Régen rossz, ha egy országnak védelmi tervre van szüksége. Azt jelenti: sebezhető – van támadási felület. Magyarország – legalábbis a kormány álláspontja ma ez – ilyen helyzetben van, hiszen a Fidesz február elejére időzített év eleji frakcióülésén országvédelmi tervet készít majd Mezőkövesden. Abba ne menjünk bele, ki is hozta ilyen helyzetbe az országot (ujjal mutogatni csúnya dolog), koncentráljunk inkább arra: ki ellen kényszerül védekezni a hatalom.

Rogán Antal szerint „ma Magyarországot külső támadások érik”. Gazdasági érdekcsoportok és gonosz államok fenekednek, amelyek jobban szerettek volna egy másik magyar kormányt, ezért a jelenlegit megkísérlik „nem választási módszerekkel” leváltani. Bár a Fidesz frakcióvezetője nem elég tökös ahhoz, hogy nevén nevezze a támadókat, azért kétségünk sem lehet afelől, kikre gondol. Például azokra, akik úgy reagálnak a hazánkban dübörgő korrupcióra, hogy a bűnösöket nem engedik be? Megengedhetetlen…

A kormány csapatai tehát felveszik a védekező pozíciót. Ám még mielőtt a hanyatló Nyugat ópiuma miatt építenének ki védvonalat (ebben majd Kocsis Máté alakíthat nagyot), talán érdemes lenne egy pillanatra elgondolkodni azon, biztos jó irányba fordítja- e a kabinet a lövegeket. Kell az az országvédelmi akcióterv, de elképzelhető, hogy közelebb is találunk olyanokat, akiktől védeni kell Magyarországot.

Én például védeném mindazoktól, akik szemrebbenés nélkül képesek a 2014-es parlamenti választást a demokrácia ünnepének nevezni, és azt nyilatkozni, hogy az új választási eljárási törvény segítségével tiszta választásokat lehetett bonyolítani. (A nemzetközi megfigyelők ennek épp az ellenkezőjéről küldtek nekünk papírt.) A tiszta választások hirdetője ráadásul Patyi András volt – a Nemzeti Választási Bizottság elnöke.

Azoktól is védeném az országot, akik úgy rohangálnak be az Országházba és osztogatják szakértői tanácsaikat a miniszterelnöknek és holdudvarának, hogy még egy nyamvadt nemzetbiztonsági ellenőrzésen sem estek át, mint Habony Árpád.

Védekeznék azok ellen, akik kapcsolataikat arra használják, hogy olcsóbban béreljenek ingatlant a belvárosban, mint azt tette többek közt Habony volt felesége, Kaminsky Fanni. Aki nyilván nem mellesleg Orbán Viktor Facebook-oldalát simogatja, és ha ráér, akkor médiaigazgatója egy sportegyesületnek, amely 90 millió forintos kedvezményt kapott Rogán Antal volt kerületében.

Pláne nekikezdenék a védekezésnek akkor, amikor azt hallom, hogy egymilliárd adóforintot költ a kormány arra, hogy filmes élményparkot építsen Ózdon (ahol egyébként a kormánypárt csúnyán elbukta a választást a Jobbikkal szemben), és további kétmilliárdból épül újjá a Lovarda a budai Várnegyedben, ahová a miniszterelnök hamarosan felköltözik – még jó, hogy stadion nem fér a domboldalba!

Aztán védeném magunkat Lázár Jánostól is, aki olyan furmányosan fúrta meg a civil szervezeteket, hogy végül sikerült elérnie, eztán a Svájci Civil Alap pénzei a Széchenyi Programirodán keresztül, s ne az Ökotárson fussanak át. Így nem kell a kormánynak amiatt aggódnia, hogy olyasmire fordítják ezeket az összegeket, ami árthat a renoméjának. Ügyes, nem?

Talán nekikezdenék a védekezésnek választási fronton is: az már mégsem járja, hogy Veszprém a semmiből kapott hirtelen 800 milliót fejlesztésre, alig egy hónappal azelőtt, hogy megtartanák az időközi választást, amely akár a Fidesz kétharmadába is kerülhet. Bár gondolom, Patyi András nyilván ezt is a demokrácia ünnepének nevezné…

És hát ha valaki ellen, akkor Novák Előd ellen külön védekeznék. És nem azért, mert a Jobbik alelnöke babarádiót szeretne indítani, ha felhagy a politizálással. Hanem azért, mert (ha már szóba kerültek a babák) képes kiírni a Facebook-oldalára azt, hogy „A 2015-ben elsőként – 23 éves anya harmadik gyermekeként! – megszületett Rikárdó mellett azért persze szaporodik a magyar is néhol, pl. a mi családunkban is többen vagyunk, mint négy éve”. Ennél ékesebb bizonyíték talán nem is kell arra, hogy tudjuk: valami nagyon nem jól működik ebben az országban, és mindaddig, amíg ilyen politikusok ülnek a parlamentben, nem a külső támadásoktól kell igazán tartani.

Rossz bizony, ha egy országnak akcióvédelmi tervre van szüksége. De az még rosszabb, ha nem a megfelelő ellenség ellen kezdünk el védekezni.

---------------------

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!