„A hatalmi ágak szétválasztása a hatalommal való visszaélés intézményesített gátja. Történetileg az önkényuralom megakadályozására irányult, ma a demokratikus hatalomgyakorlás és berendezkedés elengedhetetlen feltételeként működik” – olvasható a Wikipédián. Most pedig nézzünk néhány friss példát a független törvényhozói és a független végrehajtói hatalom, valamint a független igazságszolgáltatás működésére.

 
Fotó: Máthé Zoltán, MTI

Ha a miniszterelnök édesapjához és testvéréhez köthető Gánt-Kő és Tőzeg Kft. 7,5 milliárd forintos várható bevételért műveli a területet, akkor egy több mint ezerhektáros, ökológiailag egységes tőzeges territórium közepén 200 hektárról kiderül, hogy nem is láp, és szabadon bányászható, míg a többiről természetvédelmi indokkal kitiltják a bányákat – írta meg a Népszabadság. A Zala megyei Szévíz-völgyben játszódó történet előzménye a természetvédelmi törvény tavalyi módosítása; a hatóságok önkényesen válogathatnak a lápterületek között, és a „megfelelő” személyek tőzegbányáit „kimenekíthetik” a jogszabály hatálya alól – érvelt a parlamenti vitában az ellenzék. A lápnak minősített területen új bánya már nem nyitható, így a fűtőanyagként, talajjavítóként és egészségügyi készítmények alapanyagaként is használt tőzeg ára emelkedik. A lap szerint a környéken az Orbán családon kívül az összes bányaüzemeltetőnek gondja támadt az engedéllyel, és bár a menet közbeni korlátozások miatt milliárdos károk keletkeznek, a természetvédelmi hatóság nem hajlandó kártérítést fizetni, hiába írja ezt elő a bányatörvény.

Megszüntette a rendőrség a nyomozást a gyilkosságért korábban 10 évre elítélt Sz. Ferenc ellen, aki márciusban társával együtt erőszakosan lépett fel a Fidesz-székháznál demonstráló egyik egyetemista ellen – értesült a Kettős Mérce blog. Az indok: a lány elleni fellépéskor nem a személyi szabadságát korlátozták, hanem „testi épsége érdekében, a székház életveszélyes területéről biztonságos helyre vitték” a leomlással fenyegető vakolat elől a „Fidesz-aktivisták”. Az iratok szerint bár Sz. Ferencnek nem volt joga fellépni a demonstrálók ellen, társának, Kubatov Gábor személyi titkárának igen, hiszen őt felhívta a Fidesz egyik EP-képviselője, ezt pedig a rendőrség segítségkérésnek értékelte. A Fradi Security szurkolói koordinátora márciusban azt írta Facebookon: „a Fidesz-székháznál kialakult kaotikus állapotokra tekintettel” erkölcsi kötelességének érezte, hogy megpróbálja „ezt a nehéz helyzetet orvosolni”, és azt állította, hogy senki nem bízta meg semmivel. A tüntetők szerint bár a BRFK 10 tanút hallgatott meg, a határozatot Kubatov titkárának vallomása uralja, míg a 6 meghallgatott tüntető közül csak 3 vallomása került a szövegbe, egy-egy bekezdés erejéig.

Valakik szándékosan tüntetnek el olyan dokumentumokat, amelyek az ártatlanságát bizonyíthatnák, a vád így egyetlen tanú vallomásán alapul – állítja a HM volt közigazgatási államtitkára, aki ellen 3 büntetőügy is folyik. Fapál László ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen. Fapált legutóbb jelentős kárt okozó csalással gyanúsították meg, mert 2006-ban aláírta egy katona beadványát, aki határozott időre szóló lakásbérleti szerződésének határozatlan idejűre történő módosítását kérte. Fapál hiába kezdeményezte olyan iratok beszerzését, amelyek alapján rekonstruálni lehetne az ügyben történteket – köztük a honvédelmi tárca szervezeti és működési szabályzatát és a lakásügyben keletkezett irat eredeti példányát. „Ami nem támasztja alá az ügyészség koncepcióját, az nincs” – összegezte a történteket a nol.hu-nak Fapál, akit a tábornokper 14 másik vádlottjával együtt első fokon, februárban felmentettek, miután a vád összeomlott. Az ügyészség azért fellebbezett.

A Szilvásy Györgyöt az előzetesből szabadlábra helyező hadbírót először kényszer-nyugdíjazták, majd a közelmúltban eljárásokat indítottak ellene, egyebek között gondatlanságból elkövetett államtitoksértésért (a kezében lévő mappán látszott a felirat) és jogellenes fogvatartásért (2 órát csúszott a döntése egy előzetes letartóztatás meghosszabbításáról) – értesült a Népszava. Varga Béla 2011-ben megalapozatlannak találta az úgynevezett kémperben a katonai ügyészség vádjait, és szabadlábra helyezte a volt titokminisztert és Laborc Sándor volt NBH-főigazgatót – ezt utóbb a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa jogerősen jóváhagyta. A jobboldali sajtó mégis hadjáratot indított Varga ellen. Három hete a Debreceni Törvényszék első fokon Szilvásyt felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönre ítélte.

A hvg.hu olyan „régi” trafikosokkal beszélgetett, akiket másodszor is pofára ejtettek a dohánykereskedelmi joggal. A 270 pályázóból 62 kapott méltányosságból jogot, de a többieknek sem írásban, sem telefonos megkeresésre nem indokolta meg a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. az elutasítást, pedig többek szerint maradéktalanul megfeleltek az előírt feltételeknek. Érdemi választ a lap sem kapott. Félmilliót fizet a delmagyar.hu egy, a Miniszterelnökség államtitkárát érintő komment miatt. Tavaly ősszel a Lázár Jánost szállító mikrobusza belerohant egy, az autópálya belső sávjában keresztben álló autóba, melynek 36 éves sofőrje meghalt. Az erről szóló cikk egyik hozzászólója azt írta: sajnálja, hogy nem Lázár maradt ott. Erre a politikus emberi méltóságának megsértése miatt pert indított és az áldozat családjának ajánlotta fel a kártérítést. A kiadó közleményben sajnálkozik, és vállalta azt is, hogy mindent megtesz azért, hogy a portálon ne jelenjenek meg az államtitkár személyiségi jogait sértő hozzászólások a jövőben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!