Világirodalmi klasszikus az, ami kiállja az idők próbáját – ám azt talán még George Orwell sem gondolta, hogy remekműve (nyilván kicsiben) megismételhető lenne.

„Derült, hideg áprilisi nap volt, az órák éppen tizenhármat ütöttek.” Így kezdődik az 1984, és ha eltekintünk attól, hogy nincs április (de legalább hideg van), akkor akár az e heti magyar eseményekkel is behelyettesíthetnénk a regény bizonyos részleteit.

A háború: béke

Eurázsia vagy Kelet-Ázsia ellen folyik-e a háború – ennél egy fokkal nagyobb kérdés volt a héten, hogy akkor most Magyarország szereti-e vagy sem az offshore cégeket. Azokat, akik 300 ezer euróért cserébe vásárolnak maguknak letelepedési kötvényt itt minálunk (s nem tévesztendők össze a kormány által szigorúan nemkívánatosnak minősített gazdasági bevándorlókkal).

Kósa Lajos véletlenül rosszul válaszolt: szerinte nem, pedig mindenki tudja, hogy a jó válasz az igen, hiszen eladott letelepedési kötvényből sosem elég, s az, hogy valaki gyanús háttérrel rendelkezik, nem zárja ki, hogy nálunk telepedjen le. Aztán persze már tudta a dolgát: a Fidesz közleménye szerint „a témában való tájékozódását követően a program támogatásáról biztosította a frakciót”. Kellett egy kisebb tockos bizonyosan Tuzson Bencének is ez ügyben, mivel azt találta mondani, hogy ha ezekkel a cégekkel szemben felmerül a gyanú, „azt meg kell vizsgálnia a gazdasági bizottságnak”. Rossz válasz.

A gazdasági bizottságot egyébként a szépreményű ingatlanguru, Rogán Antal vezeti, aki amúgy a letelepedési kötvény megálmodója is. Senki ne lepődjön meg: vizsgálat nem indul egy cég ellen sem.

Ha attól félnénk, nincs elég ellenség a láthatáron, szintén elég Rogánra figyelni: most az albán pékekben fedezte fel a mételyt, akik még a döbbenetes mértékű gázolajár-csökkenés ellenére sem árulják olcsóbban a termékeiket. Ismerve a Fidesz tempóját, nem marad ez így sokáig.

Nagy lehetett egyébként a zavar az erőtérben a héten, Szentgyörgyvölgyi Pétert (Rogán utódját az V. kerület élén) is az zavarhatta meg, különben nem szavazott volna nemmel, amikor az volt a kérdés a Fővárosi Közgyűlésben, akarják-e, hogy nyilvánosságra hozzák-e minden fővárosi ingatlan eladása-megvétele körüli ügyes-bajos dolgokat. Pedig ha valakinek, akkor neki és Rogánnak is érdeke, hogy mihamarabb kiderüljön, mi igaz a belvárosi ingatlanmutyiból – mégiscsak jobb tisztázni a dolgokat, mint a gyanú árnyékában tengődni. Vagy nem?

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy vajon ki nyerte a Játék határok nélkül című vetélkedőt: mi vagy az oroszok?

A szabadság: szolgaság

Még mielőtt azt hinné bárki, hogy a Nagy Testvér nem figyel, jó tudni, hogy még a pornómilliárdos, Gattyán György sem bújhat ki a NAV felügyelete alól. Mint kiderült, az adóhatóság még a telefonját is lehallgatta, hogy megtudják, elegendő adót fizet-e be – jó, hogy csak lehallgatni akartak, nézelődni nem, az ugyanis Gattyán birodalmában elég sokba kerül. De ha ez nem lenne elég, ott van még annak a kisnyugdíjasnak az esete, aki segített a fiának, hogy az meg tudja venni a hallókészülékét. Le is csapott a NAV, vagyonosodási vizsgálat indult, ami nem is csoda, hát honnan lenne manapság egy nyugdíjasnak elköltendő pénze?

Le kell immár vetni a konvenciók láncait is. Ha eddig azt gondoltuk, hogy az 1 százalékot, amelyet a köz a parlagfűirtásra adományozott, azt kötelező parlagfűirtásra fordítani, nagy tévedésben vagyunk. A Fővárosi Főügyészség ugyanis úgy döntött, sem sikkasztás, sem hivatali visszaélés nem történt, így valójában teljesen normális volt, hogy a Földművelésügyi Minisztérium a pénzt például terepjáróra, számítógépekre, cipőtisztító gépre és pogácsára költötte.

A tudatlanság: erő

Vannak dolgok, amikről legjobb lenne hallgatni. Mert mit kezdjen az ember egy olyan információval, mint például, hogy „míg a veszteséget az államnak kell állnia, addig vannak olyan szabályok, hogy a jegybank a nyereségét nem fizetheti be az államnak”, mint ahogy azt Orbán Viktor volt szíves közölni? Örüljünk? Miközben a jegybank 3 milliárdért vesz egy (sokadik) ingatlant, amit pihenőközponttá és oktatási centrummá alakítanak majd át? Mielőtt morcosak lennénk emiatt, nyugodjunk meg, a miniszterelnök téved. Ilyen szabály ugyanis nincs, a jegybank igazgatósága dönti el, hogy fizet-e osztalékot vagy sem. Mostanság valahogy nem akarnak.

Arról, hogy ne kelljen sokat töprengenünk az ilyen, kissé felkavaró híreken, majd a köztévé gondoskodhat. Mint kiderült, nem is olyan sokára már hat állami csatorna működik majd, így a mesétől a híradóig, a zenétől a sportig mindenki megtalálhatja az érdeklődési körébe legjobban passzoló műsorokat – a ráadás pedig az M6 elnevezésű tematikus csatorna lesz, bár hogy pontosan mit takar a tematika, azt még nem tudni, ám bizonyosan hiánypótló és gondolatébresztő lesz az is.

De a végére maradt a java: nem tudtuk eddig, mi javítja a magyar foglalkoztatottságot és a munkanélküliségi mutatókat. Nos, Orbán pénteken elárulta a titkot: a magyarok „természetes életösztöne” az, amire még egy kicsit azért rásegít a kormány is. Hogy jelenleg ez nem vigasza azoknak, akik munkanélküliek, vagy várják, hogy mondjuk a vasárnapi zárva tartás miatt elveszítsék a munkájukat? Lehet, hogy belőlük hiányzik ez a természetes életösztön. De talán mindannyian használhatnánk azt másra. Akkor talán még volna lehetőség arra, hogy kevésbé borús befejezése legyen a történetnek annál, mint amit Orwell megálmodott.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!