Szücs Gábor publicisztikája a Vasárnapi Hírek A7 oldalán, Heti abszurd rovatunkban.

 
 


A szabadság, a szabadság egy nagyon híres dal,
a kottáját nem láttam sohasem,
a szabadság, a szabadság egy nagyon édes dal,
megszédít, megcsal és szeretem.
(Sztevanovity Dusán)Szabadjegy
A 250 millióért bevezetett online jegyrendszer igazi hungarikum, már tudniillik abban, hogy szokás szerint előbb indították el, minthogy elkészült volna. Ezért aztán hemzseg a technikai hibáktól. Amire persze rájöttek az ifi informatikusok is – lánykori nevükön: hekkerek –, így hát a csütörtökön átadott rendszert a hétvégére már fel is törték, hogy aztán több csapat is jelezze: tízezer forint helyett akár ötven forintért is lehet bérletet venni.
Erről azonmód értesítették az üzemeltetőket, s ami nagyon fájt nekik: a sajtót is. Így ismét röhög a fél ország a BKK legújabb töketlenkedésén. Pedig a tíz év, amióta próbálkoznak az e-jegy bevezetésével, talán elég idő lett volna, hogy értsenek is hozzá, vagy ha nem, hát olyan partnert válasszanak, aki a havi 22-25 millió forintért használható rendszert tervez. Ám Dabóczi Kálmán vezérigazgató bocsánatkérés helyett egy észak-koreai híradós magabiztosságával fenyeget, és ahogy az ilyenkor megszokott: politikai támadásról gagyog.
Nem is tudom, miért jut róla eszembe az ötvenes évek vicce: „A közös ázsiai határ közelében egy kínai harckocsi megtámadott egy békésen szántogató szovjet traktorost. A traktor viszonozta a tüzet, majd felrepült.”


Szabadszó
És hát természetesen a sajtó a hibás abban is, hogy a kórházi állapotokról a közvélemény olykor hamarabb szerez tudomást, mint a minisztériumi főmuftik, akik így, sajnálatos módon, csak utólag tudják lehazudni a csillagot az égről.
A tűrhetetlen helyzetre a gyógyírt a kommunista párt történetében találták meg, pontosabban a „Hogyan írjunk hangulatjelentést?” című fejezetben. Elolvasása után máris mehetett a körlevél a kórházigazgatókhoz: mindennap (szombaton és vasárnap is) írásban kell jelenteniük a napi rutintól eltérő eseményeket az intézményfenntartónak.
Akkor is, ha nincs mit jelenteniük…


Szabadrúgás
Hogy a hatalom doktoréknál másutt is torzítja a személyiséget, arra jó példa a Magyar Orvosi Kamara legújabb határozata. Ebben – írjuk ide: a kamara elnöke, Éger István, és a leválthatatlan szakszervezetes asszonyság, Cser Ágnes elővezetésével – megrovásban részesítették azt a Kunetz Zsombor orvost, aki kíváncsiskodni merészelt Éger havi fizetése és juttatásai iránt, ráadásul az is érdekelte, hogy mire használja fel a tagdíjakat a vezetőség. Na de majd most jól befogja a száját, hiszen ilyen súlyú büntetés a kamarában szinte példátlan. Legutóbb az a veszprémi onkológusorvos kapott ilyen megrovást, aki csakis olyan betegeken végzett életmentő beavatkozást, akik előtte 150 ezer forintot dugtak a zsebébe. Javára legyen írva, akkor is eltette a pénzt, ha tudta, nincs segítség.


Szabadosság
Ugyebár lett volna egy kis izgalom a kormánypártoknál is, mert kiderült: legutóbb elcsaltak néhány tízmilliót a választási plakátjaik bevallott költségén. Miután a pártok költségvetését csakis az Állami Számvevőszék vizsgálhatja, figyelő szemek fordultak a cég felé. A megnyugtató válasz azonnal meg is érkezett: az ÁSZ csakis a pártok által beadott számlákat vizsgálhatja, a valódi költéseket nem. Hogy is mondta Sir Winston Churchill? „Csak annak a statisztikának hiszek, amit saját magam hamisítok!”


Szabadságharc
Valóságos internetes sztár lett egy bizonyos Bencze Péter, aki a királyi tévé riportereként jelentkezett be valamilyen halfőző versenyről.
Azonban ez a Bencze gyerek, hogy, hogy nem, iszonyatosan berúgva került elő, hebegett, habogott, kicsit dülöngélt is, ezért aztán se pont, se vessző, egyszerűen lekeverték a képernyőről. Na most, a régimódi átkosban ezért kirúgás, minimum hosszú ideig tartó eltiltás járt volna, de nem ám manapság.
A virtuális világ népe mellé áll, s mint valami szabadságharcost, úgy ünnepelték a jó Benczét. Emlékszünk, az átkosban az értelmiség előtt két út állt: az egyik a fekete címkés cseresznyepálinka, a másiknak nem volt értelme. Úgy látszik, ebben ma is lehet valami, és Bencze az első utat választotta.
Éljen!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!