Talán már a tisztességtelenség sem puha szó arra, amilyen mértékben a kormány nyomja a félelmet és rettegést a magyarokra. A héten az Echo Tv betelefonálós műsorában egy idős hölgy szinte levegőt sem vett, úgy sziszegte vissza az ilyenekmárpedignejöjjenekidelaknihozzánk kormányzati propagandamantrát, hogy a készülék innenső oldalán ülve komolyan felmerül a kérdés: agyvérzés nélkül is túl lehet-e élni ezt a közpénzen terjesztett gyűlöletkampányt?

 
Knézy Jenő

De hogy csontig hatoló méreg ez, mi sem bizonyítja jobban, hogy hasonló frekvencián rezonálnak az ellenoldali műsorok betelefonálói is. De amitől mindez igazán félelmetes: érvek ebben a vitában már nem számítanak. Ebben az országban mintha mindenki csak úgy nyomná ki magából mindazt, valójában csak vissza, amit rá is nyomnak minden áldott éjjelen és nappalon. Tudta?...

Tudta, hogy a méreg már nem is csepeg, hanem ömlesztve árad? Még az egykor oly’ nemes eszmék mentén életre hívott megmérettetésen, mint az olimpiák közvetítésekor is. A forgatókönyv pedig roppant egyszerű. Nézess boldog embereket a televízió képernyőjén, akik éveken át készülnek arra, hogy elnyerjék minden sportoló álomérmét, az olimpiai aranyat, majd szakítsd meg ezt a boldogságot gyűlöletkampánnyal. Mindegy, hogy amit mondasz, az nettó hazugság vagy az igazságnak csupán a fele, de ha hazudsz, vagy mondanál bár igazat, tedd keményen, nemzeti érzelemmel átitatva, úgy, hogy attól minden pillangóra vágyó gyomor görcsbe álljon; és sugallj olyat, amitől a boldogságra való hajlamnak még az emléke is törlődik, mert valahogyan helyet kell csinálni a félelemnek.

A módszer egyszerű: sulykolni, sulykolni, sulykolni. Beégetni az agyba az üzenetet. Hogy akkor is működjön a várt érzelmi hatás, ha csak eszünkbe jut az a szó a plakátról, hogy Tudta?

Íme egy példa:

Tudta? Tudta, hogy a XXXI. Nyári Olimpia férfi 4x100 méteres gyorsváltó előfutamában Knézy Jenő, az MTVA-kommentátor nem mondta be az egyik magyar úszó nevét? Megemlítette Kozma Dominik, Bohus Richárd, Takács Krisztián nevét, Holoda Péter azonban mintha nem is lett volna a váltó tagja. A nevét ki nem mondta volna. Knézy elkövetett már ilyet, éppen akkor, amikor a szír Yusra Mardin úszott, a Menekültek Olimpiai Csapatának képviseletében (cikket erről lapunk 28. oldalán olvashatnak – a szerk.), de akkor még azzal védekeztek – elnézést a hivatalos közleményben sem kértek –, hogy technikai gondok adódtak, azt sem látta, ki úszik a medencében, és ő csak a szervezők listájáról olvasta a neveket. Csak valamiért a menekült nevét nem. Holoda Péter azonban nem menekült. Magyar. Nemzeti csapata is van. A miénk. Minden magyaré. Igaz, édesapja, Holoda Attila a második Orbán-kormányban igen rövid ideig energiaügyi helyettes államtitkár volt, aki később kis szakmai kifakadással utalt arra az Indexen, hogy az ország gázellátásának kezelésében köztörvényes bűncselekmény folyik. De ne feltételezzük azt, hogy Knézy Jenő sokat olvasna a párnagázról vagy a politikáról. Elég annyi is, hogy a kommentátor az MTVA alkalmazásában áll. Valaki valamiért mégiscsak kiküldte Rióba.

Nos, ha ezt a történetet kampányszerűen akarnák feldolgozni, nem kellene mást tenni, csak nem törődni azzal, hogy Knézy bárány-e vagy szolga ebben az ügyben. Csupán azt kellene sulykolni óránként háromszor-négyszer, hogy Tudta, hogy Knézy neveket hallgat el a közvetítései alatt? Még csak Brüsszelnek sem kellene üzenni, nem mintha ők értenék, mit művel Rióban Knézy, valamint az MTVA. Egy hét után azonban Knézy Jenő garantáltan a legutálatosabb kommentátorok egyike lenne.

De elképzelhetjük azt is, mi történne akkor, ha kiderülne, hogy Rogán Antal nem csupán miniszter, de feltaláló is. Ja, hogy ez már kiderült? Feltalált ugyanis egy elektronikus aláírási technikát. Tudták ezt önök? Meg azt is, hogy a hivatalos közlemények szerint egyetlen fillért sem keresett ezzel? Ezt amúgy nem egyszerű elképzelni, hiszen minek talál fel ő bármit is, amikor mindenki más feltaláló egy rakás pénzt keres a találmányain? De ne keressen. A szabadalmat eredetileg jegyző cég úgyis busás állami megbízásokhoz jutott közműcégek auditálásán. Nos, ha ez egy műsor lenne a televízióban, a felcsigázott néző ennél a résznél alighanem máris az arcába kapna egy Tudta… migránsokkal riogató kormánypropagandát, s mire visszatérnénk az eredeti történethez, és talán észre sem vennénk, hogy Knézy Jenő elfelejti bemondani Rogán Antal nevét. Ja, bocsánat, kicsit összeolvadtak a fejemben a műsorok és hatások. Jobb lesz, ha megyek, és kiszellőztetem a gondolataimat Kövér László házelnök Balassi Bálint utcai tetőteraszán. Ja, hogy az még nem készült el? Át kell építeni ehhez a tetőt? Tudta? És onnan ellátni majd a…? Tudta, hogy ezerrel jönnek migránsok, gyorsabbak az üstökösnél is? Várhidi Péter volt szövetségi kapitány, labdarúgó, persze, felmondott a Tatabánya FC-nél, mert nem tudott tovább várni arra, hogy megkapja a fizetését. Nem is érti az ember, minek türelmetlenkedik, hiszen csupán hónapokról van szó, és minden bizonnyal tévesen vette hitegetésnek, hogy majd, persze, hogyne és mindjárt, pillanat… Tudta, mire képesek a terroristák?

És így megy ez még októberig. Miközben még el sem kezdődött a kvótaellenes kampány. Tudta? De akkor mi is kezdődött el? Vagy az is lehet, csupán csak folytatódik. De mi? A mi pénzünkből, a mi zsigereinkre, a mi jövőnk reményében. Tudja?...

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!