„A munkához keressük az embert, és nem az emberhez határozzuk meg a munkát” – mondta a minap Orbán Viktor, a kormányalakításról, és a várható miniszterek névsoráról szólva. A kijelentésnek van súlya, már csak azért is, mert nem akármilyen munkához keresnek embert.

Az önálló Igazságügyi Minisztérium (újra)alapítását például az EU-val folytatott örökös harc indokolja, az intézményből kiváló közigazgatás pedig bekerül a gigamegacsúcstárcává hizlalt Miniszterelnökségre, minden élet és halál, valamint persze pénz urának, Lázár Jánosnak irányítása alá. Igazán üdvözlendő viszont az igény, hogy ezentúl ne a gombhoz varrják a kabátot. Már csak azért is, mert az effajta paradigmaváltás valóban nagy lépés lenne a Fidesztől. Hogy nem csak egy rosszmájú megjegyzés ez, arra talán ennek a hétnek az eseményei is rávilágítanak.

Csak hogy a legfontosabbal kezdjük: ha valaminek olyan hangzatos és egyben fárasztóan hosszú neve van, mint a „tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott” pozíciójának, vélhetnénk, hogy az, aki ezt a posztot betölti, tisztában is van a felelősséggel, ami ezzel jár. Hogy ezek után miként sikerült éppen Kerényi Imrében megtalálni az ide illő személyt, az a mai napig rejtély. Kerényi ugyanis mindent megtesz azért, hogy kellőképp hosszú ideig tartó fejfájást okozzon minden egyes megszólalásával. Most azonban még a szokott színvonalat is alulmúlta, amikor a Keresztény Színházi Fesztivál beszélgetéssorozatában a színház jelenkori helyzetét értékelve a következőt találta mondani: „Egy új úton kell elindulni, fel kell venni ez ellen az erő ellen a harcot. Ez a buzilobbi tulajdonképpen (…) ez ellen előadásokat kell létrehozni, de főleg iskolákat!” És itt nem állt meg, ki is fejtette, hogy mire gondol: „Ha én lennék az alkirály, elvenném a Színházés Filmművészeti Egyetemtől a színészképzés jogát, a pénzzel együtt.” Most ne firtassuk azt a kérdést, hogy a színészképzés joga vajon miért ne lenne jó kezekben a Színházés Filmművészeti Egyetemen (a rektor, M. Tóth Géza már levélen érdeklődött Orbán Viktornál, hogy mennyire tekinthető ez a vélemény hivatalos álláspontnak), és ne ijedjünk meg túlzottan az „alkirály” ötletétől sem, de reménykedjünk abban, hogy ez a hagymázas fantázia csupán Kerényi fejében létezik. Ám hogy egy miniszterelnöki megbízott miért ejtheti ki a száján büntetlenül a „buzilobbi” kifejezést, arra tényleg nincs magyarázat. Este egyébként Kerényi már az ATV-ben mutogatta a Magyar Krónika címlapját, mindenki nyugodjon meg, hamarosan megjelenik.

Ehhez képest már szinte alig tűnik fel a hét többi, hasonló híre. Pedig épp most derült ki, hogy 10 millió forintos pályázatot írt ki a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) az „Ákos Karcolatok című műsorának bemutatása a Párizsi, Moszkvai és Római Magyar Intézetben” fedőnevű pályázatra. Ezt például nehezen nyerhetné el más, mint Ákos. Az az Ákos, aki már korábban is súlyos milliókat tett zsebre hasonlóan kiírt pályázatokból.

De bemutatták a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának látványtervét is. Ízlés tekintetében vitatkozni talán felesleges (bár hogy mihez is hasonlít pontosan a mű, azt egyelőre nem sikerült megfejteni), az viszont beszédes, hogy még a hivatalos honlapon is a következő leírás olvasható róla: „A végleges pavilonkoncepció markáns elemei a látványötlet pályázat nyerteseinek ötleteiből lettek összeválogatva. Az Expo szellemiségéhez leginkább illeszkedő, és a Magyarország által képviselni kívánt tematika értékeinek legjobban megfelelő elemek többsége a II. helyezett pályázatból lett átemelve – így a pavilon az ALAKOR nevet viseli.” Az viszont érdekes kérdés, hogy akkor minek választottak I. helyezettet, ha a megfelelő elemek többsége a Carpathia Kft. ezüstérmes ötleteiből lett átemelve.

És ha már gombhoz a kabát: az MLSZ NB I-es bizottságának pénteki ülésén szó esett arról, hogy emeljék fel az NB I-ben a csapatok létszámát a jelenlegi 16 helyett 18-ra. A jelenlévő 13 csapat képviselői a javaslatot megszavazták, de nem voltak jelen a Puskás Akadémia, a Videoton és a Diósgyőr képviselői. Így is lehet ezt csinálni, már ha szükség van rá: ha ugyanis nő a létszám, az amúgy épp kieső Mezőkövesd-Zsóry FC szurkolóinak nem kell elkeseredniük. És a klub elnökének, Tállai András BM-es államtitkárnak sem.

Reméljük tehát, hogy ez a korszak lezárul, és a jövőben valóban a megfelelő pozícióhoz keresik majd a legalkalmasabb embereket. Csak úgy jeleznénk, persze nem túl elegánsan, hogy a héten Lázár János száját a következő mondat hagyta el egy lakossági fórumon: „Közmunkára jelentkezem”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!