„És érezd magad biztonságban” – énekelte Rúzsa Magdi, és mind ez idáig a Fidesz is Farkas Flóriánnak. De mintha változna a nóta. Költségvetési csalás gyanúja miatt már 2015 februárjában megérkezett az első feljelentés a hatósághoz, és meglepő módon el is rendelték a nyomozást. Ennek mindössze másfél éve. Azóta többször tartottak házkutatást is az Országos Roma Nemzetiségi Önkormányzat (ORÖ) irodáiban, tanúkat is kihallgattak, de megnevezett gyanúsítottja még ma sincs az ügynek. Ám a nyomozási határidőt ismét meghosszabbították.

A sztori lényege ismert: az ÖRO-nak 1,6 milliárd forintot kellene visszafizetnie a költségvetésbe, ehelyett ezt és egyéb tartozásainak fedezetét kisíbolná, és nagyrészt Farkas Flórián érdekeltségeibe rejtené el. A legdurvább akció a „Híd a munka világába” programra kapott tízmilliárdos támogatás eltapsolása volt. Tájékoztatásul: a jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás büntetési tétele 1–5 évig, ha bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el, akkor 2–8 évig terjedő szabadságvesztés.

Korábban Trócsányi László, és persze Orbán Viktor még a menekültek befogadásának megtagadásakor is szívesen „érvelt” azzal, hogy 800 ezer cigány felzárkóztatásának gondja miatt sem várható el, hogy az ország idegeneket fogadjon be. Ma azonban már beszélni sem szeretnek erről, annyira kínos a Farkas Flórián nevéhez kapcsolódó korrupció gyanúja. Decemberben Orbán még azt közölte, hogy a Fidesz nem engedi el Farkas kezét, mert „az országot és a Fideszt szolgálja”. Eközben azonban megindultak a nyomozások „ismeretlen tettes” ellen (monogramja minden bizonnyal F. F.). F. F. egy ideje bujkál. Nem csak a nyilvánosság, de az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF elől is. És bár Farkas sok szavazatot szállított a Fidesznek, személye és tettei egyre kínosabbak. Lazulni látszik a Fidesz Flóriánt óvó keze.

Nem úgy, mint Mengyi Roland esetében. Az ő kezét még szorosan fogják pártfogói. Nem véletlenül. Mengyi – a semmiből fideszes országgyűlési képviselővé avanzsált „Voldemort Nagyúr” – 10 millió „alkotmányos költségért” intézett volna el egy személyre szabottan kiírandó kamu pályázatot Balog miniszter úrnál.

A NAV azonban közbelépett, a pályázatot visszavonták. Biztosan nem azért, mert az ügy egyik gyanúsítottja a lehallgatott telefonbeszélgetésben örömének adott hangot amiatt, hogy Tállai lett a NAV vezetője, aki jóban van az ő Rolandjukkal.

Ez a feltételezés már csak azért is abszurd, mert – mint Tállaitól megtudtuk – ő csak a sajtószemléből értesült az ügyről. Fideszes uraim, néha maguknak sem ártana időnként a 168 Órát olvasni!

Az ügyben eddig öt embert gyanúsítanak különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete, valamint hivatali vesztegetés bűntette miatt. Mengyi Rolandot azonban meg sem hallgatták. Persze őt védi a mentelmi joga, és hiába is kérkedik azzal, hogy ha kell, ő maga kéri mentelmi joga felfüggesztését, arról önként lemondani csak holmi kis szabálysértési ügyben lehetne.

Csepreghy Nándor miniszterhelyettes szerint egy képviselőnek kötelessége mindenkivel találkozni, így semmi különös nincs abban, hogy a Nagyúr kapcsolatban áll a kamu pályázat készítőivel. Abban sincs semmi, hogy Fideszhez köthető cég lenne a pályázatíró, hiszen egy kis országban mindenki mindenkit ismer. Különben is a pályázati rendszert a „Bajnai–Dobrev” időkben rontották el, most már szinte tökéletesen működik. Ha csak úgy nem. Mengyi egyelőre „biztonságban érezheti magát”. Túlságosan közvetlen szálak vezetnek a Fidesz legfelső vezetőihez. Neki most még kérnie sem kell, hogy „fogd a kezem”!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!