Tarlós István Hír Tv-s szereplésén felbuzdulva nekiültünk Ferenc pápa homíliáinak, hogy megtudjuk: valójában milyen a jó keresztény, ha már ennek jegyében tesznek politikai nyilatkozatokat és hoznak döntéseket országunk nagyjai.

 
Tarlós István hisz az Úrban (Fotó: Nándorfi Máté, MTI)

A főpolgármester a hajléktalanmentes zónák kapcsán bírálta a Demokratikus Koalíció egyik politikusát, aki a Bibliát idézte az Alkotmánybíróságon egyszer már elbukott terv kapcsán. „Én hiszek az Úrban, igaz, hogy én az Újszövetséget szoktam gyakrabban olvasni, de mi is olvassuk az Ószövetséget is. (…) Most egy dolog, hogy nekik, ha felcsapják időnként a Bibliát, miért mindig az Ószövetségnél nyílik kizárólag ki, de most erről nem akarok semmit mondani” – fogalmazott. A burkolt zsidózás vádját Tarlós utóbb visszautasította: „a kommentekhez kapcsolt szándékról szó sem volt, az ilyen kommentálások csakis a keresztény Biblia és a keresztény liturgia ismeretének teljes hiányán alapulnak”.

E hitbuzgalom láttán Ferenc pápától azt a gondolatot választottuk neki, hogy „vannak olyan emberek, aki kereszténynek álcázzák magukat, akik mértéktelen felületességgel, vagy túlzó merevséggel vétkeznek, elfeledve, hogy az igazi keresztény az öröm embere, aki életét Krisztus sziklájára alapozza”.

Amúgy a budapestiek fele ellenzi, hogy kitiltsák a hajléktalanokat a városból, a másik fele viszont támogatja – derült ki a Policy Solutions felméréséből. A hajléktalanokat sújtó rendeletek további szigorítására készülő Tarlós István ötletét inkább a fideszesek támogatják, míg az MSZP-szavazók szegénypártibbak, mint a fővárosi átlag.

Szerintünk Ferenc pápa (akinek „mottója”: ne felejtsd el a szegényeket) ezt üzenné a főpolgármesternek: „nem ítélünk el mindent és mindenkit, csak azért, mert bajba jutott”.

Nehéz időszak vár azokra, akik a kampányban kiállnak a kormány és az ország mellett, mert a „hitelét vesztett baloldal” próbálja majd a jobboldal becsületét lerombolni – jelentette ki Hende Csaba a Polgárok Háza évadnyitó estjén. Szerinte a kampányban a nyugalom, az erős idegek, a bajtársiasság és az áldozatkészség lesz a legfontosabb. A kormányoldal minden segítségre és imára számít. „Másként aligha tudjuk elviselni ezt a sok mocskot, amit ránk fognak szabadítani” – közölte. Kubatov Gábor, a Polgárok Háza igazgatója úgy fogalmazott, az 1947-ben kezdődött események miatt ülnek össze minden évben. „Ahogy Bayer Zsolt barátom mondja”, annak idején a „virsliujjú, nájloninges kommunisták” hozzáfogtak az ország átalakításához, és „ezek a derék fiúk” felszámoltak mindent, ami értelmes volt ebben az országban. A történteket korábban úgy szemléltette a fiának, mintha ma „bejönne két bőrdzsekis srác” a családjuk autószerelő műhelyébe, „és annyit mondana, hogy mától minden az államé”. Kubatov szerint az elmúlt 20 évben csak nagyon lassan haladt előre a rombolás felszámolása, mert „ezek a fiúk” 1989 után is adtak miniszterelnököt: „egy pufajkást és egy III/III-ast”. László Tamás, a Szövetség a Nemzetért Alapítvány elnöke pedig arról beszélt, hogy „Orbán Viktor és barátai” az elmúlt 3 évben a keresztény kormányzás alapjait rakták le, amelynek egyik legfontosabb eleme a „húsvéti, feltámadást ünneplő alkotmány”.

Nekik azt az idézetet küldjük Ferenc pápától, hogy „a közösségben a szelídség kissé elfelejtett erény. A szelídségnek számos ellensége van. Az első a pletykálás. Amikor valaki másokról pletykál és másokat lehord, az a gonosz kísértése, aki nem akarja, hogy a Szentlélek eljöjjön hozzánk és megadja a békét, a keresztény közösség szelídségét.”

A kormány 9,6 milliárd forintot ad a szombathelyi Haladás-stadion és -sportcsarnok létesítésére – jelentette be a honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője. Hende Csaba közölte: a kormány támogatja a város összesen 12 milliárdos rekreációsövezet-fejlesztési stratégiáját. A stadion és a sportcsarnok 2014-ben készülhet el, utána a városi uszoda, a parkerdő, a csónakázótó és környéke, a szabadidőközpont, a műjégpálya és a tófürdő újulhat meg, illetve az Illés Akadémia fejlesztését is segítik.

„Más alkalmakkor azt gondoljuk, hogy a hiúság, a büszkeség üdvözít bennünket. Azt hisszük, hogy hatalommal rendelkezünk. Ez sem vezet sehová. Csak szegénységünket, bűneinket leplezzük ezekkel a tulajdonságokkal” – mondhatná erre Ferenc pápa.

Milliós jutalmakat kaptak fővárosi cég- és intézményvezetők a nyaralási szezon előtt – írta a Hír24. Csak a Fővárosi Önkormányzat több mint százmillió forintot költött jutalmakra, prémiumokra. Tavalyi teljesítményéért 2013-ban nemcsak Vitézy Dávid kapott 6 millió forintot a BKK-tól, féltestvére, Vitézy Zsófia 4 millió forintos prémiumban részesült – csak ő egy másik önkormányzati cég, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetőjeként. A pénzt akkor szavazták meg neki, amikor már tudható volt, hogy Vitézy Zsófia a Brüsszeli Magyar Intézet vezetője lesz.

Ide Ferenc pápa azon gondolatát illesztenénk, amely szerint „az üdvösség útján csak a szeretet visz végig. A probléma akkor keletkezik, amikor mi magunk akarjuk üdvözíteni magunkat. Azt hisszük, hogy sikerül például a pénzre alapozva. Azt gondoljuk, hogy ha van pénzünk, akkor minden rendben. Van méltóságunk: a gazdag ember méltósága. Ez azonban nem elég. Ez az üdvösség csak ideiglenes és felszínes.”

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által, a tárca, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal idei és jövő évi kommunikációs feladatainak ellátására kiírt 700 milliós közbeszerzést a Bell and Partners Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyerte – írta az Index. A kft. egyike azon cégeknek, amelyek a 10 milliárdos nagyságrendű kormányzati médiatenderek több mint 90 százalékát elviszik.

Erről valamiért Ferenc pápa következő intelme jutott eszünkbe: „az éjszaka, amely betakarja Júdást egyben az a sötétség is, amelyben a szív is csak tapogatózik. Sőt egy még rosszabb dolog: a korrupt, megvesztegetett ember éjszakáját is jelenti, egy állandó sötétséget, amelyben a szív úgy bezárul, hogy nem tud és nem is akar kijönni onnan.”

Olvasóinkról sem feledkeztünk el; Önöknek azt küldjük Ferenc pápa nevében, hogy „a keresztények a szenvedés során is jókedvűek, sosem szomorúak”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!