Beró Zsolt publicisztikája a február 3-i Vasárnapi Hírek A7 oldalán, Heti abszurd rovatunkban.

 
VH, 2018. február 3.

„Ne ítélj elsőre!” – hangzott egy népszerű csokoládé (tudják, amelyik „ronda és finom”) reklámszlogenje valamikor a ’90-es években. Nos, úgy fest, a bölcs tanácsot nem mindig fogadják meg a politikusok.

A héten Dömötör Csaba államtitkár posztolt egy képet a Facebookra, amelyen Ujhelyi István szocialista EP-képviselő látható egy hidegvágóval a kezében. Dömötör a fotóhoz hozzáfűzte: „Hoppi” (sic!) Ezen a képen Ujhelyi István szoci képviselő látható. Kezében egy kerítésvágó, amit ezen az ülésen átadott az MSZP elnökének. Azt kérte, hogy bontsák le együtt a határvédelmi kerítést. Na, ennyit arról, hogy mi az MSZP igazi álláspontja a határvédelem ügyében.” A dolog szépséghibája, hogy a felvétel 2014-ben készült, amikor még szó sem volt a kerítésről, Ujhelyi pedig – mint mondta – „Orbánisztán és Európa közötti ideológiai vasfüggöny szimbolikus lebontásáról beszélt”.

Akárhogy is, a hidegvágó valóságos főszereplővé lépett elő mostanság, a legújabb Soros-plakáton például négy is szerepel belőle, az ellenzék összes vezető politikusának jutott belőle egyegy. Karácsony Gergely azóta el is ismerte, valóban készült már róla erővágós fénykép a szögesdrót mellett – még 1989-ben, a nyugati határon. „Remélem, megtalálom a családi archívumban” – mondta, bár szerintünk könnyen lehet, hogy a kutatásban mostantól a TEK emberei is „segítenek” neki, és ha ők találják meg előbb, még azt is viszontláthatjuk a kormányzati kommunikációban. Nem lenne ugyanis csoda, ha Dömötör Csaba fent említett bejegyzése csak az első lépés volna, és a választásokig hátralévő bő két hónapban további kontextusukból kiragadott fotók kerülnének napvilágra. Hogy később senkit ne érjen váratlanul egy ilyen felvétel és a hozzá tartozó hír, alább megpróbáljuk kitalálni, mi várhat még ránk.

*

„Késelős merényletre készülhet Gyurcsány Ferenc” – írja majd címlapján a Ripost című napilap. Az újság egy fotót is közöl, amelyen a volt miniszterelnök mellett egy méretes kés látható, pengéjén valamiféle sötét folyadékfoltokkal. A lap szerint így az is elképzelhető, hogy a Demokratikus Koalíció első embere már gyakorolt is valakin. Gyurcsány még aznap reagál a cikkre, mint mondja majd, a kép az új szakácskönyvéhez készült a konyhájában, kedvenc kését pedig a röviddel azelőtt aprított cékla színezte el. Különben sem érti, miért nem tűnt fel a lap munkatársainak, hogy a fotón sütőkesztyűt visel… A Ripost röviddel ezután internetes oldalán megírja: „Gyurcsány az ujjlenyomatokra is figyel, tehát most már biztos, hogy gondosan készült szörnyű tettére.”

*

„Vona Gábor álruhában molesztálhatott gyerekeket” – adja hírül a köztelevízió. A Híradó birtokába került felvételeken a Jobbik elnöke testét alaposan kipárnázta, ráadásul álszakállt is viselt. Az elváltoztatott külsőt arra használta, hogy kisgyerekeket ültessen az ölébe, akiket az m1-nek nyilatkozó szemtanúk szerint simogatott is. A riportban elhangzik, a politikus állítólag ajándékokat is osztogatott a 4-6 éveseknek – de nem tudni, mit kért cserébe. Vona később elárulja, a fénykép jó pár évvel ezelőtt, fia óvodájának Mikulás-ünnepségén készült, ahol az apukák közül egyedül ő vállalta, hogy beöltözik Télapónak. A bejelentésre a kormány is reagál: „most, hogy tudomásunkra jutott, Vona Gábor a Mikulás, feljelentést teszünk ellene többrendbeli magánlakássértésért, december 5-ről 6-ra virradóra ugyanis több háztartásból jelentettek kéményen át történő besurranásokat”.

*

„Itt a bizonyíték! Migránsokat pénzel Karácsony Gergely” – derül ki az Origo tényfeltáró anyagából. Az internetes portál felvételén jól kivehető lesz, hogy az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje pénzt ad át egy nyilvánvalóan közel-keleti férfinak. Karácsony egyébként felismeri a fotót, amely az egyik kedvenc gyrosbüféjénél készült, és éppen az ebédjének árát nyújtja át a pultosnak – aki ráadásul, mint mondja, tényleg szír származású, de már Magyarországon született. Az Origo ezt követően hosszú cikkben emlékeztet, hogy a közelmúlt európai terrorcselekményeinek jelentős részét második generációs bevándorlók követték el, így most, hogy mindent bevallott, Karácsony akár terrorizmus pártolásával is vádolható.

*

„Lövések dördültek Kunhalmi Ágnes lakásában, akár több száz áldozat is lehet” – számol be rendőrségi információkra hivatkozva a TV2 híradója. A Tényeknek fültanúk is nyilatkoznak, akik szerint este 9 óra tájban a szocialista politikusnő ajtaja mögül folyamatos sortűz hallatszott, egyikük megpróbálta megszámolni a kilőtt töltényeket, de 300 környékén elakadt. Mivel az eset óta csak maga Kunhalmi hagyta el a lakást, szakértők szerint nem nehéz kitalálni, mi történhetett azokkal, akik nála tartózkodtak. A sajtónak később sikerül elérni Kunhalmit, aki először nem emlékszik semmire (gyanús…), ám aztán beugrik neki, hogy kedve támadt az esti filmhez kipattogtatni egy kis popcornt – ám ezt a hírt kormányközeli média már nem veszi át.

*

„Óriási pusztítás az LMP-s dorbézoláson, többmilliárdos lehet a kár” – olvashatják a vidéki napilapok olvasói. A megyei újságok egyszerre közlik címlapjukon, hogy a Lehet Más a Politika párt tagjai egy kedvelt budapesti turistalátványossághoz szerveztek kirándulást, és elképesztő rombolást hagytak maguk után. A cikkek szerint különösen felháborító, hogy a párt tagjai a birtokukba került fotókon mosolyogva pózolnak összedőlt épületek és kettétört oszlopok előtt. A lapok munkatársai szerint mivel különösen régi nevezetességről van szó, a helyreállítás milliárdokba kerülhet, így az LMP alighanem Soros György segítségére szorul, ha ki akarja fizetni az okozott kárt. Szél Bernadett a vádak kapcsán annyit mond: „igen, valóban volt egy kirándulásunk a hétvégén – az óbudai Aquincumnál”.


Két dolgot azért leszögeznénk. Egyrészt természetesen a fentiek esetében bármilyen egyezés a valósággal csak a véletlen műve. Másrészt pedig véletlenül sem akartunk ötleteket adni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!