Vajúdtak a hegyek, és egeret szültek. Az „adósmentő” csomagot. Trócsányi László igazságügy-miniszter nem röstellte azt állítani, hogy „alkotmányos megoldás született a devizahitelesek ügyének rendezésére”.

Szögezzük le: szó sincs alkotmányos megoldásról. A nyáron hozott törvény ezer sebből vérzik és egy valamirevaló Alkotmánybíróságnak kötelessége lett volna megsemmisíteni ezt a jogszabályt. A törvény számos rendelkezése ugyanis alkotmányellenes, mert sérti a visszaható jogalkotás tilalmát, felrúgja az elévülési szabályokat, tisztességtelennek minősít a jogszabályon alapuló szerződéses rendelkezéseket és sérti a bírói függetlenséget, hogy csak a leglényegesebbeket említsem. Kiss László alkotmánybíró különvéleményében kiemelte: „Ilyen érvelés alapján ad absurdum akár odáig is eljuthatnánk, hogy a néplélekre hivatkozva teszünk kérdésessé meglévő jogviszonyokat.”

A devizahitelezést az első Orbán-kormány idején, 2001-ben vezették be. A gazdasági válság és a forint mélyrepülése miatt mintegy félmillió devizahiteles került kilátástalan helyzetbe. 2011-ben (második Orbán-kormány) pénzügyi szakemberek már szorgalmazták a hitelek forintosítását és azt, hogy az ezzel kapcsolatos terheket osszák meg a bankok, az ügyfelek és az állam között. Így a törlesztőrészletek 40-45 százalékkal csökkenhettek volna, hiszen a svájci frank árfolyama akkor 210 Ft volt.

Ehelyett azonban a végtörlesztést vezette be a Fidesz uralta parlament. Vajon kinek kedvezett ezzel? Annak a felső középosztálynak, amelynek volt annyi pénze, hogy többmilliós hitelét egy összegben ki tudta fizetni. A mostani, látványosnak tűnő rendelkezések az adósságok legkisebb részét érintik: az elszámolás kizárólag az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések miatti túlfizetéseket érinti. A törlesztőrészletek növekedéséneklegnagyobb hányadát pedig nem ezek, hanem az árfolyamváltozás jelenti. Annak viszont most minden terhét az adós viseli.

Ráadásul a forintosítás a jelenlegi piaci árfolyamon, vagyis az eurónál 309, míg a svájci franknál 256,5 Ft-on történik. Hogy mi ebben az adósságmentés? Ez jó kérdés, hiszen aktuális piaci árfolyamon eddig is bárki átválthatta a devizaalapú hitelét.

Egy ezzel foglalkozó ügyvéd szerint a nagy szemfényvesztésnek egy másik célja is megvalósulhat: el lehet érni vele, hogy a külföldi bankok kivonuljanak és valóra váljon Orbán álma: magyar népnek magyar bankot! Az pedig, hogy „járulékos veszteségként” szétverték a Ptk.-t és a bírósági eljárásokat, a Fideszt – szokás szerint – a legkevésbé sem izgatja.

Címkék: devizahitelesek

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!