és nem lesz szükség CT-re sem.” Szóval építs stadiont, megspórolod a CT-t!

Mégis igaza lehet Balog miniszternek: nem pénz kell az egészségügybe, hanem hit, bizalom és stadion.

Mi meg csak állunk hülyén, hogy akkor ezt így hogy?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!