Éppen úgy, mint seregével Julius Ceasar, akinek ez a döntése a Római Köztársaság bukásához vezetett. Hogy Ceasar bukásához mi vezetett, azt inkább nem is részletezném.

Nem számoltam össze, hányadik alkalommal akadályozták meg az MSZP-t abban, hogy népszavazást kezdeményezzen a boltok vasárnapi nyitva tartása ügyében.

És ugyan kik a gáncsoskodók? Merthogy nem azok a „hölgyek”, akik a buta kérdéseiket kellő időben el tudták juttatni a Nemzeti Választási Irodához (NVI), az szinte bizonyos. Ők csak marionettfigurák ebben a mocskos játékban.

A héten történteket nyilván mindenki ismeri. Tíz-húsz kigyúrt fickó már hajnali 4-kor ott gyülekezett az Alkotmány utca 3. előtt, hogy a kellő pillanatban Nyakó István elé tornyosulva megakadályozzák, hogy kérdését elsőként nyújthassa be a választási irodához.

A kigyúrtak közül néhányan már voltak büntetve, de úgy ránézésre nem feltételezem róluk, hogy ismernék a Btk. 350. §-át: „Aki… az arra jogosultat a népszavazási kezdeményezésben akadályoz, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Bár persze, ha ismernék is, ez valószínűleg nem nagyon zavarná őket. De azoknak ismerniük kell a törvényt, akik odaküldték a már megjelenésükkel is félelmet keltő, részben Fradi Security-s legényeket. Ők persze ismerik is. Pontosan tudják, milyen célra vetették be az állítólagos „Kubatov-hadsereget”, mint ahogyan azt is, hogy ezzel köztörvényes bűncselekményt követtek el. Most tegyünk egy kis földrajzi kitérőt. A Nemzeti Választási Iroda az Alkotmány utca 3., az V. Kerületi Rendőrkapitányság pedig a Szalay utca 11–13. alatt található.

Egymástól 280 méterre vannak, mely távolságot 3 perc alatt lehet gyalogosan leküzdeni. Nehéz elhinni, hogy a rendőrség semmi szokatlant nem talált abban, hogy hajnali 4-kor mintegy 10-20 sajátosan öltözött „úriember” gyülekezik az NVI kapujánál. Sőt, a későbbi tülekedést sem vették észre. „A helyszínre érkező rendőröknek intézkedésre okot adó körülmény nem jutott tudomására” – közölték később. Igaz, Pálffy Ilona, az NVI elnök asszonya is mindent rendben lévőnek talált.

A rendőrségről szóló törvény szerint a rendőrség feladatai közé tartozik a „bűnmegelőzési célú ellenőrzés” is. Vagyis akkor is kötelesek intézkedni, ha egy szituációból csupán csak feltételezhető, hogy az bűncselekménnyé válhat. „A rendőr feladata ellátása során igazoltathatja azt, akinek személyazonosságát bűnmegelőzési… vagy tartózkodása jogszerűségének megállapítása céljából kell megállapítani.” Talán a szekrényajtónyi méretű fiatalemberek tömörülése az NVI előtt, illetve annak előterében nem „intézkedésre okot adó körülmény”?

A rendőrök a törvény mellett az ORFK által kiadott saját utasításukat is megszegték. Eszerint ugyanis a minden kapitányságon lévő kötelező ügyeletnek jelentenie kell az említett utasításban felsorolt bűncselekményeket, eseményeket az ORFK Főügyeletének. És a felsorolás mindjárt a népszavazás rendje elleni bűntettel kezdődik. Vagy jelentették? Ha igen, annál rosszabb.

A mi jóravaló rendőrségünk – bizonyára, hogy pótolja az elmulasztottakat – másnap délután már résen volt. Perceken belül igazoltatták azokat, akik az NVI épületére „a demokrácia szünetel” feliratú plakátokat kiragasztották, mi több, egyiküket rongálás miatt elő is állították.

És még egy mondat a törvényből: „A rendőrség a feladatának ellátása során pártbefolyástól mentesen jár el.” Ha csak úgy nem.

Igen, a hatalom átlépte a Rubicont. Ahol a kormánypárt, a rendőrség és a választási iroda közösen bűncselekmény gyanújába keveredik, ott véget ér a demokrácia.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!