Valahol megmosolyogtató a kép, ahogy Orbán áldó és egyben birtokló mozdulattal mutat körbe a panorámán, mellette Barroso szakértően összevont szemmel figyeli a tájat, kezükben pezsgő. „Ez a miénk, nézzed csak” – valami ilyesmi lehet abban a miniszterelnöki mozdulatban, az Európai Bizottság elnöke pedig talán épp azon töpreng, mégis miféle hely lehet ez, ahol ilyen birkatürelmű népek laknak.

 
Fotó: Árvai Károly, MTI

Mert hát lássuk be, ha a miniszterelnök csak az e heti eseményeket foglalta volna össze azon a munkaebéden, ahol összeült Barrosóval, máris kiderült volna, hogy bár a táj szép, de fura dolgok történnek mifelénk. Valahogy kezd egy kicsit ez a tökéletesre-fényesre suvickolt Fidesz-világ összekarcolódni.

Mert különben hogy eshetett volna meg, hogy nem találtak jobb embert annál a Tasnádi Lászlónál az államtitkári posztra, akiről már kinevezése pillanatában lehetett tudni, hogy a rendszerváltás előtt III/II-es operatív tisztként dolgozott? A kormányt a hír különösebben nem rázta meg, szerintük Tasnádi csak a munkáját végezte, viszont ez a kinevezés, illetve az azt követő felháborodás váratlan egységbe forrasztott a Jobbiktól a DK-ig mindenkit, akinek tiltakozni támadt kedve. És ha nem lenne ez elég, onnan is érkezett egy kijózanító pofon, ahonnan Orbánék nem várhatták előre: még a CÖF (igen, az a civil szervezet, ami a Békemenet zászlóját lengetve hirdeti a Fidesz mindenhatóságát) is kifejezte nemtetszését az ügyben. Ráadásul, csak hogy még szebb legyen a történet, szerintük a kormány által oly sokat toldott-foldott Alaptörvényt is sérti az új államtitkár múltja.

És nem ez volt az egyetlen tasli, amit a kormány kapott a héten. Az még csak hagyján, hogy a gazdasági miniszter, Varga Mihály olyan átgondolt szempontokra hivatkozva indokolta meg az RTL Klubra uszított adóhivatali vizsgálatot, mint az úgynevezett internet – itt látta a csatorna 23 milliárd forintos veszteségelhatárolódásának hírét. Gyenge indok ez az RTL Klub macerálására, de valójában csak a jéghegy csúcsa. Mert aztán hirtelen az erősen kormány közelivé avanzsált Napi Gazdaság próbált rúgni egyet a hirtelen kritikus hangvételt megütő csatornán. A lejáratás lényege az lett volna, hogy nyilvánosságra hozzák, mennyit kerestek az RTL Klub vezetői. 1,6 milliárd forintról szólt a fáma. A dolog szépséghibája az volt, hogy elnéztek pár nullát, így sajnos csak 1,6 millió forint az összeg, ami annyira már nem is szenzációs, hogy érdemes legyen beszélni róla. És hogy végképp hülyének tűnjenek, először nyomda-, majd technikai hibára hivatkoztak. Bár elég lett volna csak annyit mondani, hogy az újságíró nem tud rendesen számolni, az még talán menthette volna a helyzetet.

Nem ment ezen a héten a keménykedés, belefutott egy erős sallerba a kormány legújabb üdvöskéje, Csepreghy Nándor (teljes titulusa: a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára) is. Levélben kérte a norvég alapok forráselosztásáról készített jelentést jegyző cég magyarországi vezetőjétől, hogy betekinthessen a papírokba, nyilván szeretett volna felfedezni bennük valami izgalmasat. Postafordultával (manapság ez ugye alig néhány óra) érkezett a válasz, miszerint a cégnek esze ágában sincs teljesíteni a magyar kormány kérését. Egy próbát persze megért a dolog, kár, hogy ilyen ciki lett a vége.

Lassan egyébként be kéne látni, hogy a norvégok nem értik a viccet, közölték, hogy ha nem függeszti fel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a Norvég Civil Támogatási Alap ellenőrizgetését, végképp elzárják a pénzcsapokat. Nem azokat, amik a civil szférába pumpálják a pénzt, hanem azokat, amik a magyar kormány alá tartozó szervekhez folynának be – már ha egyáltalán, ugyanis egy ideje fel van függesztve a fizetés. 30 milliárdról van szó, szóval lehet, el kéne ismerni, ki az erősebb kutya ebben a történetben.

Ezek után persze már csak hab volt a tortán, hogy kiderült: az új fejlesztési miniszter, Seszták Miklós a kétezres évek elején ügyvédként több száz gyanús cég létrehozásában segédkezett. Mondani sem kell, ez sem okozott nagy izgalmakat a kormányban, csakúgy, mint ahogy szinte szó nélkül sikerült hagyniuk azt is, hogy Rogán Antal alpolgármestere (hűen Rogán nyomdokain haladva) vagyonnyilatkozata miatt magyarázkodni kényszerült. Nagyobb lakás, több pénz, furcsa ingatlankörülmények – tisztességére legyen mondva, hogy Puskás András nem a radírhoz nyúlt, hogy kikozmetikázza az adóbevallását, hanem inkább távozott posztjáról.

Szóval lehetne mosolyogni azon, ahogy Orbán nagy büszkén megmutatja ezt a mi kis országunkat, illetve annak a szépségét. Ám elképzelhető, hogy elragadtatás mellett némi meglepetés olvasható le Barroso arcáról, aki vélhetőleg el se tudja képzelni, mi végre ez a magabiztosság ennyi pofon után.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!