Ez már háború! A bankadóval eldurvult adok-kapok után Lázár János 180 forintos ötlete már nyílt hadüzenet. „Oda kell menni pénzért, ahol van” – adta ki a jelszót a parancsnok, s az adjutáns tegnap a bankok felé fordította a tüzérséget. Akik azt gondolják, csak idő kérdése a diadal, félő, korán örülnek.

Mi végre ez a heves nekibuzdulás? Vannak egyszerű magyarázatok. Jobb, ha ez köti le az emberek figyelmét, mintsem a jövő évi költésvetés ezermilliárdos új terheinek taglalása. Tagadhatatlan az is, mennyire szereti magát szeretni a kormány: bizony ők bátran nekimennek a nemzetközi pénzvilágnak is, csakhogy enyhítsenek imádott választóik terhein. No, persze ezek azok a terhek, amelyek a szeretett kormány ideges intézkedései nélkül kevésbé lennének fájók.

Van Magyarországon több mint egymillió devizahitel-csapdában vergődő család, amelyből két-háromszázezret – újabb eladósodás révén – kimenthet Lázár János (vagy Orbán Viktor?) ötlete. Ezek épp azok a családok, amelyeknek még esélyük van, hogy megkapaszkodjanak a középosztály reménykeltő státuszában, akik eddig is tudták fizetni havi törlesztőrészleteiket, van annyi tartalékuk, hogy véget vessenek a svájci frank vesszőfutásnak. Az igazi tragédiát, a milliók szegény sorsba süllyedését a 180 forintos ötlet meg sem kísérli orvosolni.

Elfogadom: képes százezrekkel jót tenni – akár erejével visszaélve is – a hatalom. De milyen áron? Van-e még kormányzat a világon, amelyik hajlandó lenne kockára tenni az ország pénzügyi rendszerét, amely nyíltan hadat üzenne az IMF és a Világbank után immár a teljes pénzvilágnak, csak azért, hogy megmutassa 8 millió választónak: itt az van, és az lesz, amit ők akarnak.

A háború győztesekről és legyőzöttekről szól. Igaza mindig a győzteseknek lesz. De lehet-e itt bárkinek is diadalt aratnia? Bizonyosan nem. Itt magáért az ütközetért van minden. Ellenség kell, aki miatt egy zászló alá lehet gyűjteni mindazokat, akik hajlamosak a béke éveiben szétszéledni.

Orbán Viktornak ma nincs súlycsoportjában számottevő politikai ellenfele. Megszólalásaiban néha úgy érezni, fájlalja is ezt. Ám a gazdasági életben van. S miután a politika pénzről szól, csak akkor lehet teljes a diadal, ha ott is ő diktál. A 180 forintos ötlettel „az oligarchák” elleni küzdelem vette kezdetét. Nagy ütközet lesz. Sok-sok áldozattal…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!