Négy nappal az önkormányzati választások előtt kezdték meg újra a moszkvai külkereskedelmi képviselet eladása miatt indított büntetőpert a volt moszkvai nagykövet és társai ellen. A 2013 májusában emelt vád szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést és más, ehhez kapcsolódó bűncselekményeket követtek el.

A vádirat azonban olyan kesze-kusza volt, hogy azt a bíróság visszadobta, mondván, ilyen vád alapján nem lehet tárgyalni. A vádiratot kiegészítették, most azonban a vádlottak és védőik ítélték hasonló színvonalúnak, és kérték az eljárás megszüntetését. A bíró az indítványt elutasította, noha megállapította, hogy a konkrét tényállás megfogalmazása most is pontatlan. A védelem fellebbezett, a bíróság pedig – kérésüknek engedve – elnapolta a tárgyalást a fellebbezés elbírálásáig.

Devizaalapú hitelügyben eddig 79 per indult. Mindössze négy törvényszéki és egy táblabírósági tanács vette magának a „bátorságot”, hogy megkérdőjelezve a nyáron elfogadott törvény alkotmányosságát, az Alkotmánybírósághoz forduljon. Vajon az ilyen ügyekben ítélkező többi bíró nem észlelte, hogy az a törvény, amelynek alapján el kell járnia, száz sebből vérzik? Borítékolnám az Alkotmánybíróság döntését, és azt sem gondolom, hogy az említett öt bírónak illúziói lennének. Mégis minden tiszteletem az övék.

Az úgynevezett tábornokper vádlottjai is éppen október 8-ára kaptak idézést, hogy ismét elölről kezdjék ügyük tárgyalását. Ez az ügy lassan rekordot dönt: a katonai ügyészek negyedszer fogják ismertetni a vádiratot. Azt, amelynek alapján bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés vádja alól a Kaposvári Törvényszék már egyszer felmentette a vádlottakat, de a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a felmentő ítéletet és az új eljárás lefolytatására a Debreceni Törvényszéket jelölte ki. Ez utóbbi bíróság ugyan júniusban már megkezdte a tárgyalást, de mert kicsúszott a törvényben előírt határidőből, most ismét elölről kell kezdenie az eljárást. Éppen most.

Fapál László, a tábornokper egyik vádlottja ellen időközben két másik – hasonlóan „megalapozott” – vádat is emeltek. Ezek az eljárások megszüntetéssel, illetve felmentéssel végződtek. A volt honvédelmi államtitkár blogjában írt a vádhatóság gyakorlatáról. Azt állítja, hogy a nyomozás során ajánlatot kapott: ha a volt szocialista honvédelmi miniszterekre, Juhász Ferencre és Szekeres Imrére, valamint államtitkáraikra terhelő vallomást tesz, akkor csak a negyedét kapja a kiszabható 10-20 évi börtönnek.

Molnár Gyulát, az MSZP volt újbudai polgármesterét is felmentette a bíróság a hivatali visszaélés vádja alól, bár ez sem ment könnyen. Az elsőfokú felmentő ítéletet követően a másodfokú bíróság – egy hamis tanúzás miatt korábban már felelősségre vont tanú vallomása alapján – nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki. Végül Molnárt a harmadfokon eljáró Kúria mentette fel jogerősen. Ez ellen a Jobbik kiabált, méghozzá azért, mert a Kúria eljáró tanácsának elnöke korábban a szocialisták alkotmánybíró- jelöltje volt. Persze a többi – nyilvánvalóan alaptalan – vádemelés ellen soha egy szavuk sem volt. Miért is lett volna?

„Mene, mene, tekel, ufarszin” írták fel a babiloni király palotájának falára. „Megmérettél és könnyűnek találtattál”. És ha egyszer a Markó utcai falakra írják fel ugyanezt?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!