Heti abszurd. - Amikor harcot hirdetett a Fidesz a bankok ellen, egyetértően bólogattunk, hogy milyen jó is lesz nekünk, ha végre megregulázzák a pénzintézeteket. Akkor még nem sejthettük, hogy a nagy harci hévben olyannyira elragadtatja magát a kormány, hogy az OTP első emberét, Csányi Sándort például konkrétan megdobják március 15-én a legmagasabb állami kitüntetéssel, a Magyar Érdemrend nagykeresztjével, elismeréséül pénzügyi zsenijének.

Ennyi erővel viszont mondhatnánk azt is, hogy hiányos a kitüntetettek listája. Mert mi van például azzal a Tiborcz Istvánnal, akinek cége lassan bevilágítja egész Magyarország közterületeit – és így nemcsak az Orbán családba való beházasodásáért, hanem a kitartó közbeszerzési pályázgatásért is elismerés járna neki? Mert hát valamit nagyon tud ez a fiú: a közvilágítás modernizálására kiírt, összesen 5,7 milliárd forintnyi, főként uniós pénzekből finanszírozott közbeszerzési pályázat 71 százaléka landolt eddig az Eliosnál, Tiborcz cégénél. Így nem csoda, hogy a saját lábán tud megállni a miniszterelnök lánya és becses férje, járna nekik valamiféle kitüntetés.

Vagy itt van példának okáért Rogán Antal, aki annyira gyorsan tanul a miniszterelnöktől, hogy mostanra egy interjúban akár tucatszor is képes elismételni a „keményen dolgozó kisember” kifejezést – bár a kisemberért nem jár neki taps, azt Orbán nem mondta, úgyhogy tekintsük saját fejlesztésnek, majd meglátjuk, az emberek mennyire örülnek neki.

És miért hiányzik a sorból Szijjártó Péter, aki a meghirdetett déli nyitás jegyében egyből rásózott egy nagy rakás bábolnai naposcsibét és még néhány tízezer keltető tojást az afrikai országra, Eritreára, a jelenleg regnáló diktatúrák egyik legjobbikára?

Hovatovább: miért nem ismerik el végre Hende Csabát, aki olyan szépen szórja a közpénzt luxusutakra (250 ezres párizsi kiruccanás, az azért már valami!) egykori titkárnőjével, aki immár barátnővé avanzsált, hogy abból még Lázár János is tanulhatna.

Minimum egy nagy taps járna a Nemzetgazdasági Minisztériumnak is, akik mostanra ismerték be, hogy úgy éltették eddig a vasárnapi boltbezárás ötletét, hogy egy megveszekedett hatástanulmányt nem láttak róla frissiben, ami meg 2011-ben készült, az 50 milliárd forintos veszteséggel számolt a költségvetésben és 10-15 ezer ember elbocsátását vizionálta (ennek a létét is tagadják), és még így is bizton állítják, hogy a zárva tartásnak semmilyen káros következménye nem lehet a magyar gazdaságra.

Bizony, mostohán bánik a kormány a jó embereivel. De szerencsére van, aki képes a maga eszközeivel kompenzálni a méltatlanságokat. A józsefvárosi önkormányzat például több százmilliós sikerdíjat fizetett saját cégének azért, mert azok ügyesen adogatták bérbe az önkormányzati tulajdonú lakásokat. Persze van, akinek mindig félig üres a pohár – a cég szerint úgy, hogy ebbe az összegbe már a közüzemi számlák utáni bevétel is beleszámít, nem is olyan sok ez a sikerdíj. Ha másért nem, a pofátlanságért már külön kitüntetés járna. És nem csak nekik.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!