Ajándék az országnak egy ilyen jóságos uralkodó: a király kegyes, nem csapatja le az őt kritizálók fejét, pedig megérdemelnék. Kósa Lajos főkamarástól tudjuk: Habony Árpád titkos belső tanácsostól eltérően Orbán Viktor nem perli be a Jobbikot a párt korrupcióellenes plakátjai miatt, mert „az olyan lenne, mintha a király pereskedne bárkivel”. (Kósa előtt már Hujber Ferenc is megmondta, hogy Orbán Viktor Magyarország királya.)

 
Heti abszurd - illusztráció


A király már csak azért sem pereskedik, van őneki éppen elég dolga: kolbászt tölt, kezdőrúgásokat végez el, de legfőképpen járja az országot, hogy a digitális kor Hunyadi Jánosaként lángoló pallossal védje a végeket a migránshordáktól.

De vannak az uralkodásnak könnyedebb pillanatai is. Amikor a király hálás népével beszélgethet. A minap is felöltötte cifra ruháját, alágyűrte a páncélinget, kocsira pattant és Nagygécre hajtatott. A falu csaknem teljes lakosságával találkozott, amikor özvegy Csúcs Imréné portájára betoppant. Illőn köszöntötte a király Bözsi nénit, virágot is vitt neki, még a malacoknak is odaköszönt: „Hello, röfik”. Bözsi nénivel szóba került az idei, 1,6 százalékos nyugdíjemelés, a tavaly karácsonyi 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány, és egy következő emelés ígéretét is megvillantotta a király az ajtófélfának támaszkodva: „majd az év végén, ha úgy vannak a számok, akkor emelek megint”.

Hiába, a politika olyan, mint az ulti: néha emelni kell. Nem hiába mondta egyszer Viktor király, hogy olyan utódot szeretne, aki tud ultizni. Meg nyilván jó lenne, ha szeretné a focit, a szotyolát, Bayer Zsoltot, viszont nem árt, ha ki nem állhatja a pocakos tábornokokat és a liberális blablát.

Irány haza, sok még a tennivaló, közeleg a választás is. Mondjuk, amiatt őfelsége nem igazán aggódik, hiszen ő még választást sosem vesztett, csak éppen hagyta, hogy olykor mások is próbálkozzanak. Hazafelé Nagygécről a királynak az is eszébe jutott, hogy meg kellene szemlélni új, épülő irodáját a Várban. A kocsis arra kanyarodott, az uralkodó pedig kiszállt, kihúzta magát, toppantott egyet a lábával és tekintett.

Jól haladnak a mesterek, épül-szépül az egykori karmelita kolostor épülete. A kőfaragók már a homlokzaton dolgoznak, hatalmas betűket vésnek a fényesre csiszolt homokkőbe: Pro Patria et Illibertate!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!