Már épp megbékéltem volna a gondolattal, hogy eztán keményen dolgozó kisemberként leszek definiálva. Az új elgondolás viszont talán egy fokkal még jobban is tetszik.

Tapolcán nagy az izgalom, a választási készülődésben pedig valami megpattanhatott a fideszes kommunikációs stáb fejében, és egészen egyéni látásmódot vittek a kampányba. Fenyvesi Zoltán plakátján ugyanis az áll: „kiállok a korán kelő magyarokért”. Valószínűleg az lehetett a váltás lényege, hogy végre elért a köz szava a vezetőség fülébe – nemigen tetszett az embereknek, hogy mondjuk egy nem túl keményen dolgozó nem kisember, jelesül Rogán Antal ilyen titulussal sajnálja le őket. Mennyivel jobban gondolkodik Fenyvesi! A korán kelés ugyan nyűgös dolog, viszont egyszerre foglalja magában a tényt, hogy leginkább a melósok azok, akik korán kelnek, s nem az urizáló népség (vagyis sikerült a lesajnálás szofisztikáltabb szintjére lépni), de van benne valami intim összekacsintás is – korán kelsz? Hát én is, tudom, milyen kába szemmel tántorogni hajnalban az első kávé (vélt) irányába…

Azért is gondolkodik Fenyvesi jól, mert a korán kelésnek számos élettanilag pozitív hatása van, amit népi bölcsességek formájában a mai napig őrzünk – ha szeretni nem is szeretjük őket. Szerencsére ebben is utat mutat a kormány, nem kell aggódni.

Ki korán kel, aranyat lel – tartja a mondás, és ha jól értem, akkor a BKK még túl is teljesít e tekintetben. Történt ugyanis, hogy a felsővezetők egy börzsönyi wellnesshotelbe vonultak két napra. Mint mondták, komoly munka folyt, és máshogy nem tudtak volna 36 óra alatt 28 órát intenzíven dolgozni. Tiszta mázli,hogy a hotelben, ahol négyféle élményzuhany meg kőágyas aromakabin is van, sikerült ezt megoldaniuk. Csoda, hogy Tarlós István főpolgármester kicsit ideges lett, és vizsgálatot rendelt el az ügyben?

Amúgy nem érdemes sokáig henyélni, mert a szólás szerint alvó róka nem fog nyulat – talán ezért látott neki olyan nagy vehemenciával a kormány az M4-es autópálya gyanúsan drága szakaszainak (kilométerenként 4 milliárd forint) teljes átvizsgálásához. A történetben Lázár János lenne a róka, aki éberen támad neki az autópálya-építésben korábban verhetetlen nyúlnak, Simicska Lajosnak és Közgépének, mondván, az Európai Bizottság szerint kartellgyanús az építkezés. Csakhogy ahhoz még Lázárnak is korábban kellett volna felkelnie, hogy Brüsszelt be tudja ugratni egy ilyen történetbe – ők ugyanis közölték, mivel nincs EU-s pénz az építkezésben, ezért nem is vizsgálhatták volna azt, kartellgyanúról meg pláne nem volt szó. A közmondás, amit ez ügyben a rókaként lecsapó Lázár Jánosnak meg kellene fontolnia: A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. Na, nem mintha olyan nagyon érdekelné a dolog.

De arra is érdemes korán kelés közben figyelni, hogy ne bal lábbal tegyük azt, különben úgy járunk, mint a mostanában sziámi ikerpárként együtt mozgó Habony Árpád–Andy Vajna duó, akik a minap rosszul viselték, hogy őgyelgés közben újságírók akartak kérdéseket intézni hozzájuk. Nagy hirtelenjében be is pattantak a kisbuszba, és KRESZ-re, záróvonalra, biztonsági övre fittyet hányva hajtottak el a tömegből – mázli, hogy a rendőrök nem látták, csinos kis büntetés jött volna ki belőle. Mondjuk legközelebb, ha nem akarnak egyszerre sok újságíróba botolni, jobban teszik, ha elkerülik az olyan helyeket, ahol például Tarsoly Csaba előzetes letartóztatásáról dönt éppen a bíróság.

Az alvás tematikát továbbszőve érdemes lenne még megfontolni az „addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér” mondást is, erre is az állam hozta a legjobb példát a héten. Mert úgy tűnik, megint csak papíron sikerült óriási eredményeket elérni: hiába államosították tavaly nyáron az MKB Bankot és adtak ki egy szép közleményt arról, hogy „Stabil alapokkal zárta 2014-et az MKB Bank”, valójában csak sikerült 148,1 milliárd forintos veszteséggel zárni az előző évet. Az unortodox gazdaságpolitikának tehát (bármennyire szeret is Matolcsy György könyvet írni sikereiről) egyelőre nincs foganatja, mivel a bank még az államosítás után is napi szinten félmilliárdos veszteséget termelt. Ezt tehát még gyakorolni kell egy kicsit.

Korán kelés helyett viszont aludhatott volna még egyet a nagy magyarázkodás előtt Mészáros Lőrinc. A felcsúti sikerembert Lázár János támadta be orvul a minap, aki egy interjúban rá utalva közölte, akinek pénze van, annak el kell tudnia számolni azzal. Mészáros szerint viszont a vagyonnyilatkozatában szereplő adatok a valóságnak minden szempontból megfelelnek. Kár, hogy mindenki emlékszik rá, hogyan felejtett ki ebből a bizonyos vagyonnyilatkozatból 1 milliárd forintot (meg egy orosz céget)…

Amit ezen esetek összegzéseként a keményen dolgozó kisembernek – aki egyben természetesen korán kelő magyar is – érdemes megfontolnia, az az, hogy a számok sohasem azok, aminek látszanak.

Ezt már csak azért is jó megjegyezni, mert ha elfogadják a közfoglalkoztatási törvény módosítását, akkor munkakeresők is közmunkásoknak számítanak majd. És hogy mire jó mindez? Természetesen arra, hogy a kormány lobogtathassa majd a statisztikákat – úgyis a teljes foglalkoztatottság a cél, ha még ide-oda benyomnak néhány munkanélkülit és álláskeresőt, máris jobban teljesít az ország, legalábbis papíron. Ez, persze, a korán kelő és keményen dolgozó magyar kisembereknek (csak hogy összegezzük, kiknek is vagyunk mostanában titulálva) nem túl nagy segítség. De nem is ez a cél, legalábbis mostanában.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!