Kicsit kifulladt a kormány is év végére, már csak néhány sebtében elfogadott törvényre és ügyesen kiosztott millióra futotta lendületéből. Azért a „bizonyítvány magyarázására” még maradt erő – és sokan érezték úgy, hogy ideje indokolni. Csak hát ez egyeseknek nem igazán sikerült.

Jöjjön egy kis játék. Az alábbi mondatok közül melyik hangozhatott el a valóságban?

Mondhatta-e például a fiának 70 milliós budai luxuslakást vásárló Lázár János szemrebbenés nélkül azt, hogy „remélem, maguk nem akarják programmá tenni, hogy aki a gyermekei javára takarékoskodik, az urizál”?

Vagy ha már Lázár, jöjjön egy nehezebb. Vajon komolyan úgy gondolja a Miniszterelnökség első embere, hogy: „amerikai pénzből román oknyomozó újságírók készítik fel bizonyos internetes újságok munkatársait, bár tudom, az már csak a legenda része, de mintha ez is az amerikai műveletek keretében történne”?

Amerika Kövér Lászlót is megihlette, aki képes az amerikaiak galád mesterkedéseinek tulajdonítani azt, hogy „világpolitikai hatalmi harc zajlik, amelynek tétje nemcsak Magyarország, hanem egész Európa sorsa, az európai nemzetállamok szuverenitása és a valódi demokrácia esélye”?

És még mindig Amerikánál maradva: képes volt-e „egy tipikus titkosszolgálati befolyásszerző akció kísérőjelenségének”, illetve „fedőtörténetnek” nevezni Orbán Viktor az USA által megfogalmazott korrupciós vádakat, amelynek fő célja, hogy befolyást szerezzenek a térségben? Valóban nem átallotta a Magyar Hírlap az internet egyik legelrettentőbb, jóformán semmiféle valóságalappal nem rendelkező híreket közlő portáljára hivatkozva a következőt közölni: „Orbán helyett Navracsics Tibor, Pokorni Zoltán, esetleg Varga Mihály személye elfogadhatóbb lenne a kormányfői székben – számol be a fullank.com”?

Hiheti-e Orbán Ráhel férjének cége, az Elios Kft., amelyről épp a múlt héten derült ki, hogy a kormányváltás után egy évvel már 3 milliárd forintnyi bevétele volt, hogy a magyar nép annyira naiv, hogy hisz egy olyan közleménynek, amelyben az áll: „Érthetetlen és rosszindulatú az a megközelítés, hogy amennyiben egy cégnek bármiféle köze van a Miniszterelnök bármely rokonához kétségbe vonják munkájának tisztaságát, becsületességét és szakmaiságát”?

Harrach Péter szerint tényleg azért veszített sokat a népszerűségéből a kormány, mert a baloldal erői „azt sulykolják, hogy a jobboldali politikusok gazdagodnak, a nép pedig szegényedik”, sőt, mit több, „ennek érdekében nem riadnak vissza a tények meghamisításától sem”?

Bármennyire is sajnálatos, az tippelt jól, aki szerint ez az összes mondat a valóságban is elhangzott/megjelent. Ami bizony rémisztő képet vetít elénk a magyar valóságról. Főként annak tükrében, hogy Orbán Viktor szerint „be kell látnunk, nem mi tehetünk arról, hogy olyan időket élünk, amilyeneket.” Engem már csak az érdekel, hogy akkor mégis kik tehetnek róla? Az amerikaiak? A norvégok? A földönkívüliek? A békaemberek?

---------------------------

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!