Elvitték előlünk a csontot, de csak csócsálták, nem rágták le eléggé.

Az utolsó utáni pillanatban került be ezekre a hasábokra múlt héten, hogy Orbán Viktor kinevezte magát a Puskás Ferenc Stadion Időarányos Kivitelezését Nyomon Követő Bizottság elnökének. Nem állítjuk, hogy a kormányfőnek – bár tagadja – bármi köze volna a bolsevik szellemiséghez. De erősen rágódunk a testület nevén, ami a legvirágzóbb szovjet időket idézi. Azokat az évtizedeket, amikor nemcsak a jövő intézményei, hanem a gyerekek is olyan keresztneveket kaptak, mint a VILIORA, ami Vlagyimir Iljics Lenint és az októberi forradalmat sűrítette egyetlen lelkesítő csokorba, miközben a horizont innenső végén milliók döglöttek éhen.

A kormányfő tehát a PFSIKNYKBiz elnöke lett. Hobbiból, mint gyakorolta a „Sieg Heil!” személytelen magasába emelt Hitler kancellár és vezér 12 éven át az építészetet. Amivel nem szándékoznánk mélyebb párhuzamot vonni kettejük között, csak úgy átloholt rajtunk a felületes ismeret.

Átfuthatott, mert PFSIKNYKBiz kihirdetésével egyben eldőlni látszik az a mocskos liberális vita, hogy vajon a nép akaratából az ország vezetésére emelt férfiú messze jövőt fürkésző, nemzetmentő politikus-e (államférfit azért mégse emlegessünk), avagy egy politikai filozófiájába mind mélyebbre gubancolódó halandó. Aki olyannyira hiú, hogy ha már létrehozta, a PFSIKNYKBiz-t, annak elnökségéről bizony semmiért le nem mondana.

Próbáljuk meg most feltenni a kérdést: nem méltatlan-e önmagában már csak ezért is egy demokrácia vezetésére ez az ember? Ha pedig úgy találjuk, hogy nem az, akkor viszont demokrácia-e még az a rendszer, amely önnön élén őt elviseli? Ha ezen el tudunk töprengeni, akkor emlékeztetnénk Nádas Péter író szavaira: „önmagában biztosan létezhet a futballnak szakmai kultúrája, de arra nem látok lehetőséget, hogy a tömegszórakoztatásnak ezt a módját a kultúrával összegyúrják és filozófiává avassák. Akkor nagyon csúnya lesz a végeredmény. Sehol nem is teszik.”

Szilárdan álló, mégis féllábas gondolat a Nádasé, mert a futball a szabad világban (hatalmas) szabadpiaci üzlet is, de politikai filozófiává még ilyeténként sem emelik. Talán még Amerikában sem, pedig Donald Trump elnöknek sokat elnéznek, ha korántsem mindent.

Talán – a magyar kormányfő ölelést áhítozó tárt karja ellenére – egy amerikai intézmény (CEU) bezárását sem. Egy szövetséges „demokráciában” végképp nem. Hiába sorolta saját politikai abszurdjait szerdán Brüsszelben maga Orbán Viktor a láthatóan meggyötört, a vég közeledtét rettegő Rogán Antal propagandaminiszter balján.

Ebben a sorozatos tüntetésekkel tarkított, hol bukásra, hol pattra, hol pedig hajnalpíros virradatra emlékeztető helyzetben futott nagyon előre az amúgy igencsak laza gyeplőre engedett Nógrádi György. Ő korábban Dombóváron osztotta meg most előhúzott suttogását Globális erőviszonyok a XXI. században című nagy ívű előadásában a közönséggel. A Soros-bérenc 444.hu szúrta ki a Biztonságpolitikai Szakértő (BIZPOLSZAK) titkát: „az amerikai nagykövetség bekérette a Fidesz egyik legmagasabb szintű vezetőjét, vállalja el, hogy miniszterelnök lesz. Az illető azonban azonnal elment a miniszterelnökhöz, és elmondta neki az egészet.” Nincs kedvünk megint a szovjethatalmat emlegetni, de zabolátlan nyúltagyunkból csak felködlik a 13 éves Pavlik Morozov úttörő, aki feljelentésével csalárd apját a Gulagra (Glavnoje upravlenyije iszpravityelno-trudovih lagerej, Javítómunka-táborok Főigazgatósága – ugye-ugye) küldte. Nem az az érdekes, hogy Nógrádi nem árulja el a Fidesz-elöljáró nevét. Még csak az sem, hogy Hidvéghi Balázs azonnal reagált, „ilyen és ehhez hasonló híresztelésekkel a Fidesz nem foglalkozik”. Hanem a propaganda gépezetének zakatolása. Az állam kizárólagos, hűséges szolgálatának példája.

Az, hogy a párt kommunikációs igazgatója hozzáteszi, „a politikában a külső befolyásolási kísérletek állandóak. A Fidesz–KDNP pedig mindig is azon dolgozott, hogy ezeket elhárítsa.” Akkor miért tetszik hazudni, hogy nem foglalkoznak vele? A suttogás arra szorította az amerikai nagykövetséget is, hogy közölje: „színtiszta fikció”, amit Nógrádi beszél. Amivel akaratlanul megerősítette a tudat alatt életre kelt hitet: az amerikaiaknak legalábbis nincs ellenére az Orbán-kormányzat.
Látjuk-e az abszurd kajánságát?

Hidvéghi aztán még kiállt, hogy ezt a kajánságot abszurd vigyorrá erősítse, amikor „tényszerűen” kijelentette: Soros György egyetlen év alatt 1,2 milliárd forintot „pumpált be” ügynökszervezeteibe, hogy így alternatív új ellenzéki szervezetet építsen ki a legitim magyar kormány folyamatos támadására. 
Ezek a szervezetek pedig „egytől egyig Magyarországon működő migránspárti szervezetek, médiafelületek vagy politikai intézmények, amelyek a busás támogatásért cserébe igyekeznek a magyar kormányt külföldön is befeketíteni”. A „Soros-pénzek több mint 40 százalékát a Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kapta, meg a Political Capital és az Eötvös Károly Intézet (EKINT, amelynek élén Majtényi László ellenzéki köztársasági elnökjelölt áll), s amelyet a magyar bevándorláspolitika elleni támadásokból és a »migránsbizniszből« lehet ismerni. Ezek a szervezetek 2015-ben és 2016-ban is több tüntetést, megmozdulást szerveztek. Azt akarják elérni, hogy a kormány bontsa le a jogi és a fizikai határzárat, továbbá engedjen a kötelező kvótáknak, betelepítésnek.” Holott csak arról van szó, hogy a nemzetközi jog nyomán a menekültekkel emberségesen kellene bánni a határokon.

A hazai abszurd a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) múlt hétvégi tüntetésével végképp gúny tárgya lett. A PFSIKNYKBiz elnöke szembe találhatta magát a hatalmára leselkedő legfőbb veszéllyel. Azzal, hogy tömegesen kiröhögik. Erre már Tuzson Bence is csak annyit tudott mondani: lehet viccet csinálni a komoly ügyekből, de célszerűbb volna komolyan kezelni azokat. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára csupán arra nem válaszolt: ki szerkeszt itt abszurd világot? A kétfarkú nép, avagy az ivartalan hatalom?


PFSIKNYKBiz; Orbán Viktor;
BIZPOLSZAK; Nógrádi György;
Gulag; Pavlik Morozov;
PFSIKNYKBiz; Orbán Viktor;
BIZPOLSZAK; Nógrádi György;
Gulag; Pavlik Morozov.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!