Mételyként mászott a fülünkbe a hét két hívószava: korrupció és internetadó. Pedig akadt azért itt még néhány huncutság, aminek érdemes emléket állítani, mert utólag már kár lesz keseregni rajtuk.

 
Ha csak ekkora lenne... Varga Mihály és Kövér László bemutatták a jövő évi költségvetést - Fotó: Máthé Zoltán, MTI

Méltatlan lenne például elfelejtkezni arról, hogy végre akadt vezetője a meglehetősen sok milliárd forint fölött gazdálkodó Nemzeti Kommunikációs Hivatalnak, méghozzá dr. Nobilis Márton személyében. Nobilis neve legutóbb nyáron került be a közbeszédbe, amikor a Figyelő arról írt, hogy a Prestige Médeia tanácsadójaként többször is adott tanácsot az Origónak, mely tanácsok főként politikai kérdéseket érintettek. Ezt utóbb maga Pethő András, az Origo önként lemondott főszerkesztő-helyettese is megerősítette, bár ő tanács helyett a „politikai jellegű kérések” megfogalmazást használta. Ezek után kíváncsian várhatjuk, milyen jellegű tanácsokkal áll majd elő Nobilis új pozíciójában, amelytől a teljes médiapiac (vagy legalábbis annak nem kormány közeli szeglete) előre retteghet.

Még alig tértünk magunkhoz a múlt heti hír – miszerint együttműködési megállapodást írt alá a magyar köztévé és a kínai központi televízió – után, amikor jött az újabb bejelentés: új csatornákkal is bővíti kínálatát az MTVA. A Petőfi Tv „a fiatalok mindennapjait érintő tartalommal a magyar fiatalok hasznos napi tévéjévé kíván válni, míg a kissé prózai elnevezésű M4 sportcsatornát takar majd, mivel „hazánkban közmegegyezés van arról, hogy a magyar sport kulturális érték”. Hogy mindez mibe kerül, arról egyelőre nem tudni semmit.

Aztán hirtelen felgyorsultak az események, és érkeztek az izgalmasnál izgalmasabb hírek. Kiderült például, hogy ha esetleg nem lenne elég a napi betevőre a kaszinók üzemeltetéséből befolyó összeg, némi jogszabály-módosítással az állam átjátszaná Andy Vajna és Szima Gábor kezébe az internetes szerencsejátékokból befolyó pénzeket is, biztos, ami biztos alapon. Mindeközben Széles Gábor kifizette a sármelléki reptér árát, sőt 600 helyett 700 millió forintot költött, bár azt továbbra is tagadja, hogy légitársaság alapításán törné a fejét. Semjén Zsolt pedig a vadászat becsületét állítaná helyre (már megint), amiben szerinte már most elévülhetetlen érdemei vannak például az olyan kormányzati kezdeményezéseknek, mint például a vadhús közétkeztetésbe történő bevonásának minisztériumi támogatása. Ebben még akár igaza is lehet: talán a gyerekek is jobban szeretik majd a tökfőzeléket, ha szarvaspörkölt lesz rajta a feltét.

Majd csütörtökön megjött a jövő évi költségvetés tervezete, amiből viszont kiderült, hogy bár több pénz jut majd Fekete Györgynek és az MMA-nak meg a Design Terminálnak is, de kevesebb a szociális szférába (nem is kevéssel, 68 milliárd forinttal), a közmunkaprogramba is folyatnak bőséggel milliárdokat éppúgy, mint ahogy a stadionépítések is gőzerővel folytatódnak. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

Ahogy egyébként azt a költségvetésről szólva országunk miniszterelnöke, Orbán Viktor is megmondta: „Azt kértem a miniszterektől, amit vállaltunk az idei választási évben több alkalommal is. Azt mondtuk, hogy folytatni fogjuk azt a politikát, ami 2010 és 2014 között már elnyerte mind a nemzetközi szakértők, mind pedig a magyar választópolgárok elismerését.” Ekkor viszont már felmerülhetett az ember fejében a tétova gondolat, miszerint a miniszterelnök kezd egy kicsit öregedni és nagyot hallani, ugyanis a nemzetközi szakértők inkább kételyeiket fogalmazzák meg velünk kapcsolatban mostanság, míg idehaza a választópolgárok 56 százaléka valójában inkább nemet mondott erre a fajta politikára…

Majd jött pénteken a hab a torta tetejére: kiderült, hogy a sikeres működésről beszámolni sajnálatos módon nem tudó KLIK még az idei költségvetésből kap egy 20 milliárdos gyorssegélyt, hogy folytatni tudja működését.

A végére álljon itt egy nyugodalmasabb, és a mai naphoz is jobban passzoló heti hír: a KDNP újra felvetette a szabad vasárnap ötletét. Valahol azért tiszteletre méltó az a kitartás, ahogy a kereszténydemokraták küzdenek a hét utolsó napjának munkamentessé tételéért. Most elsősorban a bevásárlóközpontokat és a nagyobb méretű üzleteket ítélnék kényszerpihenőre, míg a virágboltok és az újságárusok, a benzinkutak és a gyógyszertárak, illetve – az új hullámhoz igazodva – a dohányboltok mentesülnének a szabadnap alól. Legalább egy ideig megint lesz miért izgulni, a KDNP-s javaslatcsomag ugyanis a jövő héten kerül a kormány elé. Addig meg csak kibírjuk valahogy.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!