70-80 milliós Lamborghinivel végigdöngetni a belvároson – nos, ez vélhetően sokak szemében a gazdagság szimbóluma. Vajna Tímea nem egy a sok közül. A kormánybiztos felesége ugyanis nem tartja magukat (ebbe a körbe értelemszerűen ő és Andy Vajna sűrűsödik) gazdagnak. Legfeljebb annyit enged meg, hogy Magyarországon a jómódúak közé tartozhatnak.

Az anyagi helyzetét mérlegelő interjúban (a 444.hu szíves közlése) azonban azt is siet leszögezni, hogy senki ne turkáljon a zsebükben, legalábbis közpénz után kutatva ne, hiszen hitvese 89 csúcsfilmet csinált Amerikában, és mindent ezek bevételéből vásárol neki. Ugorjuk most át azt a részt, hogy milyen zsebek dudorodnak fékezhetetlenül a beléjük tömött közpénzből, koncentráljunk az ellentmondásra. Vajna Tímea szerint ugyanis 89 csúcsfilm „csinálója” legfeljebb jómódú lehet a pannon dombok között. Hát úgy tűnik, a celebvilágban is igaz Einstein relativitáselmélete, miszerint sok millió dollár (ez a cikkíró hipotézise arról, mennyit lehet keresni sok amerikai sikerfilmből), illetve a kaszinókból kinyert 4,7 milliárd forintnyi osztalék (ez hivatalos közlés) nem sok. És ez nem Tímea mentegetése, hanem kőkemény logikai következtetés.

Önök szerint sok 700 millió forint? Ki ne mondják az i-vel kezdődő választ, ha nem akarnak közröhej tárgyai lenni. Mert nem, nem sok. Legalábbis Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök szomszédja szerint csöppet sem. Csetényi Csaba, aki 2014 óta 23,7 milliárd forint állami megbízást nyert, és tavaly 700 millió forintnyi osztalékot vett ki a cégéből, rezignáltan azt nyilatkozta, ez a pénz már nem változtat az életstílusán. Pedig ez a summa 2,6 millió dollár, ami azért már Amerikában is valami (így könnyebben összevethető a Vajna-vagyonnal). Szóval, ha ez az összeg tényleg semmi egy magyar menőnek, akkor megeshet, hogy Vajna Tímea „anyagi elengedettsége” tényleg relatív.

Persze ha elfogadjuk a vajnai öndefiníciót a feltételes jómódúságról, akkor szembesülnünk kell a relatív szegénységgel. Például azzal a helyzettel, amikor egy polgármester asszonyának (nem jut mindenkinek tévéfőnök-kaszinókirály-kormánybiztos) nem telik dácsára. Kénytelen hát a közpénzéből lecsippenteni magának. Így esett, hogy az edelényi polgármester, Molnár Oszkár felesége EU-s forrásokból épített házat. Hivatalosan persze szörpház épült a közösségtől elcsaklizott 25,7 millió forintból, amit Molnárné Kristóf Adriennek egyéni vállalkozóként öt éven át kellett volna üzemeltetnie.

De senki nem találkozott a cég termékeivel, az épület pedig inkább keltette hétvégi ház, mint üzem benyomását. Emlékeztetőül: Molnár Oszkár volt az, aki néhány éve nyilvánosan állította, hogy a terhes roma nők gumikalapáccsal ütik a hasukat, hogy nyomorék gyerekük szülessen, vagy olyan gyógyszereket szednek, amik károsítják a gyermekük agyát, hogy több családi pótlékot kapjanak.
A Fidesz ezt követően kiállt mögüle, de függetlenként kétszer is nyert. Nem csoda: az olyan embert, aki ilyen keveset „hajlít maga felé”, azt meg kell becsülni – a gátlástalan kapzsiság ellenfeleként. Mert tényleg minden relatív.

Egyetlen dolog nem relatív: és ez Mészáros Lőrinc gyarapodása. A felcsúti főoligarcha ugyanis – miután bankot vásárolt – tíz nap alatt 65 milliárd forinttal hizlalta vagyonát. Ha kitart „a gazdasági malaca”, és ilyen tempóban vonzza be a pénzt, akkor idén sokszorosával gyarapodik az a 100 milliárd forint, amivel tavaly növelte gazdagságát. Mészáros Lőrinc nem relatív, hanem abszolút. Abszolút ő visz mindent.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!