„Az – mint szokták mondani, künn vagyon az ördögnek lúdlába, ezért nem lehet felül oly szép, hogy alul ki ne tessék az ő csalárdsága” – írta Gyarmathi Miklós Keresztyéni felelet című, 1598-ban megjelent könyvében.

Tehát az eredeti magyarázat szerint, ha az ördög emberi alakot is vesz fel ugyan, akkor is könnyen felismerhető a lábáról. Ezért is hívják még patásnak. (A lúdláb egy korai verzió, de a szomszédos népektől átvett meseelemek lólábbá változtatták azt.) Ezt a kedves kis történetet igyekszünk e heti aktuálpolitikai példákkal illusztrálni.

Nem egyszer, hanem háromszor ült le tárgyalni Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter Dietmar Clodóval a kilencvenes évek második felében – ezt nyilatkozta az egykori „bombagyáros” a HVG-nek. A ma Németországban élő üzletember beszámolója szerint Pintér Sándorral 1997-ben találkozott először egy termékbemutatón, amikor Pintér már nem volt rendőrfőkapitány, de még nem volt belügyminiszter. Clodo magyar cége különleges biztonsági üvegekkel kereskedett, Pintér pedig a bemutatón a Preventív Securityt képviselte. Ezt követően az interjú szerint még kétszer találkoztak, de végül nem állapodtak meg. Dietmar Clodo nyilatkozata szerint ugyanis Pintérék „nem tárgyaltak fair módon: közbenjárást javasoltak, miszerint elrendezik, hogy vidéki rendőrőrsök vásároljanak a termékből, csakhogy azt is kérték, hogy kevésbé drága árut szállítsak le, olyat, amilyen például a boltok betörésbiztos üvege, de az árkülönbözetet ők tennék zsebre, megtoldva ezzel a közvetítői díjukat”. Clodo ebbe nem ment bele; ez akkor Pintérnek „nagyon nem tetszett” – fogalmazott Clodo, aki elmondása szerint emiatt azt hitte, a kapcsolatuk ezzel le is zárult, Pintér Sándor 1998-as belügyminiszteri kinevezésével azonban megkezdődtek ellene a büntetőeljárások. A HVG megkereste Pintért, de ő azóta sem reagált az állításokra.

Új testnevelési stratégiát gyárt az Orbán Viktor sporttanácsadója, Balogh Gábor által vezetett Magyar Diáksport Szövetség; a Testnevelési Egyetem teljes évi költségvetésének közel kétszereséért. A szervezet az NFÜ pályázatán nyert el 2,2 milliárd forintot – derítette ki az Index. A stratégiaírás keretében eddig több mint 100 millió forintot költöttek el többek között 35 új irodai telefonra, laptopokra és 7 személyautó tartós bérbevételére. Az Index azt is megírta, hogy Balogh miniszterelnöki tanácsadót éppen „a sporttal kapcsolatos koncepciók, programok” szakértői tanácsadójaként alkalmazzák. Eközben az iskolák irányítását átvevő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ egyébként forráshiány miatt az új tanévben szinte teljesen leállította a testnevelésórán kívüli diáksportok finanszírozását.

Lázár János államtitkár (a fejlesztési ügynökséget irányító kormánybiztosként) felfüggesztette azt a 3 milliárd forintos napelempályázatot, amelyről az Átlátszó.hu megírta, hogy a nyertesek zöme a szakmában ismeretlen, eddig semmilyen gazdasági tevékenységet nem végzett, 0 forintos árbevételű postafiókcég. A pályázaton 100 millió forintnál több pénzt csupán 13 cég kapott, és az érintett vállalkozások többségét az elmúlt 2 évben alapították. A legnagyobb hányaduk a pályázat elnyeréséig érdemi tevékenységet nem folytatott, és közülük 9-nek egyáltalán nem volt bevétele sem tavaly, sem tavalyelőtt, most viszont fejenként 150-200 millió forintnyi támogatással gazdagodtak.

Kövér László házelnök is részt vett Baktalórántházán a település várossá nyilvánításának huszadik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen. Ennek csak azért van hírértéke, mert Nagy Lajos polgármestert idén áprilisban társtettesként folytatólagosan elkövetett sikkasztás, társtettesként folytatólagosan elkövetett jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, hamis tanúzásra felhívás és felbujtás miatt jogerősen 1 év 6 hónap börtönre ítélték, 2 év próbaidőre felfüggesztve. Az alpolgármestert, Vida Károlyt folytatólagosan elkövetett sikkasztás, társtettesként folytatólagosan elkövetett jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, közokirat-hamisítás, hamis tanúzásra felhívás és felbujtás miatt jogerősen 2 év börtönre ítélték 3 év próbaidőre felfüggesztve. Mindkét eset érintette a város ügyeit is – derült ki a Népszabadságból.

A helyi lap főszerkesztőjének állásába került Szekszárdon, hogy le merték írni a Hadházy nevet, pedig nem is trafikmutyiról szóló beszámoló volt a fideszes képviselőről, hanem az édesapjáról volt szó, akivel interjút kellett volna készíteni, de inkább a rovatot is megszüntették. A polgármester nem tagadott, csak azt mondta: a képviselő személyes harcot folytat – írta a hvg.hu.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!