Egy hete a háborús bűntettek bizonyítási nehézségeit vizsgáltuk. A jogi bonyodalmak sora azonban ezzel még nem ért véget. Hogyan kell ma kezelni egy már nem létező ország – vagyis Csehszlovákia – bírósága által kiszabott, ma már ugyancsak nem létező büntetést – a halálbüntetést? Hol kell, vagy hol lehet lefolytatni a büntetőeljárást?

 
Dr. Sándor Zsuzsa

Először a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége szorgalmazta, hogy az illetékes szlovák szervek kérvényezzék Csatáry László kiadatását a Kassán elkövetett bűntettek miatt. Hivatalosan, vagyis „joghatályosan” a szlovák és a magyar bíróság dönthet ebben a kérdésben. Az előbbiek arról, hogy kérik-e Csatáry kiadatását Szlovákiának, az utóbbi pedig arról, hogy teljesíthető-e ez a kérés. Korábban a kiadatási eljárások nehézkesek voltak. 2002-ben az Európai Unió tagállamai úgy döntöttek, hogy egyszerűsíteni kell az eljárást és létrehozták az európai elfogatóparancs intézményét, amit mind a 27 tagállam alkalmaz.

A korábbi kiadatási eljárásban a kiadatás feltételeinek meglétét a bíróság vizsgálta, az érdemi döntést azonban az igazságügyi miniszter hozta. A jelenlegi európai elfogató parancs kizárólag bíróságok közötti eljárás. Különbség az is, hogy korábban több ország a saját állampolgárát nem adta, nem adhatta ki, ma a kiadatást állampolgársági alapon nem lehet megtagadni. Korábban azt is minden esetben vizsgálni kellett, hogy a kiadatási kérelemben szereplő bűncselekmény mind a kiadást kérő, mind a kiadó államban egyaránt büntetendő-e. Ezzel szemben az európai elfogatóparancsról szóló egyezmény felsorol harminckét olyan súlyos bűntettet, amelyek esetében ezt a szempontot nem is lehet mérlegelni. Ilyen bűntett például a terrorizmus, az emberkereskedelem, az emberrablás, a kábítószer-kereskedelem, a pénzhamisítás, a pénzmosás, a szándékos emberölés, az erőszakos közösülés, hogy csak néhányat említsünk közülük. És ebbe a körbe tartoznak a háborús bűncselekmények is.

Ez utóbbira hivatkozva kérheti Szlovákia Csatáry László kiadatását. Ha a kérelem megérkezik Magyarországra, akkor a Fővárosi Törvényszéknek, illetve másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblának kell döntenie az ügyben.

Az előzményekről itt olvashat.

Címkék: jog, háborús bűn

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!