A semmit nem érő „fizikai” határzár után most készül az éppen annyit érő „jogi határzár”. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a megoldás: szigorítani kell a büntető törvénykönyvet.

„A kormány is úgy gondolja, hogy olyan elrettentő büntetéseket helyezünk kilátásba, ami az embercsempészek és az illegális határátlépők kedvét egyaránt elveszi attól, hogy bűncselekményeket kövessenek el.”

Nem gondolom, hogy a háborúk, a népirtás, az éhhalál elől menekülők puszta kedvtelésből jönnének át a határon. Ha csak a „kedvüket” akarják elvenni, ne fáradjanak.

Inkább azt találgassuk, hogy vajon a Btk. módosítása révén a Fidesz milyen, a menekültekre vonatkozó bűncselekményeket akar még kitalálni? Netán olyanokat, amelyeket semmiféle szankcióval nem lehet sújtani? Az ENSZ menekültügyi egyezménye ugyanis tiltja, hogy a menedékkérőket az országok szankcióval sújtsák. És Magyarország 1989. március 14-én ratifikálta, azaz hazai joggá tette ezt a megállapodást.

Úgy tűnik, erre az apró kis problémára időközben a kiváló jogász, Répássy is rájött. Ellentétben Orbán állításával, mely szerint a tiltott határátlépés bűncselekmény (régóta nem az), az IM államtitkára már arról beszélt, „a kormány nem tervezi, hogy szabálysértés helyett bűncselekménnyé tegye a tiltott határátlépést, elég, ha a kerítés megrongálását büntetik”. A Fidesz szóvivője – a végzettségére nézve szintén jogász Tuzson Bence – azonban még a napokban is szorgalmazta a tiltott határátlépés bűntetté nyilvánítását. Fiúk, nyilatkozatdömping előtt/helyett egyeztetni kellene!

Ahhoz pedig igazán nem érdemes megpiszkálni a Btk.-t, hogy büntetni lehessen a rongálást. Ez a bűncselekmény – a megrongált dolog értékétől függően – most is 1, 3, vagy akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A rongálással okozott kárt persze nehéz lesz kiszámítani, hiszen máig nem tudjuk, mennyibe kerül majd az adófizetőknek a kerítés. Ugyan lapzártáig nem ismerhettem meg a Btk. módosítástervezetének szövegét, nem lepne meg, ha fantáziadús fideszeseink a rongálásnak egy vadonatúj minősített esetét találnák fel.

Míg a menedékkérőket a határ átlépéséért nem lehet büntetni, az embercsempészés mindenhol bűncselekmény. Ez utóbbi büntetési tételét akarja most a Fidesz tovább emelni. Valószínűleg nem hallottak még arról, hogy a bűnözés csökkenését nem a büntetések nagyságától, hanem a felderítések eredményességétől lehet remélni.

De hagyjuk az elméleti okoskodást. Nézzük meg inkább a jelenleg hatályos büntetéseket. Már az is akár 3 évet kaphat, aki merő jószívűségből, tehát ingyen nyújt segítséget a határ jogellenes átlépéséhez. De persze nem ez a jellemző. Ha valaki pénzért, vagy több személyt csempész át a határon, büntetése 1-től 5 évig terjed. Az üzletszerű vagy bűnszövetségben elkövetett embercsempészést pedig a most hatályos Btk. is 2–8 évig terjedő börtönnel sújtja. Emellett el lehet kobozni a csempész járművét, meg a pénzt is, amit „szolgálataiért” kapott. A külföldi embercsempészt pedig – a büntetés letöltése után – ki lehet utasítani az országból.

Igaz, karóba húzni nem lehet. Egyelőre. Vajon eszébe jutott-e a Fidesznek, hogy hány ügyész, bíró és államköltségen kirendelt védő kell ahhoz, hogy eljárások tízezreit le lehessen folytatni? Vajon gondoltak-e arra, hogy miként helyezik el a rengeteg új elítéltet a már amúgy is túlzsúfolt börtönökben?

És hogy mennyibe kerül mindez? Azután pedig a strasbourgi ítéletek nyomán mennyit fogunk fizetni a lehetetlen és embertelen állapotok miatt?

Vagy kizárólag a menekültek kriminalizálása és az idegengyűlölet fokozása a valódi cél?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!