Tévedés lenne a Jobbikot konszolidált politikai elemzés tárgyává tenni. Le lehet írni, hogy Vona Gábor a radikálisokkal birkózik, elbírja a papír, hogy középre tart a párt. Ám hiba lenne arra a következtetésre jutni, hogy a Jobbik a jövőben nem lesz az erőszak és a szélsőségek pártja.

Hiszen Vona Gábor – épp a három alelnök újrázásának megvétózásával – most ismerte el: pártja csöppet sem demokratikus, hisz az elnök bárkit letilthat. Azaz Vona erőszakpolitikája birkózik most a három alelnök erőszakpolitikájával. És baklövés volna elhinni, hogy Vona a szélsőségesek ellen állt sorompóba, hiszen egyik fő támogatója továbbra is az egykori szkinhed-vezér, Sneider Tamás (aki saját magáról önironikusan meg is jegyzete: fura, hogy már ő sem számít szélsőségesnek.) Illetve a beemelni vágyott polgármesterek között ott van az MTV ostromához a tömeget odacsődítő Toroczkai László, vagy a Tiszavasvárit irányító Fülöp Erik, akinek városában a Becsület Légiója őrjáratozik.

Attól, hogy kölyökvizslát dögönyöz, még nem konszolidálódik a pártelnök. Mert csak a polgári szocializáció előfeltevése, hogy az állat simogatása az állat szeretetét jelenti. Lehet, hogy azt mérte fel, jó lenne-e ágyelőnek. Mert valamivel be kell takarni a szélsőségek, pőre, hideg kövét, hogy az embereknek legyen kedve rálépni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!