Nem lenne túl nagy bajom ezzel a mondással (egy kicsi azért van), ha nem Dobrai Sándorné, alias Bróker Marcsi szájából hangzott volna el a héten a Szolnoki Törvényszék tárgyalótermében. Nem is beszélve a folytatásról, amely szerint ugyan nem boldogít a pénz, „de esztelenné teszi az embereket”.

 
Bróker Marcsi - illusztráció


Ezt volt képes kijelenteni a néhai Kun-Mediátor cég most 64 éves egykori vezetője, aki 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett, részben különösen jelentős kárt okozó csalás, két rendbeli sikkasztás, a számvitel rendjének öt rendbeli megsértése, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység vádjával áll most a bíróság előtt.

Ha tudjuk azt, hogy az ilyen súlyosan minősülő csalás büntetési tétele 5–10 évig terjedő szabadságvesztés, ám itt nem egy, hanem számos így minősülő csalásról van szó – nem beszélve a vádban szereplő egyéb bűncselekményekről – akkor a kiszabható szabadságvesztés akár 15 év is lehet. Egyszóval nem biztos, hogy ilyen körülmények között éppen Bróker Marcsinak kellene az emberek „esztelenségére” hivatkozni.

Azt persze nem állítom, hogy a karcagi „befektetőknek” icipicit sem kellett volna gyanakodniuk az évi 22 százalékos hozam ígéretének hallatán. De „Marcsika” minden esetben megnyugtatta ügyfeleit: szerződésben vállalta, hogy a nála elhelyezett pénzüket különböző pénzintézeteknél helyezi el betétként vagy értékpapír-befektetésként. Azt is állította, hogy PSZÁF-engedéllyel jogszerű pénzügyi szolgáltatást végez, és a befektetett pénzekre az Országos Betétbiztosítási Alap 30 millió forintig garanciát vállal. Azt meg valahogy elfelejtette mondani, hogy a PSZÁF-engedély kizárólag pénzváltásra jogosította fel, betétgyűjtésre semmiféle engedélye nem volt.

Bróker Marcsi olyannyira élvezte az emberek bizalmát, hogy 15 éven keresztül – 1999. augusztus 9-től kezdődően 2015. április 14-ig – összesen több mint 10 milliárd forintot gyűjtött be, amiből mindössze mintegy 4 milliárd forintot fizetett vissza a sértetteknek. Az üzlet piramisjáték gyanánt működött, a későbbi befizetésekből fizette vissza a korábbiak tőkéjét és az ígért hozamokat. Mert persze a rábízott pénzeket nem fektette be sehová.

És persze, mint minden piramis, ez is összedőlt, amire a károsultak abból jöttek rá, hogy Bróker Marcsinak hirtelen nyoma veszett.

A bujkálásra nem rossz helyet választott, a Karib-tenger partján lévő Belizében (korábban Brit-Honduras) tengette napjait egészen 2016 decemberéig, amikor ottani lakásán elfogták és kiadták Magyarországnak, függetlenül attól, hogy a két ország között nincs kiadatási egyezmény. Marcsika belizei napjairól különböző információk láttak napvilágot. Egyfelől az, hogy ott is folytatta volna piramisjátékát. Ez azért elég valószínűtlen, mert Marcsika nem beszél angolul, még kevésbé spanyolul, majául vagy kreol nyelven. Nyelvtudás nélkül pedig szinte lehetetlen ezt a műfajt űzni. Valószínűbbnek tűnik a másik verzió: elfogyott a pénze és az ottani hatóságnál feladta magát. Mindenesetre az tény, hogy 2016. december 16-a óta itthon tölti előzetes letartóztatását.

A Fővárosi Törvényszék Bróker Marcsi cégét, a Kun-Mediátort tavaly márciusban törölte a cégnyilvántartásból. A felszámolt cég vagyona mindössze 193 millió forint volt. Sem ez, sem pedig a vádlottól lefoglalt összeg messze nem elegendő ahhoz, hogy a sértetteket ért károkat fedezze.

Még 2016 decemberében a Magyar Idők azt írta, hogy a befektetők azért nem fognak a pénzükhöz jutni, mert a Magyar Nemzeti Bank által kiszabott félmilliárdos piacfelügyeleti bírság kifizetése megelőzi a károsultak követelését. Az MNB ezt azonnal cáfolta, hiszen a csődtörvény szerint éppen fordított a sorrend: a felszámolás során a károsultak kifizetése előzi meg a bírság teljesítését.

Ez azonban nem nagy vigasz. A hiányzó 6 milliárd forint sorsáról semmit sem lehet tudni. A becsapott károsultak szinte bizonyosan soha nem fognak a pénzükhöz jutni. Ez a pénz csak Bróker Marcsikát boldogította – egy ideig.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!