Most, hogy kiderült, hogy ezentúl már napozni is csak unortodox módon érdemes (a TV2 bombahíre volt, hogy az eddig rettegettnek mondott 11 és 15 óra közti időszakban tudjuk begyűjteni a legtöbb D-vitamint), minden, de tényleg minden más megvilágításba kerül. És legkevésbé a Nap miatt.

 
Németh Szilárd

Amúgy érdemes volna megkérdezni a spanyolokat, miért tartanak sziesztát a hőségben, amikor mikrogrammonként gyűjthetnék a D-vitamint; de ebbe a vitába nem érdemes belemenni.

Már csak azért sem, mert a válasz valószínűleg minden kételyünket elsöprő lenne. Éppen úgy, ahogyan Németh Rezsibiztos Szilárd, a Fidesz alelnöke, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke is tűpontos választ adott arra a kérdésre, hogyan lehetséges az, hogy az a kétmilliárd közforint, amit az állam a fülgyűrőknek és törzsdobálóknak (értsd: birkózóknak) adott, az az összeg egy olyan alapítvány számláján landolt, melynek céghelye Németh Rezsibiztos Szilárd lakása. Kiderült, hogy a közpénzből épülő Kozma István Magyar Birkózó Akadémia olyannyira szívügye a rezsiszörny ellen is nemes egyszerűséggel küzdő kormánypárti politikusnak, hogy azzal, hogy önmagához jelentette be az alapítványt, csupán „gyorsítani kívánta létrejöttének folyamatát”. Miután azonban fény derült Németh Szilárd szívügyére, már be is adták a papírokat, hogy a címet átírják a Hollandi út 8-ra – ott épül majd a létesítmény.

Ebből is látszik, hogy a birkózóakadémia, melynek céljai között olyan felemelő eszmék is helyet kaptak, hogy ott gondolkodó birkózókat nevelnek, valóban 21. századi módszerekkel épül. Nem mintha a birkózók eddig ne gondolkoztak volna, de ha erre maga Németh Szilárd is vágyik, mi mást tehetnénk, mint fejet hajtunk egy olyan szellemi és testi óriás akarata előtt, aki ezek szerint még maga is olyan korban tanulta és űzte a sportot, amikor a gondolkozás képessége nem volt külön elvárás.

Az viszont egyértelmű lehet, legalábbis egy angol tanulmány szerint, hogy Németh Szilárd alighanem jobboldali világnézetű. Az állami propagandamantra mély transzállapotától átitatott 888.hu beszámolt ugyanis a Brunel University tudományos vizsgálatáról, amelyben, mint a portál írja, „főként a magasság, a testsúly, a fizikai erő, a bicepsz körmérete, a társadalmi újraelosztásról való vélemény, valamint a jövedelmi egyenlőtlenségek kapcsolatát vizsgálták”.

Izmokból és testsúlyokból amúgy nem illik messzemenő következtetéseket levonni, különösen világnézetileg nem, bár ha figyelembe vesszük azt a szintén 888.hu oldalán olvasható mondatot, miszerint egy korábbi kutatás is kimutatta már, hogy „az erős fizikumú férfiak többnyire jobboldali világnézettel rendelkeznek”, s „hogy az erősebb, izmosabb férfiak kevésbé pártolják a társadalmi javak bőkezű újraelosztását”, akkor az elmúlt években jelentős térfogat-növekedést elért magyar miniszterelnöknek kifejezetten baloldalinak vagy liberálisnak kell lennie, nem beszélve Vajna Andrásról vagy éppen Mészáros Lőrincről. Ezekről az emberekről ugyanis a legkevésbé gondolnánk azt, hogy ne pártolnák a társadalmi javak bőkezű újraelosztását.

Az egyébként nehezen értelmezhető, hogyha a jobboldaliak valóban erős fizikumúak, ahogyan a tanulmány állítja, Németh Szilárdnak miért van szüksége arra, hogy csepeli rendezvényeire kigyúrt (a tanulmány szerint alighanem jobboldali világnézetű) őrzővédőket béreljen fel, de – talán már a gondolkodó birkózónevelés jegyében – a Fidesz alelnökének erre is van megingathatatlan válasza, melynek lényege nagyjából ennyi: az ellenzéki sajtó folyton kérdéseket tesz fel, ráadásul nem ott, ahol kijelölik a helyét, ráadásul minisztertől mernek kérdezni; és a Momentum elnöke is bement az Origo szerkesztőségébe. Pedig mennyivel érthetőbb volna az indoklás, hogy lám, ismeretlenek még a Csepeli Sport Club Alapítvány oldalát is meghekkelték, és kiírták Németh Szilárd immáron örök érvényűvé vált történelemkönyvekbe illő kijelentését, hogy „Aki teleszüli a világot, azé a világ”, meg azt is odaírták, hogy „Vége van, Sziszi, mindent tudunk rólad”.

Az, mondjuk, nem derült ki azóta sem, hogy ki és mit tud a rezsibiztosról, viszont éppen a csepeli rendezvény kapcsán gazdagabbak lehettünk egy miniszteri válasszal. Azzal, amit a 444.hu kapott Rogán Antal tárcájától, amikor a portál azt szerette volna megtudni, hogy a Csepelen felbukkant biztonsági őrök (akik között olyan is van, akit a rendőrség megfigyelt), mióta védik Rogán Antalt, például egy lakossági fórumon: „soha nem alkalmazott biztonsági szolgálatot, illetve testőrt sem
(…) az eseményen meghívott vendégként vett részt, minden egyéb a rendezvény szervezőinek döntése volt”. A miniszter amúgy – kinek tárcája éppen a héten kapott újabb 1,5 milliárd forintot kormánypropagandára az Országvédelmi Alapból, a rendkívüli esetek tartalékából – ezen a rendezvényen mondta azt, hogy „vannak Magyarországon kiképzőközpontok, ahol már embereket készítenek elő (…),
olyan aktivistákat, akiknek a polgári engedetlenség szervezése lesz a feladata ősszel. Új jelenség következik, ha nem működnek a tüntetések, majd el fognak foglalni közintézményeket, bankokat, aminek kifejezetten az a célja, hogy valamilyen rendőrségi attakot provokáljanak ki.”

Egy ilyen mondat pedig, lássuk be, felér fél óra napozással a legerősebb UV-sugárzás idején. De ahogyan az unortodox napozási szokások nagykönyve is előírja: a déli napfürdőből elegendő 10-15 perc is. A bőrnek ugyanis csak a túlzott napozás árt, és magára vessen az, akinek megég a bőre. Azt nem tudni, hogy a kormánykommunikáció káros UV-sugarait meddig képes elviselni a társadalom, de tény: amíg van bőr a politikusok arcán, a népnek nincsen más dolga, mint gyönyörködni mosolyukban, és élvezni a feléje áradó szeretetüket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!