Mármint a plakátokat. Keni a ragasztót és feladja a létrán állónak. Így szervezte az egyik aktivista azt a „garázdaságot”, ami miatt most jogerősen is elítélték Gulyás Mártont. A Krétakör korábbi ügyvezetője 50 tiltakozó plakátot ragasztott ki a Nemzeti Választási Iroda épületére, és leszerelte onnan az intézmények tábláit. Tiltakozásul az előző napi „kopasz balhé” miatt. Emlékeznek, ezek a kigyúrt tarfejűek akadályozták meg Nyakó Istvánt, hogy időben beadhassa népszavazási kezdeményezését.

Én nagyon elégedetlen vagyok az ügyészség munkájával. Fel nem fogom, hogy miért „csak” garázdaság alapesetével vádolták meg ezt az elvetemült Gulyást!

Újra megnéztem a bűntényről készült videót. Gulyáson kívül legalább még négy-öt aktivistát láttam, akik kentek, ragasztottak, létrákat hoztak, összebeszéltek. Kérem, ez egy valóságos bűnszervezet!

De ha nagyon elnéző vagyok, akkor is legalább csoportosan elkövetett garázdaság. És ezt a mi független és objektív ügyészségünk nem veszi észre? Egyszerű alapesettel vádaskodnak, ami csupán egy ócska kis vétség, maximum 2 éves büntetési tétellel? Csoportos garázdaságért már akár 3 évet is ki lehet szabni! És hol marad a „felfegyverkezve” elkövetés megállapítása? Hiszen

Gulyásnál csavarhúzó és kalapács is volt! Márpedig ezek az élet kioltására alkalmas eszközök!

Az csak nem kifogás, hogy ezeket a veszélyes eszközöket nem a rendőri ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében tartotta magánál? És ha mégis? Ki tudja, mi jár egy ilyen bűnöző alkat fejében?

Na és az úgynevezett büntetés! Nekem az is mélységes csalódást okozott. Mi az, hogy mindössze 1 évre próbára bocsátanak egy ilyen köztörvényes bűnelkövetőt? Tudják maguk, mi az a próbára bocsátás? Az még csak nem is büntetés, mindössze egy intézkedés. A bíróság „a büntetés kiszabását próbaidőre elhalaszthatja, ha alaposan feltehető, hogy a büntetés célja intézkedés alkalmazásával is elérhető”. Megmondaná nekem a mélyen tisztelt bíróság, hogy minek alapján feltételezi, méghozzá alaposan, hogy egy vacak próbára bocsátással eléri a büntetés célját? Netán azt gondolják, hogy ez a bizonyára Soros-bérenc, civil aktivista nem fog többé táblákat leszedni és plakátokat ragasztani? Ugyan kérem! Ez felelőtlen naivitás.

Az is felháborít, hogy a bíróság csak a csavarhúzót meg a kalapácsot kobozta el. És mi van a létrákkal? Én legalább kettőt láttam a videón, és az egyik tutira fémből készült. Azzal aztán jó nagyot lehet ütni! Megengedhetetlen könnyelműség volt ezeket az életveszélyes létrákat csak úgy a garázdáknál hagyni.

Másfelől azzal persze mélyen egyetértek, hogy a kopaszok ellen a rendőrség megszüntette a nyomozást.

Már az is megdöbbentett, hogy egyáltalán elrendelték. Azért, mert a Kúria kimondta, hogy a „kopaszok” akadályozták Nyakó Istvánt alkotmányos jogának gyakorlásában? Jó-jó, ez tényleg bűncselekmény, de hol ér fel ez egy garázdasággal?

Egy ilyen pitiáner alkotmánysértéssel igazán kár feltartani a rendőrséget. Hogyan terem ott majd máskor is hat rendőr egy durva plakátragasztásos bűntény helyszínén?

Az elsőfokú bíró világosan elmagyarázta, hogy Gulyás Márton tettével „túlmutatott a politikai véleménynyilvánítás határain, kirívóan közösségellenesen lépett fel és megsértette a köznyugalmat”.

Bár az én köznyugalmamat nem ők sértették meg. Hanem az igazságszolgáltatás. Az a fajta, amelyik korlátozta a véleménynyilvánítás szabadságát.

És az a rendszer, amelyikben büntetlenül lehet csorbítani a népszavazáshoz való alkotmányos jogot, miközben bűnügyet lehet kreálni egy másik alkotmányos jog gyakorlásából.

Aki ken, az adja is fel! A létrán állónak a plakátjait. És ne a jogait.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!